Blog 8: Belemmeringen loslaten, in de natuur

In mijn werk als coach en opleider komt, vaak, ergens in het begeleidingstraject de vraag van de klant langs: "Ja, ik zie en weet nu wel wat ik wil, maar hoe doe ik dat? Ik heb het gevoel dat iets me tegenhoudt". Zelf houd ik ervan om op het moment dat deze vraag zich aandient, mijn klant uit te nodigen om mee naar buiten te gaan, en de vraag daar te onderzoeken. Ik heb een werkplek waar ik makkelijk binnen en buiten kan werken. Ik geef je een voorbeeld hoe ik met deze vraag in de natuur te werk ga, ter inspiratie.

Uitstellen
Margriet wil naast haar baan in het onderwijs een eigen coach praktijk opzetten. Ze heeft al helder met welke thema's ze wil gaan werken en met wie. Maar, zo geeft ze tijdens de Opleiding Natuur Coaching aan, ze doet het niet. Het komt er niet van, ze neemt geen concrete stappen, ze stelt het starten steeds uit. Haar coachvraag is: “Hoe laat ik mijn belemmering los en ga ik nu echt mijn praktijk opzetten”

We zijn met de opleidingsgroep in het bos. Ik bied een demonstratie natuur coaching aan en Margriet wil graag haar vraag onderzoeken. Ik nodig haar uit om in het bos een plek te vinden die zij ervaart als een belemmering. Ze komt uit bij een omgevallen boom, met veel takken. Zij wil aan de andere kant van de boom uitkomen, wat symbolisch staat voor gestart zijn met haar bedrijf.Ik vraag haar om op verschillende manieren, heel fysiek, te onderzoeken hoe ze aan de andere kant van de boom terecht kan komen. Dat doet ze. Ze loopt eerst om de boom heen. Dan wil ze over de takken heen klimmen maar merkt dat ze dat eng vindt. Dan bedenkt ze dat ze hierbij hulp kan vragen. Ook dat doet ze. Zo komt ze op avontuurlijke wijze aan de overkant. Ze is blij verrast en ze vond het zelfs leuk.

Verrassend
Op mijn vraag wat dit onderzoek haar heeft opgeleverd geeft ze aan dat het een ontdekking is, dat ze hulp kan vragen. En ze het dan zelfs leuk vindt om zo’n avontuur te ondernemen. Het verrast haar dat het antwoord in een heel andere hoek zat, dan ze had gedacht. En dat ze echt aan den lijve gevoeld heeft, dat dit voor haar werkt. In de les erna vertelt ze dat ze een paar mensen heeft benaderd en nu -samen- een aantal stappen heeft gezet. Ze is begonnen met haar eigen praktijk en heeft er duidelijk plezier in.


Interesse?
Heb je zelf interesse om de natuur (vaker) als spiegel in te zetten in je werk als coach? Op 26 februari start de Smaragd, Opleiding Natuur Coaching. Je ontwikkelt de tools en het vertrouwen om op succesvolle wijze, samen te werken met de natuur. De Opleiding bestaat uit een Training van vier losse dagen, persoonlijke Supervisie sessies en een Verdiepingscyclus. Voor informatie zie de webwinkel op mijn site www.smaragd-coaching.nl. Er is op dit moment nog één plek beschikbaar. Als je vragen hebt, bel of mail me gerust. Welkom!

 

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!