Blog 18: Pijn in het lichaam, onderzoeken en loslaten in de natuur

Natuur Coaching
Coachen in en met de natuur biedt fijne voordelen voor zowel je klant als voor jou, als coach. In de natuur kan je de vraag van de klant namelijk omzetten naar een concrete, fysieke oefening. Dit levert je klant op een snelle en frisse manier, verrassende ervaringen en inzichten op. En een helder weten wat er nu precies nodig is, in het dagelijks leven en werk. Voor jou als coach biedt de natuur oneindige mogelijkheden, om moeiteloos te werken vanuit je intuitie.

Hoe kom ik van mijn pijn af?
Dick werkt bij een gemeentelijke afdeling en heeft al enkele maanden veel pijn in zijn lichaam. Hij weet dat het komt van zijn werk en zegt: "Ik kan echt niet meer. Maar ja, wat nu?" Ik nodig Dick om mee naar buiten te gaan, naar het stukje bos vlakbij mijn coachruimte. Ik vraag hem in de natuur een voorwerp te vinden dat de zwaarte precies weergeeft. Hij wijst een flink stuk hout aan. Ik vraag hem dit op zijn nek te leggen en hiermee eens rond te lopen. (We houden veiligheid uiteraard wel altijd hoog in het vaandel). Dick komt nauwelijks vooruit. Het stuk hout is letterlijk heel zwaar en doet letterlijk zeer.Erkenning
Ik vraag hem wat hij zou willen. Hij zegt dat hij de stronk wil loalaten. Ik nodig hem uit dat te doen, langzaam, en tijd te nemen om te observeren wat hij voelt als hij de stronk heeft laten vallen. En om dan een eindje te lopen, zonder het hout. Als hij bij mij terugkomt is mijn vraag: "Wat heb je ontdekt?". Dick vertelt dat hij nu pas echt fysiek voelt, en daardoor begrijpt, dat het werk hem zoveel pijn doet. Het is gewoon ├Ęcht te zwaar, dat had hij nog altijd een beetje ontkend. Hij vertelt dat hij zo echt niet verder kan, hij voelt de urgentie. Ik vraag hem wat hij van deze ervaring meeneemt. Hij vertelt dat hij er nu echt werk van gaan maken. In de volgende sessie vertelt Dick dat hij met zijn manager is gaan praten, andere taken heeft gekregen en dat de pijn aan het verdwijnen is.


Urgentie
Tijdens de evaluatie geeft Dick aan, dat het zo fysiek ervaren van de pijn, door rond te lopen met die zware stronk, hem heeft doordrongen van de urgentie en dat dit hem -letterlijk- in beweging heeft gebracht. En ik ben -opnieuw- verrast 
hoe een fysieke ervaring van een coachvraag, de klant zelf, tot zulke eigen, wijze inzichten en acties brengt. 

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!