Kunst & Rituelen

Over Kunst

Schoonheid creëren:
Voor mij is het maken van Kunst, in wezen Schoonheid creëren. En daarmee raak ik mijn Ziel aan. Ik houd ervan om te spelen met verf, klei, hout, muziek, fotografie, dans etc. Me mee te laten nemen door het proces en me daarin te laten verrassen. Zowel door het avontuuer zelf, als door het resultaat.

Kunst in Coaching:
Door in coaching gebruik te maken van afbeeldingen, symbolen, voorwerpen, kortom van "beelden" in plaats van alleen woorden, doe je een ander appèl op je klant. Beelden roepen namelijk onbewuste associaties op, die van grote waarde kunnen zijn. We kunnen het woord Kunst ook vervangen door Creativiteit. 

Hersenhelften:
Met onze linker hersenhelft kunnen we denken, ordenen, analyseren. Dat is van grote waarde. Onze rechter hersenhelft laat ons voelen, associeren, intuitief reageren. Dat is een waardevolle aanvulling voor ons functioneren. Als je blijvoorbeeld een keuze moet maken, kan je met je linker hersenhelft alle opties netjes op een rijtje zetten. Maar een keuze maken is vaak lastig, omdat er dikwijls evenveel vóór- als nadelen zijn. Dan biedt onze rechter hersenhelft uitkomst. Daarmee kunnen we namelijk waarnemen, ofwel "voelen" waartoe we worden aangetrokken. En dat is belangrijke informatie. Zo kunnen we tot een passende keuze komen en verder gaan.

Oefening:
Er zijn talloze oefeningen waarin, je jezelf of je klant, kunt uitnodigen om gebruik te maken van de rechter hersenhelft. Mijn favouriete oefeningen liggen in het domein van de Natuur en in Kunst. Je kunt je klant zowel buiten in de Natuur, één natuur voorwerp, of aan de hand van een verzameling symbolen of plaatjes, één plaatje laten uitzoeken. Vragen daarbij kunnen zijn: 
1) Wat zie je precies? (Ojectieve omschrijving geven)
2) Wat valt je het meeste op? (Keuze maken)
3) Hoe voelt dit? Wat ervaar je? (Subjectieve informatie)
4) Welke betekenis kan je hieraan geven voor jezelf? (Betekenis geven)
Vaak, ik kan zeggen meestal, levert dit zeer interessante informatie op, waar een klant echt iets aan heeft.

Natuur Coach Kaarten:
Samen met een collega hebben we een kaarten-set gemaakt met 40 natuur foto's plus oefeningen. Deze kaarten kan je gebruiken als je met je klant niet naar buiten kunt of wilt. Met deze kaarten haal je de natuur zelf in huis. Intentie is dat mensen zelf wijze antwoorden vinden op hun eigen vragen.

Workshops:
We bieden ook workshops aan om met deze kaarten te leren werken. De workshop is inclusief de set.

Interesse?
Als je interesse hebt in de Natuur Coach Kaarten en/of de Workshops, zie in de webwinkel.

 

Over Rituelen

Voor wie:
Rituelen zijn geschikt voor particulieren, professionals en organisaties. Een ritueel kan je inzetten op het moment dat jijzelf, of je klant of je organsatie een verandering wenst te creëren. Het mooie van rituelen is dat je de verandering echt, letterlijk en daad-werkelijk doormaakt, in een passende vorm. Met effect.

Wensen:
Voor particulieren; b.v.
* Ik wil graag iets loslaten dat me belemmert 
* Ik wil mezelf rust gunnen en dat ik het even niet weet 
* Ik wil een nieuwe stap gaan zetten, en die bekrachtigen
* Ik wil mijn successen vieren, dat vergeet ik vaak 
* Ik wil mezelf accepteren, voor wie ik ben 
Voor organisaties; b.v.
* We moeten afscheid nemen van iets of iemand, hoe doen we  dat? 
* We willen onszelf een periode van rust gunnen om nieuwe ideeën te laten ontstaan 
* We willen een nieuwe stap zetten met bv een fusie of een nieuw product
* We willen een succes vieren en elkaar eens in het zonnetje zetten
* We willen zicht krijgen op de Missie van onze organisatie

Werkwijze:
Door studie van de oude wijsheid van natuurvolken (Indianen, Kelten, Aboriginals), heb ik de ingrediënten gevonden van rituelen, zodat die daad-werkelijk effect hebben. Dit zijn: 1) Intentie, 2) Handeling, 3) Plek en Tijd, 4) Getuigen. Deze ingredienten kunnen worden uitgebreid, afhankelijk van beschikbare tijd en budget. Hierop gebasseerd, maken we een eigentijds ritueel, precies passend bij de persoon of de organisatie. 

Praktisch:
Rituelen kunnen worden ingezet binnen een coachings traject of tijdens een training of opleiding. Ook ben ik in te huren om samen een passend ritueel te ontwikkelen. Tevens kan ik, desgewenst, het ritueel begeleiden.

Voorbeelden:
* Bekrachtigings ritueel, door echt IN een nieuwe situatie te stappen, middels een handeling in de natuur 
* Huwelijks ritueel, in een cirkel van takken, met de vier seizoenen en het midden, met beloftes onderweg
* Loslaten van een organsiatie vorm,  door middel van het doorlopen verschillende cirkels in de ruimte
* Transformatie van een organisatie, door samen verschillende plekken in te nemen, buiten in de natuur
* Verjaardags ritueel, door samen verschillende symbolische momenten te creëren met dierbaren

Interesse?
Heb je interesse om samen met mij een ritueel te ontwikkelen en het ritueel eventueel door mij te laten begeleiden? Stuur me dan een mail. Dan bespreken we jouw/jullie wensen.