Blog 5: Sorry, maar wat is natuurcoaching eigenlijk ?

Wat is natuurcoaching?
Ben je coach professional, nieuwsgiering naar natuurcoaching maar heb je geen idee wat dat is? Misschien denk je wel: "Ik heb niet zoveel zin in vieze schoenen", "Ik heb geen bos in de buurt" en "Naar buiten gaan met mijn klanten kost toch teveel tijd?". Vanuit mijn jarenlange ervaring als coach en opleider natuur coaching heb ik ontdekt dat het inzetten van de natuur in coaching zeer praktische resultaten biedt voor zowel je klanten als voor jezelf. Ik neem je graag even mee.

Intuïtie
Het inzetten van de natuur geeft je klant de kans om vanuit haar of zijn intuïtie, antwoorden te vinden op de eigen vragen. De natuur spiegelt hen namelijk iets terug dat er toe doet, dat hun kern raakt. In het bos weet hun lichaam precies welk pad het wil kiezen. In de natuur vinden zij antwoorden die zij zelf nooit “bedacht” zouden hebben. En door het opdoen van fysieke ervaringen verankeren de ontdekkingen zich in hun systeem. Ook voor jou als coach is de natuur een fijne omgeving om te werken vanuit je intuïtie. Er doen zich talloze situaties voor, waar je als coach op in kan spelen. Natuurcoaching geeft verrassend in- en uitzichten en geeft zowel de klant als de coach frisse energie.

Gebaande paden
Diana is coach en werkt altijd met haar klanten binnen in haar kantoor. Ze heeft een opleiding natuur coaching gevolgd en zou heel graag vaker met klanten naar buiten gaan. Maar ze ervaart in zichzelf een belemmering. Terwijl we, al lopend door de natuur haar coachvraag verkennen, hoor ik haar tot drie keer toe zeggen: “Maar ja, ik ga ook niet zo makkelijk van het gebaande pad af.” Ik nodig haar uit om een onderzoekje te doen, door in drie concrete stappen, van pad af te gaan waar we op lopen en te ervaren wat dat haar brengt. Dat wil ze graag. Als ze van het pad is afgestapt komen er tranen en zegt ze, tegen zichzelf: “Ik hoef toch ook niet alles precies te weten.”Tijdens het nagesprek vraag ik haar wat haar het meest is opgevallen tijdens de oefening. Ze vertelt: “Dat ik zo moest huilen toen ik van het pad was afgestapt. Dat ik echt kon voelen dat het prima is, als ik niet alles precies van te voren weet. Dat is een hele opluchting”. In de week erna heeft ze haar eerste coach klant mee naar buiten genomen en dat is hen beide goed bevallen.


Wat is natuur?
Als je meer wilt coachen in of met de natuur, kan je naar buiten gaan, naar het bos of naar een park in de stad. Je kunt ook binnen in je kantoor werken met metaforen uit de natuur, bijvoorbeeld de seizoenen. Ook kan je werken met natuurlijke symbolen zoals natuurfoto's, stenen, stukken hout etc. (Zie voor deze mogelijkheden, mijn Blog nummer 4). Je kunt dus op verschillende manieren de natuur inzetten. Uiteindelijk gaat het bij natuurcoaching altijd om het activeren van de eigen natuurlijke wijsheid van de klant zelf. Om de klant, door middel van onze coachings vragen en het laten opdoen van ervaringen, zelf de antwoorden te laten vinden op hun eigen  vragen. 

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!