coaching & natuur

Smaragd, de BLOEI Academie

Bestel nu online!

--> Winkelwagen

Smaragd.Coaching • publicaties

 • Boek: Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie
  Boek: Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie

  Inspiratie: Vele jaren heb ik me tijdens studiereizen en opleidingen verdiept in de oude natuur wijsheid van (N Am) indianen, Kelten en Aboriginals. Sinds het jaar 2000 pas ik deze wijsheid toe in mijn werk als natuur en loopbaan coach, opleider en supervisor. Het brengt mensen bij hun eigen innerlijke en natuurlijke wijsheid. In 2007 was het tijd voor mijn eerste boek.

  Gebruik: Het boek is bedoeld voor (loopbaan) coaches die de natuur willen inzetten in hun werk.Het boek biedt hen een cyclisch model voor verandering en veertig praktsche natuurgerichte oefeningen. Ook is het boek bruikbaar voor mensen met of zonder werk, die rondlopen met een loopbaan vraag. Voor hen is het boek te gebruiken als een zelfstudie boek waarin zij rondom hun vraag antwoorden vinden, binnen zichzelf. Dat geeft richting, energie en beweging. 

  Inhoud: We volgen in het boek de cyclus van verandering met de steeds terugkerende fases van Zaad (noord), Knop (oost), Bloem (zuid) en Vrucht (west). En van het Heilige Midden, de plek waar je steeds weer naar terug kan keren. Per fase vind je natuurlijke wijsheid, voorbeelden van cliënten, foto’s om jezelf aan te spiegelen, citaten en in totaal veertig concrete oefeningen. Je kunt het boek lezen van voor naar achter, maar je kan het ook op een willekeurige bladzijde openslaan en kijken wat je daar vindt, wat jou op dat moment kan inspireren.

  Reacties op mijn boek:
  Van toepassing
  "Als ik aan het werk ben met een cliënt en dit boek op een willekeurige bladzijde opensla, dan weet ik zeker dat de foto, de tekst of de oefening helemaal van toepassing is."
  Kees Pannevis, directeur van Van Ede & Partners
  Toegankelijk
  "Ik ga direct zelf een BLOEI cirkel (c) leggen in mijn tuin. Ik dacht dat ik daar heel veel voor moest weten, maar dit boek maakt het toegankelijk."
  Diana Polis, psychologe en collega
  Inspirerend
  "Als ik dit boek lees is het alsof Yoke naast me zit. Het voelt heel persoonlijk en ze weet me weer te inspireren."
  Suzanne van Vlaanderen, oud-cliënt

  ​Prijs: € 20,75. Inclusief verzendkosten plus een persoonlijke noot voorin;
  € 24,75. Buitenlandse bestellingen: € 29,75. NB Verzending binnen 1 week. 


 • Boek: Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI
  Boek: Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI

  Inspiratie: Op grond van mijn boek "Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie" (2009/2013) heb ik "de BLOEI methode" (c) ontwikkeld; een eigentijds instrument, geïnspireerd op oude natuurwijheid. Het biedt een cyclisch model voor verandering en ontwikkeling waarmee we persoonlijke en professionele crises kunnen veranderen in kansen. Daarnaast bleken in de afgelopen jaren vele boeiende disciplines van natuurcoaching te zijn ontstaan. Deze twee stromen hebben mij geïnspireerd om het studieboek te schrijven "Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI" (2015).

  Gebruik: Het boek is bedoeld voor begeleidings professionals, klanten en bedrijven die met de natuur willen samenwerken en benieuwd zijn naar de verschillende mogelijkheden. Het is een studieboek waarin regelmatig reflectie vragen worden gesteld om te onderzoeken wat je wel en niet aanspreekt. Voor begeleidings professionals en studenten wil het boek een gids zijn voor verdere bij-, na- of omscholing in het samenwerken met de natuur.

  Inhoud: In het boek vind je een uitgebreide beschrijving van "de BLOEI methode" (c), en van de waarden, vragen en fases van natuurcoaching. Daarnaast worden negen verschillende disciplines besproken, plus twintig theoriën, waarmee het werk onderbouwd kan worden. Het nieuwe vak natuurcoaching wordt tot leven gebracht met persoonlijke portretten, vele klantvoorbeelden, natuurfoto's, literatuur suggesties en de vermelding van actieve natuurcoaches.

  Reacties op dit boek:
  Natuur en intuïtie
  "We zitten met ons allen in een gestage ontwikkeling naar meer verbondenheid met en respect voor Moeder Aarde. Dat geldt ook voor ons eigen levende fysieke lichaam, onze gevoelens en intuïtieve ingevingen. De wijsheid van het lichaam, als spreekbuis voor onze ziel en de natuur als inspiratiebron in coaching."
  Adriaan Hoogendijk, coach, opleider en inspirator
  Kracht van natuur elementen
  "In dit boek “Natuur als Coach” weet Yoke ons professionals weer bewust te maken van de onuitputtelijke kracht van natuurelementen en wat deze ons kunnen brengen in ons dagelijks werk."
  Erwin Wupkes, loopbaancoach en -trainer
  Blijvend hoopvol
  "Door Yoke ben ik gaan inzien dat mijn zaden juist in het donker aan kracht kunnen winnen, waardoor ze later prachtig kunnen bloeien. Dat maak mij blijvend hoopvol."
  Anne-Marie Stoffer - wandelend life & loopbaancoach

  ​Prijs: € 30,75. Inclusief verzendkosten plus een persoonlijke noot voorin: € 35,75. Buitenlandse bestellingen: € 40,75. NB Verzending binnen 1 week. 


Smaragd.Coaching • producten


 • Kaarten-set: Natuur Coach Kaarten

     

  Kaartenset: "Natuur Coach Kaarten"


  BESTELLEN via: www.yenyproducties.nl

  Voor wie
  Begeleid je mensen, en nodig je hen graag uit om hun eigen, onbewuste wijsheid te ontdekken? Bijvoorbeeld als zij een keuze moeten maken en dat hen alsmaar niet lukt? En/of ben je zelf nieuwsgierig naar een verrassend antwoord op een vraag waar je mee rondloopt? In beide gevallen kan deze kaartenset interessant voor je zijn.

  Inhoud:
  Deze set bestaat uit veertig detail foto's uit de natuur, die wij met veel plezier in de afgelopen jaren hebben gemaakt. Door hun abstracte karakter, nodigen ze mensen uit om hun eigen associaties te ontdekken. Door middel van drie in de set bijgevoegde oefeningen, komen jijzelf of je klanten tot verrassende, maar veelal zeer passende antwoorden op eigen vragen, wensen of verlangens.

  Werkwijze:
  Bij dit spel zal je geen boekje vinden met uitleg van elke foto. Middels de oefeningen kan je je klant vragen om eigen, vrije asscociaties. Daarmee worden de kaarten spiegels van de onbewuste wijsheid van je klant of van jezelf. Je kunt je klanten laten werken met de kaarten aan de hand van een eigen vraag, verlangen of wens. Ook kan je ervoor kiezen om het proces open te houden en te kijken wat er wordt ontdekt. Ook kan je je klant laten kiezen welke voorkeur zij/hij hierin zelf heeft. Verder kunnen de kaarten "open" worden gekozen, dat wil zeggen, met de afbeeldingen zichtbaar. Maar ook kan er "blind" worden gekozen, met de afbeeldingen onzichtbaar. Dat laatste kan wat spannender zijn, maar leidt vaak (ook) tot zeer interessante inzichten. Degene die de kaartenset hebben aangeschaft, kunnen via een mail een vierde bonus oefening bij ons bestellen.

  Reacties:
  Enkele reacties van mensen die zelf met onze kaartenset hebben gewerkt: "Wat bijzonder dat er geen boekje met uitleg bij zit, ik kan nu zelf mijn betekenis geven, aan de kaart die ik heb gekozen", "Deze kaarten gaan dus eigenlijk over mijzelf, heel verrassend!" "Door het feit dat nergens op de kaarten woorden staan, betekent dat ik ze ook kan gebruiken met anders-talige mensen, dat is echt heel handig!", "Ik houd ervan om mensen uit te nodigen in hun gevoel, daar zijn deze kaarten super bruikbaar voor". "Dit sluit precies aan bij hoe ik met mensen wil werken, namelijk dat ze leren vertrouwen op hun eigen stem". 

  Gegevens:
  Prijs: E 29,95
  Bestellen: Dat kan via www.yenyproducties.nl
  Workshops: Ook bieden we Workshops aan om te leren werken met deze Natuur Coach Kaarten. Zie: webwinkel


Smaragd.Coaching • workshops


 • Workshops: Leren werken met de Natuur Coach Kaarten, incl. spel

  Titel: Workshops "Leren werken met de Natuur Coach Kaarten", incl. spel 

  AANMELDEN via: https://www.yenyproducties.nl/registration

  Voor wie:
  Begeleid je graag mensen (ook) met behulp van afbeeldingen? Wil je leren hoe je beelden zó kunt inzetten dat mensen hun eigen wijze antwoorden vinden op hun eigen vragen? Dan ben je van harte welkom.  

  De Natuur Coach Kaartenset:
  Het spel dat je ontvangt in deze workshop, bestaat uit 40 prachtige natuurfoto's, uitleg kaartjes en 3 oefeningen.

  Werkwijze:
  In deze workshop oefenen we met diverse werkvormen,  zodat je je klanten kunt begeleiden met behulp van de foto’s uit onze kaarten-set de Natuur Coach Kaarten. En natuurlijk ook met de sets die je waarschijnlijk al in je bezit hebt. Kenmerkend voor onze werkwijze is, dat we nergens in het spel "uitleg" geven over de kaarten. Je klanten geven zelf betekenis. En daarmee kan je deze natuur foto's inzetten als spiegels van onbewuste wijsheid. Dit heeft vaak een enorm verrassend en verrijkend effect. Voor je klant, maar ook voor jezef!.

  Programma:
  * Introductie van de kaartenset
  * We doen 2 oefeningen uit de set
  * Je ervaart de oefeningen zelf en oefent 2 à 2
  * Er is tijd om ervaringen te delen
  * En uiteraard, om vragen te stellen 
  * Je krijgt 1 extra oefening op papier

  Data Live:
  Vrijdag 18 november van 14.00 tot 16.30 uur (VOL)
  Vrijdag 16 december van 14 tot 16.30 uur (nog 1 plek)
  Vrijdag 13 januari van 14 tot 16.30 uur
  Vrijdag 3 februari van 14 tot 16.30 uur

  Data Online:
  Vrijdag 20 januari van 14 tot 16 uur via ZOOM
  Bij de Online Workshop sturen we je van te voren
  de kaartenset toe. Voor België is de prijs totaal E 60.

  Aanmelden: via: https://www.yenyproducties.nl/registration

  NB We bieden deze workshop ook aan,
  op je eigen locatie, op aanvraag. We
  kunnen daarvoor een offerte opstellen.

  Locatie Live: Leusden (nabij Amersfoort)
  Prijs: € 55, incl. een eigen kaartenset (twv E 29,95), koffie en thee
  Aanmelden via: https://www.yenyproducties.nl/registration • Natuur Inspiratie Coaching, knipkaart

  Titel: Natuur Inspiratie Coaching, knipkaart

  Voor wie:
  We zitten toch echt in een vreemde tijd, sinds maart 2020. Heb jij moeite om je balans te bewaren, met alles wat er speelt? Heb je last, in de werk, of privé van onzekerheid en angst, misschien? Verlang je ernaar om een helder punt in jezelf te vinden, van waaruit jij je leven kunt en wil leiden? En/of wellicht verlang je naar een prettig perspectief? We gaan samen een kompas vinden, dat jou in deze tijd kan dienen.

  Vragen die je wellicht hebt:
  * Hoe combineer ik op dit moment mijn leven met mijn werk?
  * Hoe ga ik om met onzekerheid, angst?
  * Hoe bepaal ik mijn positie in alles wat er gebeurt?
  * Wat is een lonkend perspectief waar ik in kan geloven?
  * Hoe kan ik het rustiger aan doen, of juist mijn energie verhogen?
  * Wat kan mijn bijdrage zijn, juist in deze onzekere tijd?
  ~~~ En misschien heb je een andere vraag~~~.

  Werkwijze:
  We kunnen ofwel Life afspreken en/of Online. Ik heb sinds dit voorjaar de beschikking over een heuse Coach Camper, die we midden in de natuur kunnen neerzetten. Zo kunnen we de Natuur laten helpen bij het vinden van wijze antwoorden op je vragen.
  Life: in dat geval zien we elkaar in de omgeving van Amersfoort. We gaan aan de hand van jouw vraag, binnen of buiten aan het werk. Ik bied jou één of meer werkvormen aan. Jij kiest wat jou op dat moment aanspreekt. Mijn intentie is dat jij zelf wijze antwoorden vindt, op jouw eigen vragen.
  Online: we kunnen ook afspreken via Zoom of via WhatsApp beeldbellen. In dat geval kan ik jou begeleiden, terwijl je thuis bent, ofwel ergens bij jou in de buurt in de natuur, oefeningen doet.

  Werkvormen:
  Ik heb vele. vele werkvormen ontwikkeld, geinspireerd op de wijsheid van oude natuurvolken, met name van de Indianen, Kelten en Aboriginals. Recent hebben we ook zelf een kaartenset met natuurfoto's uitgebracht: de Natuur Coach Kaarten, waar we ook mee kunnen werken. In alle werkvormen, werken we samen met de natuur, onze creativiteit, en de wijsheid van ons lichaam. Ik zal je, afgestemd op jouw vraag, een aantal werkvormen aanbieden. Jij kiest wat op dat moment bij je past en daarmee gaan we aan de slag. Mijn ervaring is dat mensen verrast worden door hun eigen onverwachte ervaringen en wijze inzichten !!!

  Aantal sessies: jij kiest zelf, voor je knipkaart, hoeveel sessies je wilt afspreken. Life sessies duren anderhalf uur, Online een uur.
  Vorm: Naar keuze Life, Telefonisch of beeldbellen via Zoom of een combinatie. Life kan vanuit de Coach Camper,
  binnen en/of buiten in de natuur. 
  Data: De data stemmen we samen af, in overleg.
  Locatie: Amersfoort (LIfe) of Online op jouw eigen plek
  Prijs: E 100 per uur inclusief BTW
  Aanmelden: boven bij BESTELLEN
  Afstemmen: Je bent welkom om me te bellen of mailen om samen een passend plan voor jou te maken. Via: Contact.

    • Smaragd, Opleiding Natuur Coaching, individueel traject, op aanvraag

  Titel: Smaragd, Opleiding Natuur Coaching, individueel traject, op aanvraag

  Voor wie:
  Begeleid je mensen en wil je leren hoe je daarbij de natuur kunt inzetten? De natuur is een boeiende leeromgeving voor vragen rond rond balans, loopbaan, leiderschap, persoonlijke ontwikkeling, verlies verwerking, ziekte en gezondheid, etc. Als coach leer je succesvol werken met alles wat zich in de natuur voordoet aan symbolen, metaforen en concrete ervaringen. Dit werkt  inspirerend voor je klanten. En ook voor jezelf! 

  Individueel traject:
  Deze Opleiding heb ik nu 23 keer gegeven in groepsverband. Op dit moment ben ik graag beschikbaar voor individuele opleidings trajecten, op aanvraag. Daarin kan ik volle aandacht geven aan jouw ontwikkeling. En kunnen we het traject samen helemaal op maat maken. 

  Resultaten:
  De Opleiding werkt op twee niveaus; namelijk op je persoonlijke en op je professionele ontwikkeling
  1) Persoonlijk:
  * Je ontdekt, hoe de natuur als spiegel, jou bekrachtigt in je eigen ontwikkelings proces
  * Hoe je in de natuur inzichten en ervaringen op kunt doen, die waarde voor je hebben
  * Dat je tot wijze antwoorden komt, niet (alleen) door nadenken maar vooral door fysiek ervaren
  * Hoe je in de natuur, met je gevoel en je intuitie als kompas, komt tot natuurlijke wijsheid, binnen jezelf.
  2) Professioneel:
  * Je ontdekt voor welke coachvragen en thema's de natuur inzetbaar is (thema's)
  * Hoe je met de BLOEI methode (c) kunt werken en deze kunt vertalen naar jouw eigen werksituatie (model)
  * Welke natuurwerkvormen bij jou passen, die je kunt inzetten voor jouw eigen doelgroep (werkvormen)
  * Hoe jij jouw klanten professioneel kunt begeleiden in en met de natuur (coachhouding)
  * Door te werken op verschillende natuurplekken, ontdek je wat wel en niet bij jou(w werk) past (natuur)

  Citaat: "Ik was erg nieuwsgierig naar hoe de natuur mij en mijn klanten zou kunnen helpen. De oefeningen zijn erg leuk om te doen en door hun eenvoud en diepgang, heel goed direct toe te passen in mijn werk".

  Inhoud:
  We werken met de BLOEI methode (c) als kompas. Dit model gaat uit van de innerlijke seizoenen die we kennen uit de natuur. Als je klant ontdekt in welk  ~innerlijk~  seizoen zij/hij zich bevindt, weet hij/zij zelf, wat er op dat moment nodig is. Je klant ontdekt de eigen, natuurlijke wijsheid. Klanten vinden in de natuur zelf antwoord op hun vragen. We behandelen in de Opleiding elke les één van de verschillende BLOEI fases (c) met interactieve theorie en praktische oefeningen, in verschillende landschappen:

  Inhoud:
  * Les1:  Kennismaking, start ritueel en introductie van de BLOEI methode (c).
  * Les 2: I = Inspiratie.We starten met de plek van het Heilige Midden en doen oefeningen rond je bron, je missie en jezelf aarden.
  * Les 3: B = Bezinnen (Winter) met oefeningen rond uitrusten, niet weten, drijfveren en verlangens ontdekken.
  * Les 4: L = Loslaten (Herfst) met oefeningen rond oogsten, elegant afscheid nemen, belemmeringen loslaten.
  * Les 5: O = Ontwikkelen (Lente) met oefeningen rond het creëren van iets nieuws, keuzes maken, stappen nemen en rituelen.
  * Les 6: E = Eren (Zomer) met oefeningen rond het vieren van succes, in bloei staan, in slotritueel jezelf en jezelf danken en eren.

  Structuur:
  - 6 Live Lessen: 
  Elke les is één dagdeel van 3 uur. Je Opleiding kan betaan uit 3 hele dagen of 6 dagdelen, of een combinatie daarvan.
  - 3 Zoom Lessen:
  De Zoom lessen duren een uur. Daarin vertel ik, aan de hand van jouw vragen, over mijn ervaringen met de natuurwijsheid van Indianen, Kelten en Aboriginals. En kan je met mij je proefsessies voorbereiden en/of nabespreken.
  - 3 Proefsessies:
  Op je eigen locatie verzorg je 3 sessies met één klant of 1 sessie met 3 verschillende klanten.

  Werkwijze:
  Elke les bespreken we vanuit jouw eigen ervaringen, het desbetreffende seizoen. Daarna doen we verschillende oefeningen die bij dit seizoen aansluiten. Je ervaart de oefeningen zelf (persoonlijke ontwikkeling) en je oefent ermee met je proefklant (professionele ontwikkeling). We werken zowel binnen als buiten in de natuur. De Opleiding is gebaseerd op de principes van ervaringsleren, vraaggericht coachen en systemisch werken.

  Corona:
  Voor het geval dat nog relevant zou zijn: de Opleiding is Corona PROOF omdat we anderhalve meter afstand kunnen houden en veel buiten werken. Omdat het een Opleiding is, die niet op een andere wijze kan worden aangeboden,  is hij toegestaan.

  Locatie
  Locatie voor de live lessen is de omgeving van Amersfoort. Er zijn afwisselende landschappen dichtbij. Het is mogelijk om één of meer lessen te werken vanuit mijn Coach Camper, die ik kan neerzetten, midden in de natuur.

  Prijs: E 1450. Deze prijs is INclusief mijn boek "Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie", handouts van de oefeningen, koffie, thee, drankjes en lunches. en EXclusief BTW. 

  Certificaat:
  Na afronding van alle drie de onderdelen, ontvang je een Certificaat van de Smaragd.Opleiding. 

  Aanmelden:  Als je benieuwd bent of de Opleiding bij je past, ben je welkom om me te bellen. Aanmelden kan ook direct via de knop BESTELLEN bovenaan. 

  Vragen:
  Als je vragen hebt, mail me gerust: yoke@smaragd-coaching.nl • Smaragd, Supervisie Natuur Coaching, knipkaart

  Smaragd Supervisie: Natuur Coaching, knipkaart

  Voor wie: Coaches, trainers, opleiders en therapeuten die de natuur willen inzetten in hun werk, voor hun klanten en zichzelf.


  Doel: Individuele ondersteuning om de natuur in te zetten, op jouw eigen manier, op jouw eigen plek en op het moment dat het past.

  Concreet: Je hebt een knipkaart van een door jou gekozen aantal uren. We werken daarin aan de hand van coach vragen van jouzelf en/of van je klanten.

  Locatie: We kunnen Life of Online werken samen.
  Life: in of om Amersfoort, bijvoorbeeld in het bos, op de heide, bij een meer maar kan ook in de stad of in een museum.
  We kunnen desgewenst ook op jouw werkocatie, jouw mogelijkheden verkennen en ontwikkelen.
  Online: dat kan via Zoom of beeldbellen, zelfs via WhatsApp, als jij ergens anders in de natuur bent.

  Literatuur:
  Boek "Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie", Yoke de Wilde, zie webwinkel.
  Gratis eBook "Coachen met de Natuur, in 5 stappen, volgens de BLOEI methode", hier te downloaden.
  Boek "Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI", zie webwinkel.


  Prijs: E 125 per uur, ex. BTW.  

  Opgave: Je kunt me bellen of mailen, om een samen tot een voor jou passend voorstel te komen. Zie: Contact.

  Welkom!