Blog 35: WIST JE DAT; cyclisch kijken al oeroud is?

Cyclisch leven
Ik heb me verdiept in onze geschiedenis. Niet vanaf het jaar 0, maar vanaf 40.000 jaar voor Christus. Het boeit me mateloos. Archeologe Marija Gimbutas neemt me mee in opgravingen over de hele aarde. Zij heeft duizenden beeldjes gevonden met oude symbolen van o.a. cirkels, spiralen, golven, zaden, eieren. Pas veel later in de geschiedenis vinden we schilden, zwaarden, strijdwagens als symbolen. Dit wijst op een oude tijd waarin het cyclische leven met groei, bloei, afsterven en opnieuw geboren worden werd geëerd. Dit is voor mij al lange tijd, een enorme bron van inspiratie. 

   Schaal Modavie 4.000 BC

Natuurvolken
Sinds 1990  heb ik deze cyclische wijze van kijken naar het leven al gevonden in de oeroude cultuur van Noord Amerikaanse Indianen: de Navajo, Hopi en Pueblo Indianen. Deze mensen bevolken het Noord Amerikaanse continent al zo'n 10.000 jaar. In 2017, tijdens de demonstraties van de Sioux Indianen voor schoon water bij Standing Rock in South Dakota, kwamen vele vertegenwoordigers van huidige natuurvolken bij elkaar. Verschillende, nu levende indianen volken uit de hele VS, maar ook Sami uit Scandinavië, Aboriginals uit Australie, Maori uit Nieuw Zeeland, mensen uit Afrika, India etc. etc. Mij werd toen duidelijk dat natuurvolken niet alleen leefden in onze geschiedenis maar ook nu, vandaag, over de hele aarde.

Down to Earth
In 2016 verscheen ook de film "Down to Earth" van Renata Heinen en Rolf Winters die met hun gezin een wereldreis maakten. De film laat zien hoe wijze ouderen, van verschillende continenten, één en dezelfde boodschap voor ons hebben. Dat als we ons eigen unieke pad vinden, dit verbinden met de aarde en met andere mensen, er hoop is voor de aarde. Ik ben nog steeds zeer onder de indruk van de eensluidendheid van deze boodschap uit alle windstreken. De beweging die ontstaat vanuit deze film, roept ons op om zelf Earth Keeper en/of Wisdom Keeper te zijn of te worden. Dit raakt me diep.

En wat nu?
Sinds 1988, dat is nu dertig jaar, heb ik tijdens studiereizen door Amerika, Australië, Engeland en Malta, ontdekt dat de cyclische manier van kijken een belangrijk kenmerk is van leven vanuit natuurwijsheid. En dat dit mij enorm aanspreekt. Weten wanneer zich iets nieuws ontwikkelt (lente), in bloei staat (zomer), het tijd is om los te laten (herfst) of het tijd is voor rust en bezinning (winter) geeft een diepe wijsheid. Dan weten we namelijk wat er nu, op dit moment nodig is. Nu blijkt, dat dit cyclische kijken niet alleen oeroud is, maar ook springlevend en actueel. Het is mijn  Missie om vele ogen en harten te mogen openen voor dit natuurwijze, cyclisch kijken. Ik heb hiertoe de BLOEI methode (c) ontwikkeld, met de fases van Bezinnen, Loslaten, Ontwikkelen, Eren en, in het midden van deze cyclus, de plek van Inspiratie. Als je weet in welke fase je zit,. weet je ook wat je nodig hebt, als persoon, als familie, als bedrijf, als volk. Hoe mooi is dat?!

Seizoenen
Het is nu zomer in 2018, en ik word 65 jaar. Als ik me afvraag in welk seizoen mijn eigen ontwikkeling zich op dit moment bevindt, kom ik uit bij een nieuwe lente. Mijn vorige cyclus ging over Natuur Coaching vanuit oude wijsheid van natuurvolken. Nu pak ik het cyclisch kijken weer op, maar weet ik, dat deze natuur-wijze wortels niet alleen oeroud zijn maar ook eigentijds en springlevend. Ik word weer, opnieuw, geboren!

Vraag
Mijn vraag aan jou is: voel jij je aangeraakt door dit verhaal? Wat raakt jou? Wat zegt dat wellicht over jouw Missie? 

Oefening
Teken eens een boom met wortels, een stam en takken. Bij de wortels kan je schrijven welke bronnen jou inspireren. In de stam kan je jouw Missie schrijven. Aan de takken kan je vruchten tekenen; symbolen voor jouw producten en/of diensten. Kijkend naar jouw boom kan je je afvragen wat jouw boom nu van jou nodig heeft. Succes!  

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!