Yoke de Wilde

Wie ben ik?

Ja, dat is een boeiende vraag. Het is een intensieve zoektocht geweest naar wie ik -in wezen- ben. Ik heb mezelf, onderweg, gevonden. Ik heb mijn missie ontdekt: wat mij ten diepste raakt is om coach-klanten, coach-professionals en mezelf, onze eigen innerlijke wijsheid te laten vinden, met behulp van de natuur. Ja, dat is mijn kern. En, ik ben erg blij met de achternaam die ik heb meegekregen; de Wilde. Wat wil ik nog meer?

Hier deel ik mijn podcast "de natuur als vriend", waarin ik je vertel over inspiraties, zoektochten en ontdekkingen op mijn natuur-coach-pad.

Hieronder neem ik je graag mee in mijn Zoektocht en Ontdekkingen. Vervolgens deel ik mijn Werkervaringen en de Studies die ik volgde.

Wetenschap en hart

Toen ik zeventien was ging ik naar de Universiteit, Sociale Wetenschappen studeren. Het boeide me wel maar ik voelde me er niet thuis. Ik deed het goed, haalde hoge cijfers, maar m'n hart deed niet mee. Met mijn studieboeken voor mijn neus, gluurde ik vanuit mijn ooghoeken naar Kunst, Natuur, het echte Leven. Ik werd een doctorandus, maar voelde me niet gelukkig.

Hart volgen

Op mijn achtentwintigste besloot ik alleen nog maar te doen waar ik JA bij voelde. Ik kan nu achteraf zeggen, dat ik ervoor koos, vanaf dat moment om mijn hart te volgen. Zo voelde ik op mijn vijfendertigste, toen ik tijdelijk geen werk had, diep van binnen dat ik naar Noord Amerika wilde. Er was daar iets dat me enorm trok; de oude natuurwijsheid van de Indianen. Daar wilde ik meer van weten.

Indianen wijsheid

​Na een jaar voorbereiding reisde ik in 1990/91, alleen, zeven maanden door het zuidwesten van de V.S. Ik had niet echt een plan. Ik zette mijn auto letterlijk stil, op plekken en bij mensen die mijn hart raakten. Dat was een geweldig avontuur. Op deze manier heb ik enorm veel oude wijsheid mogen verzamelen van de Hopi, Navajo, en Pueblo indianen. Ook ontwikkelde ik door zo te reizen, mijn innerlijke kompas, waarmee ik zelfs in zo'n groot land, steeds beter, mijn eigen pad kon vinden.

Natuur als kompas

Terug in Nederland, volgde ik tevens een studie in de Keltische natuurfilosofie waarin ik vele symbolen en rituelen aangereikt kreeg. Hiermee kon ik steeds beter mijn eigen leven vormgeven. Ik begon een schepper te worden van mijn eigen leven. En dat voelde heel goed. Tijdens een reis door Australië reikten de Aboriginals mij het overweldigende inzicht aan: "Wij zijn natuur". Meer en meer ontdekte ik dat wij als mensen zelf het vermogen hebben om ons zielenpad te vinden, met de natuur als kompas. Ik ging het leven steeds leuker vinden.

En toen, een depressie 

Maar, op mijn vierenveertigste, in 1997, liep mijn leven opeens helemaal vast. Ik zat in een diepe depressie. Ik ben nog nooit zo bang geweest. Ik was mijn innerlijk kompas, waarop ik had leren vertrouwen, opeens helemaal kwijt. Tot ik ontdekte dat er diep in mijzelf nieuwe zaden verborgen lagen die heel graag tot ontwikkeling wilden komen. Ik wilde heel graag mensen gaan begeleiden om, met behulp van de natuur als spiegel, hun eigen pad te gaan vinden. Net als ik dat zelf had gedaan. Maar ik was doodsbang. Zou het me wel gaan lukken, om daar mijn geld mee te verdienen?

Mensen coachen

De ontdekking van deze innerlijke zaden hebben me gered. En op vijftig jarige leeftijd ben ik, in 2003, vanuit mijn eigen onderneming Bureau Smaragd.Coaching, mensen gaan begeleiden met loopbaan vragen. Ik ontwikkelde in die jaren vele praktische natuurlijke werkvormen en een natuurlijke coach methode. Mijn klanten hadden, en hebben nog steeds, vaak als vraag: "Er zit iets speciaals in mij, dat vorm wil krijgen. Alleen, ik heb geen idee wat het is en hoe ik dat moet doen". Aan het eind van het coach traject zeggen ze steevast: "Ik heb gevonden wat ik zocht, dank je wel". Dit stemt mij, elke keer weer, overgelukkig.

In volle bloei

Sinds 2011 sta ik binnen mijn eigen bedrijf eigenlijk in volle bloei. Ik ben begonnen als Coach, maar inmiddels werk ik daarnaast als Docent, Supervisor, Spreker, Rituelen begeleidster en Auteur. Geïnspireerd op de wijsheid van de Indianen en Kelten, heb ik "de BLOEI methode" (c) ontwikkeld, een cyclisch model, aan de hand van onze innerlijke seizoenen. Een praktisch model voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. En ik heb inmiddels drie boeken geschreven over natuurcoaching. De natuur levert immers een prachtig natuurlijk kompas voor innerlijke wijsheid, zowel voor onze klanten als voor onszelf. Naast de Opleiding die ik zelf aanbied, werk ik inmiddels ook op drie post-HBO opleidingen en geef ik de coach-studenten les uit mijn eigen boeken! Ik sta werkelijk helemaal in bloei!!! Met heel veel dank aan mijn/onze wijze voorouders !!!

Weer een nieuwe fase

In 2020 is er weer een nieuwe fase begonnen, binnen mezelf en binnen mijn bedrijf. Het leven blijft me toch verrassen. Een deel van mijn inkomen mag ik nu ontvangen als pensioen, dat geeft mij een heel ander gevoel. Ik ben een vis die opeens in ander water woont. Ik heb er ook wel aan moeten wennen, moet ik je eerlijk zeggen, om niet meer mijn hele inkomen te "moeten" verdienen. In deze nieuwe fase ben ik vanuit mijn Bureau Smaragd graag beschikbaar voor Coaching, Workshops, Rituelen en Opleiding (zie mijn actuele aanbod) en voor andere, mooie onverwachte verzoeken. Daarnaast zorg ik met heel veel plezier twee dagen in de week voor een Paard, ook een grote liefde. En ben ik weer actiever in het maken van Kunst; schoonheid creëren met verf, klei, hout; schoonheid die mijn hart raakt. Kortom, ik ben, nog steeds, een heel gelukkig mens!!!

Mijn werkervaringen

Tijdens mijn rijke leven heb ik veel verschillende werkervaringen opgedaan. Ik blijk een ster-vormig carriëre patroon te hebben. Vanuit mijn kern hebben de essenties: werken met mensen, natuur, creativiteit en zingeving, steeds weer op een andere manier vorm gekregen. Inzicht in creatie processen, uiteenlopende werkervaringen en mijn expertise in het samenwerken met de natuur, vormen een waardevolle bagage voor mijn werk als docent, supervisor, coach, spreker en auteur in natuurcoaching.

Ik heb gewerkt als:

Co-creator van de set natuurfoto's, de Natuur Coach Kaarten, publicatie in 2022

* Docent innerlijke seizoenen aan de Natuuropleiding, met ingang van 2021 

* Voorzitter Vaksectie Natuur Coaching van de NOBCO, met LinkedIn groep Coaching als Professie met > 10.000 coach professionals, van oktober 2015 tot januari 2018

* Opleider Natuur Coaching, sinds 2011 vanuit mijn eigen Bureau Smaragd Coaching

Natuur & loopbaan coach, sinds 2003 binnen mijn Bureau Smaragd Coaching

* Docent natuurcoaching, loopbaancoaching en verliesverwerking (HBO), sinds 2011 bij het Atma Instituut en de Kraaybeekerhof Academie

* Reïntegratie en loopbaan coach, van 2000 tot 2003 bij Faktor 2, Reïntegratie Bureau

* Auteur van de boeken  "Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie" (2009, 2013, 2017) ,"Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI" (2015, 2020)  en gratis ebook "Coachen met de Natuur", in 5 BLOEI stappen (2016)

* Reisleider, in Amerika en Europa, voor Baobab, Cycle Tours en Cirkel Reizen, reisorganisaties

* Cursus begeleider natuur- en milieueducatie, bij Trainings en Vormings Centrum Overcinge

* Kunstenaar, binnen mijn eigen project "Aarde-Kunst", met beelden, schilderwerken, foto's en poëzie

* Journalist, schrijver van diverse artikelen, o.a. voor het blad Eigenaardig

* Bestuurslid, van diverse organisaties, o.a. Kringloop Centrum Boxtel en Landelijk Steunpunt Natuur- en Milieu-Educatie

* Presentator en redacteur van radio en televisie programma's, o.a. Omroep Meppel en Teleac
 

Mijn studies

* Mijn studie Sociale Agogiek (drs.) heeft me de professionele basis gegeven voor het begeleiden van veranderings processen bij individuen en/of groepen. Waardevolle bagage zowel voor mijn eigen leven als binnen mijn werk als opleider en coach.

* Tijdens studiereizen naar Noord Amerika, Australië en Engeland heb ik me verdiept in de natuurwijsheid van Indianen, Aboriginals en Kelten. Ik heb deze oude wijsheden vertaald naar een cyclisch model en eigentijdse werkvormen, waardoor ook wij ons (weer) kunnen verbinden met onze eigen natuur.

* Middels een studie docent dramatische vorming aan de Theaterschool in Amsterdam heb ik geleerd hoe theater ingezet kan worden om vraagstukken om te zetten in concrete oefeningen en opdrachten.

* Binnen mijn project "Aarde-Kunst" heb ik creativiteit leren kennen als werkvorm om onbewuste drijfveren zichtbaar te laten worden, een waardevol middel in loopbaan en natuur coaching.

 * Joseph Campbell heeft me zeer geïspireerd met zijn universele kennis van mythes over de hele wereld en met zijn oproep om eigentijdse verhalen te maken voor en over de aarde en al haar bewoners.