Blog 36: WIST JE DAT; vrouwen ooit belangrijke spirituele rollen vervulden?

Vroeger
Met grote fascinatie lees ik op dit moment boeken over het Oude Europa, van maar liefst 35.000 tot 1.500 BC. Uit die tijd hebben we nog geen tekst, de mens schreef toen nog niet. Maar de archeologes Marija Gimbutas en Maxime Dashu hebben vele beeldjes, grafvondsten en rots tekeningen gevonden, over de hele wereld. Aan de hand van die symbolen kan veel worden afgeleid van het leven toen. We vinden duizenden symbolen van vrouwen die dansen, muziekmaken, baren, genezen, rituelen begeleiden, voorspellen etc. etc. Rollen die we als vrouw wat verloren zijn, in de loop van de afgelopen eeuwen.

Spirituele rollen
Al vele jaren ben ik op zoek naar spirituele rollen voor vrouwen, vroeger en nu. Rollen waarin we als vrouwen, naast mannen, bijdragen aan de waarde, de betekenis, de kringloop van het leven. Als ik dat zoeklicht aanzet vind ik o.a. Medicijvrouwen, Druidess, Sjamanes, Priesteressen. Zij hadden diverse spirituele functies in het dagelijks leven. In het dorp Taos Pueblo in New Mexico ontdekte ik dat deze Pueblo Indianen van oudsher de spirituele taken verdeelden tussen mannen en vrouwen van het dorp. De een kende vijf liederen, de ander vijf dansen, weer een ander was begeleider van een bepaald ritueel. Ik vind dat heel boeiend, zelf levend in een tijd en cultuur, waarin spirituele functies in de kerk veelal worden vervuld door mannen. Het luchtte me op en liet me veel wijdere mogelijkheden zien.

Spirituele functies
Vanuit bovengenoemde spirituele rollen hadden vrouwen vele waardevolle functies in de samenleving. Ik zal je er een aantal noemen: genezen, geboorte begeleiding, begeleiden bij sterven, communiceren met dieren en overledenen, kruidenkunde, rituelen begeleiden, rechtspreken, adviseren van koningen etc. etc. Zij gebruikten hiervoor dans, muziek, trommels, zang, storytelling, rituelen, de natuur, orakelen etc. en vooral hun intuitie. Hun zesde zintuig was een belangrijk instrument.

Dansende vrouwen op graftombe, Laat Myceniƫ, 14.000 BC

Persoonlijke zoektocht
Als vrouw in deze Nederlandse samenleving heb ik heel lang moeten zoeken naar mijn eigen wezenlijke bijdrage aan het leven. Ik kon wel een beroep kiezen, ik heb er vele gehad, maar ik was op zoek naar mijn echte diepe Missie in het leven. En dat was nog niet eenvoudig. Tot ik bovengenoemde spirituele rollen en functies op het spoor kwam. Toen voelde ik, ja, daar hoor ik bij. Dat is wie ik ben, in mijn kern. Toen werd het vinden van een passende maatschappelijke functie veel makkelijker. Ik zie een beroep nu als een mantel die ik kan aantrekken, mits ik door die mantel kan zijn en uitdrukken wie ik in wezen ben. Zo ben ik dankbaar, dat ik heb kunnen werken als loopbaan coach, kunstenaar, schrijver, reisbegeleider, trainer en nu als docent.

En jij?
Als je je aangesproken voelt door het bovenstaande, stel ik je graag de vraag: "Wat precies, in bovenstaand verhaal raakt jou? Hoe zou jij jouw jouw spirituele rol in het leven willen zien? Welke bijdrage wil jij leveren, vanuit je kern? Wie ben jij, in je diepste wezen? En, natuurlijk............... "Hoe kan en wil je dat uitdrukken in het dagelijkse leven, hier en nu?"

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!