coaching & natuur

Smaragd, de BLOEI Academie

Bestel nu online!

--> Winkelwagen

Smaragd.Coaching • publicaties

 • Boek: Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI
  Boek: Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI

  Inspiratie: Op grond van mijn boek "Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie" (2009/2013) heb ik "de BLOEI methode" (c) ontwikkeld; een eigentijds instrument, geïnspireerd op oude natuurwijheid. Het biedt een cyclisch model voor verandering en ontwikkeling waarmee we persoonlijke en professionele crises kunnen veranderen in kansen. Daarnaast bleken in de afgelopen jaren vele boeiende disciplines van natuurcoaching te zijn ontstaan. Deze twee stromen hebben mij geïnspireerd om het studieboek te schrijven "Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI" (2015).

  Gebruik: Het boek is bedoeld voor begeleidings professionals, klanten en bedrijven die met de natuur willen samenwerken en benieuwd zijn naar de verschillende mogelijkheden. Het is een studieboek waarin regelmatig reflectie vragen worden gesteld om te onderzoeken wat je wel en niet aanspreekt.
  Voor begeleidings professionals en studenten wil het boek een gids zijn voor verdere bij-, na- of omscholing in het samenwerken met de natuur.

  Inhoud: In het boek vind je een uitgebreide beschrijving van "de BLOEI methode" (c), en van de waarden, vragen en fases van natuurcoaching. Daarnaast worden negen verschillende disciplines besproken, plus twintig theoriën, waarmee het werk onderbouwd kan worden. Het nieuwe vak natuurcoaching wordt tot leven gebracht met persoonlijke portretten, vele klantvoorbeelden, natuurfoto's, literatuur suggesties en de vermelding van actieve natuurcoaches.

  Reacties op dit boek:
  Natuur en intuïtie
  "We zitten met ons allen in een gestage ontwikkeling naar meer verbondenheid met en respect voor Moeder Aarde. Dat geldt ook voor ons eigen levende fysieke lichaam, onze gevoelens en intuïtieve ingevingen. De wijsheid van het lichaam, als spreekbuis voor onze ziel en de natuur als inspiratiebron in coaching."
  Adriaan Hoogendijk, coach, opleider en inspirator
  Kracht van natuur elementen
  "In dit boek “Natuur als Coach” weet Yoke ons professionals weer bewust te maken van de onuitputtelijke kracht van natuurelementen en wat deze ons kunnen brengen in ons dagelijks werk."
  Erwin Wupkes, loopbaancoach en -trainer
  Blijvend hoopvol
  "Door Yoke ben ik gaan inzien dat mijn zaden juist in het donker aan kracht kunnen winnen, waardoor ze later prachtig kunnen bloeien. Dat maak mij blijvend hoopvol."
  Anne-Marie Stoffer - wandelend life & loopbaancoach

  ​Prijs: € 30,75. Inclusief verzendkosten plus een persoonlijke noot voorin: € 35,75. Buitenlandse bestellingen: € 40,75. NB Verzending binnen 1 week. 


 • Boek: Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie
  Boek: Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie

  Inspiratie: Vele jaren heb ik me tijdens studiereizen en opleidingen verdiept in de oude natuur wijsheid van (N Am) indianen, Kelten en Aboriginals. Sinds het jaar 2000 pas ik deze wijsheid toe in mijn werk als natuur en loopbaan coach, opleider en supervisor. Het brengt mensen bij hun eigen innerlijke en natuurlijke wijsheid. In 2007 was het tijd voor mijn eerste boek.

  Gebruik: Het boek is bedoeld voor (loopbaan) coaches die de natuur willen inzetten in hun werk.Het boek biedt hen een cyclisch model voor verandering en veertig praktsche natuurgerichte oefeningen. Ook is het boek bruikbaar voor mensen met of zonder werk, die rondlopen met een loopbaan vraag. Voor hen is het boek te gebruiken als een zelfstudie boek waarin zij rondom hun vraag antwoorden vinden, binnen zichzelf. Dat geeft richting, energie en beweging. 

  Inhoud: We volgen in het boek de cyclus van verandering met de steeds terugkerende fases van Zaad (noord), Knop (oost), Bloem (zuid) en Vrucht (west). En van het Heilige Midden, de plek waar je steeds weer naar terug kan keren. Per fase vind je natuurlijke wijsheid, voorbeelden van cliënten, foto’s om jezelf aan te spiegelen, citaten en in totaal veertig concrete oefeningen. Je kunt het boek lezen van voor naar achter, maar je kan het ook op een willekeurige bladzijde openslaan en kijken wat je daar vindt, wat jou op dat moment kan inspireren.

  Reacties op mijn boek:
  Van toepassing
  "Als ik aan het werk ben met een cliënt en dit boek op een willekeurige bladzijde opensla, dan weet ik zeker dat de foto, de tekst of de oefening helemaal van toepassing is."
  Kees Pannevis, directeur van Van Ede & Partners
  Toegankelijk
  "Ik ga direct zelf een BLOEI cirkel (c) leggen in mijn tuin. Ik dacht dat ik daar heel veel voor moest weten, maar dit boek maakt het toegankelijk."
  Diana Polis, psychologe en collega
  Inspirerend
  "Als ik dit boek lees is het alsof Yoke naast me zit. Het voelt heel persoonlijk en ze weet me weer te inspireren."
  Suzanne van Vlaanderen, oud-cliënt

  ​Prijs: € 20,75. Inclusief verzendkosten plus een persoonlijke noot voorin: € 24,75. Buitenlandse bestellingen: € 29,75. NB Verzending binnen 1 week. 


Smaragd.Coaching • publicaties

Smaragd.Coaching • workshops


 • Smaragd, Opleiding Natuur Coaching, april 2022

  Titel: Smaragd, Opleiding Natuur Coaching, april 2022

  Voor wie:
  Deze Opleiding is voor zowel Belgische als Nederlandse coaches, trainers, opleiders, therapeuten etc. Ben je begeleidings professional en wil je leren om de natuur succesvol in te zetten in je werk? De natuur dient als een waardevolle spiegel voor je klanten. Dit geeft hen, op een snelle, frisse manier; verdieping, antwoorden, een heldere richting en passende keuzes. De natuur is een effectieve leeromgeving, inzetbaar voor diverse soorten begeleiding rond balans, loopbaan, leiderschap, persoonlijke ontwikkeling, verlies verwerking, ziekte en gezondheid, etc. Als coach leer je succesvol werken met alles wat zich in de natuur voordoet aan symbolen, metaforen en concrete ervaringen. Dit werkt inspirerend voor je klanten en ook voor jezelf! 

  Resultaten:
  Na de Opleiding heb je geleerd:
  1) Persoonlijk:
  * Hoe de natuur als spiegel, jou bekrachtigt in je eigen ontwikkelings proces
  * Hoe je als coachee in de natuur inzichten en ervaringen op kunt doen, die waarde voor je hebben
  * Dat je tot wijze antwoorden komt, niet (alleen) door nadenken maar vooral door fysiek ervaren
  * Hoe je in de natuur, met je gevoel en je intuitie als kompas, komt tot natuurlijke wijsheid, binnen jezelf.
  2) Professioneel:
  * Voor welke coachvragen en thema's de natuur inzetbaar is (thema's)
  * Hoe je met de BLOEI methode (c) kunt werken en deze kunt vertalen naar jouw eigen werksituatie (model)
  * Welke natuurwerkvormen bij jou passen, die je kunt inzetten voor jouw eigen doelgroep (werkvormen)
  * Hoe jij jouw klanten professioneel kunt begeleiden in en met de natuur (coachhouding)
  * Door te werken met verschillende natuurplekken, ontdek je wat wel en niet bij jou(w werk) past (natuur)

  Citaat: "Ik was erg nieuwsgierig naar hoe de natuur mij en mijn klanten zou kunnen helpen. De oefeningen zijn erg leuk om te doen en door hun eenvoud en diepgang, heel goed direct toe te passen in mijn werk".

  Inhoud:
  We werken met de BLOEI methode (c) als kompas. Dit model gaat uit van de innerlijke seizoenen die we kennen uit de natuur. Als je klant ontdekt in welk  ~innerlijk~ seizoen zij/hij zich bevindt, weet hij/zij zelf, wat er op dat moment nodig is. Zij ontdekken hun eigen natuurlijke wijsheid. Klanten vinden in de natuur namelijk zelf antwoord op hun vragen. We behandelen in de Opleiding elke dag één van de verschillende BLOEI fases (c) met interactieve theorie en praktische oefeningen, in verschillende landschappen:

  * Dag 1: I = Inspiratie. Aankomst, kennismaking, start ritueel en introductie van de BLOEI methode (c).
  We starten met de plek van het Heilige Midden en doen oefeningen rond je bron, je missie en jezelf aarden.
  * Dag 2: B = Bezinnen (Winter) met oefeningen rond uitrusten, niet weten, drijfveren en verlangens ontdekken.
  * Dag 3: L = Loslaten (Herfst) met oefeningen rond oogsten, elegant afscheid nemen, belemmeringen loslaten.
  * Dag 4: O = Ontwikkelen (Lente) met oefeningen rond het creëren van iets nieuws, keuzes maken, stappen nemen.
  Op deze vierde dag doen we persoonlijke rituelen en deel ik 's avonds graag met jullie de wijsheid van oude natuurvolken.
  * Dag 5: E = Eren (Zomer) met oefeningen rond het vieren van succes, in bloei staan, in slotritueel jezelf en elkaar danken en eren.

  Werkwijze:
  Elke dag bespreken we vanuit jullie eigen ervaringen, het thema van de dag. Daarna doen we verschillende oefeningen die bij het thema aansluiten. De oefeningen worden aangeboden, individueel, als groep, als demonstratie, en/of 2 à 2 in de wisselende rollen van coach en klant. Zo ontwikkel je je op zowel persoonlijk als professioneel niveau. We werken zowel binnen als buiten in de natuur. De Opleiding is gebaseerd op de principes van ervaringsleren, vraaggericht en systemisch werken.

  De 23e editie:
  De Smaragd, Opleiding Natuur Coaching viert in april 2022 maar liefst haar 23e editie !!!

  Corona:
  De Opleiding is Corona PROOF omdat we anderhalve meter afstand kunnen houden en veel buiten werken. Omdat het een Opleiding is, die niet op een andere wijze kan worden aangeboden,  is hij toegestaan. Dus, de Opleiding gaat sowieso door. Ik bied hem op dit moment aan in twee varianten.

  Opleiding in 2022 in twee varianten:
  In deze Corona tijd wil ik naast een vijfdaagse, voor een kleine groep van zes deelnemers, de Opleiding ook aanbieden voor Belgische deelnemers die in april wellicht nog te maken hebben met de Corona maatregel van heen en terug binnen 48 uur, zonder testen en zonder quarantaine.
  A Vijfdaagse
  Dit is de Opleiding zoals hierboven beschreven en de data vind je hieronder. 
  B Twee keer tweedaagse
  In dezelfde week als de vijfdaagse, bied ik Belgische deelnemers de gelegenheid om op maandag plus dinsdag, en op donderdag plus vrijdag deel te nemen. Dat betekent, kunnen reizen binnen 48 uur. In plaats van de lesdag op woensdag ontvang je een sessie persoonlijke Supervise van 3 uur op een nader te bepalen moment, per telefoon, Zoom of Life. We ontwikkelen tijdens die Supervisie een manier waarop jij het coachen in en met de natuur, op jouw eigen manier en eigen locatie, kunt aanbieden aan jouw eigen doelgroep. 

  Data Vijfdaagse:
  De Vijfdaagse is van maandag 4 tot en met vrijdag 8 april 2022. Omdat ik de Opleiding graag Life aanbied, zowel binnen maar ook vooral buiten in de natuur, houd ik dit jaar een maximum aantal deelnemers van zes aan. De dagen zijn inclusief de lunch. Diner kunnen we samen afstemmen en is op eigen kosten. Ik kan je adressen aanreiken voor B&B's in de buurt.

  Locatie
  Locatie voor deze vijfdaagse is Nistelrode, provincie Brabant in Nederland. Er zijn afwisselende landschappen dichtbij.

  Prijs: E 1450. Deze prijs is INclusief mijn boek "Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie", handouts van de oefeningen, koffie, thee, drankjes en lunches. en EXclusief BTW. NB Voor Belgische ONDERNEMERS met een geldig BTW nummer wordt de BTW verlegd naar België en is de prijs zonder (Nederlandse) BTW.  

  Certificaat:
  Alle deelnemers krijgen een certificaat van de Smaragd.Opleiding. 

  Aanmelden:  Als je benieuwd bent of de Opleiding bij je past, ben je welkom om me te bellen. Aanmelden kan ook direct via de knop BESTELLEN bovenaan. 

  Vragen:
  Als je vragen hebt, mail me gerust: yoke@smaragd-coaching.nl • Workshop: Liefde voor Detail

  Titel: Workshop: "Liefde voor Detail", 
  Zelf een kunstenaar worden, zonder verf en kwast.

  Voor wie:
  Houd je van Kunst? Ga je graag naar een Museum? Wat maakt dat bezoek eigenlijk leuk voor jou? Loop je graag rond en kijk je wat jou aanspreekt, en wat niet? Of verdiep je je graag in de achtergrond en bedoeling van de kunstenaar? Of vind je het leuk om zelf eens creatief aan de slag te gaan in het museum, iets moois te maken, zonder verf en kwast? Heb je zin om jezelf eens te verrassen? Dan ben je van harte welkom.

  Inhoud:
  We gaan tijdens deze workshop zelf creatief aan de slag in het museum. Niet met kwast en verf, maar met je camera en schrijfgerei. Eerst gaan we rondlopen en foto's nemen van details van kunstwerken, die jou aanspreken. Zo ontstaan er nieuwe, creaties, namelijk die van jouzelf. Daarna doen we een aantal creatieve schrijf opdrachten aan de hand van de kunstfoto's die je zelf hebt gemaakt. Dit leidt vaak tot heel verrassende resultaten. 

  Datum: 24 februari 2022
  Tijd: van 20.00 tot 21.30 uur (welkom vanaf 19.30 uur voor koffie en thee)
  Locatie: MUSIOM, huis voor hedendaagse kunst, Stadsring 137, Amersfoort
  Prijs: E 17,50 (Betalen kan vooraf middels bank of ideal. Of ter plekke via pin of contant) 
  Meenemen: camera of telefoon plus schrijfgerei (met harde kaft)
  Aanmelden: via de knop BESTELLEN bovenaan
    • Lezing: Natuur als Coach, natuurwijsheid van Indianen als inspiratie

  Lezing: Natuur als Coach, natuurwijsheid van Indianen als inspiratie

  Voor wie: Geinteresseerden in mijn schatten, opgedaan in de VS bij Hopi, Navajo en Pueblo Indianen.

  Introductie:
  “Ik rijd met mijn auto in Arizona, door een volkomen lege woestijn. Geen medeweggebruikers, geen bomen, geen dieren, geen huizen. Dan opeens zie ik een paar kraampjes van Navajo Indianen langs de weg. Ik stop en zie mensen in prachtig gekleurde kleding met enorme sieraden om. Als ik kijk naar kleine zilveren ringetjes op zijn kraam, zegt de Navajo man: “You must be Dutch or German. You always look for small beauty. That is a pity. Look!” En hij wijst met een breed gebaar om zich heen. De zon schittert op zijn zilveren, turquoise en bloedkoralen sieraden. “We walk the Beauty Way”. Het zoveelste mooie inspiratie moment, tijdens mijn reis van zeven maanden in 1990/91, alleen, door het Zuid-Westen van Amerika.

  Mijn hele leven al voel ik een enorme aantrekkingskracht en verbondenheid met oude natuurvolken. Ik heb altijd het sterke gevoel gehad, dat deze volken over waardevolle kennis en wijsheid beschikken over de natuur. Immers zij leven al duizenden jaren succesvol met de aarde samen. Ik wilde heel graag van hen leren. Tijdens mijn reis door de Verenigde Staten ontmoette ik de Navajo, Hopi en Pueblo Indianen. De vele wijsheden die ik van hen ontdekte deel ik graag met u, ter inspiratie”.

  Spreker:
  Yoke de Wilde bestudeerde, na haar universitaire studie Sociale Wetenschappen, de natuurwijsheid van Indianen, Kelten en Aboriginals. Zij ontwikkelde de BLOEI methode ©, een cyclisch model voor ontwikkeling en groei, rond de seizoenen. Zij leverde, in Nederland en België, een bijdrage aan het nieuwe vak natuurcoaching, schreef hierover twee boeken en werkt vanuit haar bedrijf Bureau Smaragd, als docent, coach, spreker en rituelenbegeleider.

  Datum: Donderdag 21 april 2022
  Inleider: Yoke de Wilde
  Tijd: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
  Locatie: Bibliotheek, Marktplein 11, 7391 DH Twello
  Entree: € 8, -
  Organisatie: Bezinning & Inspiratie Twello
  Informatie: https://bezinningeninspiratietwello.nl/agenda
  AANMELDEN via: bi.twello@gmail.com • Coaching in/met de Natuur, knipkaart

  Titel: Coaching in/met de Natuur, knipkaart

  Voor wie:
  We zitten toch echt in een vreemde tijd, sinds half maart. Heb jij moeite om je balans te bewaren met alles wat er speelt? Je werk, privé, onzekerheid en angst, misschien? Verlang je ernaar om een helder punt in jezelf te vinden, van waaruit jij je leven kunt en wil leiden? En/of wellicht verlang je naar een prettig perspectief? We gaan een kompas vinden, dat jou in deze tijd kan dienen.

  Vragen die je wellicht hebt:
  * Hoe combineer ik op dit moment mijn leven met mijn werk?
  * Hoe ga ik om met onzekerheid, angst?
  * Hoe bepaal ik mijn positie in alles wat er gebeurt?
  * Wat is een lonkend perspectief waar ik in kan geloven?
  * Hoe kan ik het rustiger aan doen, of juist mijn energie verhogen?
  * Wat kan mijn bijdrage zijn, juist in deze onzekere tijd?
  ~~~ En misschien heb je een andere vraag.

  Werkwijze:
  We kunnen ofwel Life afspreken en/of Online.
  Life: in dat geval zien we elkaar in Amersfoort en  gaan we aan de hand van jouw vraag binnen of buiten aan het werk. Ik bied jou één of meer werkvormen aan. Jij kiest wat jou op dat moment aanspreekt. Mijn intentie is dat jij zelf wijze antwoorden vindt, op jouw vragen.
  Online: we kunnen ook afspreken via Zoom of via WhatsApp beeldbellen. In dat geval kan ik jou begeleiden, terwijl je thuis bent, ofwel ergens anders in de natuur oefeningen doet.

  Werkvormen:
  Ik heb vele. vele werkvormen ontwikkeld, geinspireerd op de wijsheid van oude natuurvolken, met name van de Indianen, Kelten en Aboriginals. In deze werkvormen werken we met de natuur, onze creativiteit, en de wijsheid van ons lichaam. Ik zal je, afgestemd op jouw vraag, een aantal werkvormen aanbieden. Jij kiest wat bij je past en daarmee gaan we aan het werk. Mijn ervaring is dat mensen verrast worden door hun eigen onverwachte ervaringen en wijze inzichten !!!

  Aantal sessies: jij kiest zelf hoeveel sessies je wilt afspreken. Life sessies duren anderhalf uur, Online een uur.
  Vorm: Naar keuze Life, Telefonisch of beeldbellen via Zoom of een combinatie. Life kan binnen of buiten in de natuur
  Data: Deze stemmen we samen af, in overleg.
  Locatie: Amersfoort (LIfe) of Online op jouw eigen plek
  Prijs: E 100 per uur inclusief BTW
  Aanmelden: boven bij BESTELLEN
  Afstemmen: Je bent welkom om me te bellen of mailen om samen een passend plan voor jou te maken. Via: Contact.

    • Supervisie Natuur Coaching, knipkaart

  Supervisie: Natuur Coaching, knipkaart

  Voor wie: Coaches, trainers, opleiders en therapeuten die de natuur willen inzetten in hun werk, voor hun klanten en zichzelf.


  Doel: Individuele ondersteuning om de natuur in te zetten, op jouw eigen manier, op jouw eigen plek en op het moment dat het past.

  Concreet: Je hebt een knipkaart van een door jou gekozen aantal uren. We werken daarin aan de hand van coach vragen van jouzelf en/of van je klanten.

  Locatie: We kunnen Life of Online werken samen.
  Life: in of om Amersfoort, bijvoorbeeld in het bos, op de heide, bij een meer maar kan ook in de stad of in een museum.
  We kunnen desgewenst ook op jouw werkocatie, jouw mogelijkheden verkennen en ontwikkelen.
  Online: dat kan via Zoom of beeldbellen, zelfs via WhatsApp, als jij ergens anders in de natuur bent.

  Literatuur:
  Boek "Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie", Yoke de Wilde, zie webwinkel.
  Gratis eBook "Coachen met de Natuur, in 5 stappen, volgens de BLOEI methode", hier te downloaden.
  Boek "Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI", zie webwinkel.


  Prijs: E 125 per uur, ex. BTW.  

  Opgave: Je kunt me bellen of mailen, om een samen tot een voor jou passend voorstel te komen. Zie: Contact.

  Welkom!