Blog 14: Ontdekken wat je nu ècht wilt, hoe doe je dat?

Iets speciaals
Als mensen mij vragen wat nu precies mijn doelgroep is, voor natuur- en loopbaan-coaching, zeg ik het volgende: Het blijkt niet te gaan om leeftijd, man of vrouw of een bepaalde werksector. Een kenmerkend uitspraak van mijn coach klanten is: "Ik heb iets speciaals te doen, ik heb geen idee hoe het eruit ziet, laat staan dat ik weet waar ik dat kan vinden. Please, help". Dat blijkt precies de doelgroep te zijn die bij me past. Ik heb namelijk zelf ook zo'n pad bewandeld van niet weten wat ik nu ècht graag wilde met mijn werk, tot waar ik nu ben.

Wat wil ik nou ècht?
Misschien herken je die vraag bij jezelf of bij je klanten. De vraag: "Wat wil ik nou ècht? En hoe kom ik daar achter?". Ik vind het zelf een mooie en uitdagende vraag. En ik heb ontdekt dat je er, met het ontdekken van je competenties, kwaliteiten of talenten, niet helemaal komt. Dan weet je wat je kàn. Maar deze coachvraag lijkt uit een diepere laag te komen. Namelijk uit de laag van drijfveren, verlangens en je eigen unieke Missie. 

Natuur als spiegel
Ik houd er erg van om de natuur in te zetten in mijn coachings werk. Omdat de natuur een enorme wijsheid heeft. Ik nodig mijn klanten graag uit, buiten in de natuur, om deze voor hen belangrijke vraag te onderzoeken. Het mooie vind ik namelijk, dat de natuur altijd een glasheldere spiegel vormt voor innerlijke verlangens, wensen, inzichten. Ik geef je een voorbeeld hoe ik met de vraag "Wat wil ik nou ècht?" met Marijke, buiten, aan het werk ben gegaan.

Iets anders
Bij een kopje thee vertelt Marijke (43) dat ze al jaren als financieel medewerkster bij een grote wooncorporatie werkt. Ze komt een coach traject volgen met de vraag: "Ik werk nu al jaren bij dit bedrijf. Ik heb het eigenlijk wel gezien. Ik voel dat er nog iets heel anders in mij zit. Maar ik weet niet wat dat is. Ik ben er wel erg benieuwd naar. Sterker nog, het is echt tijd om dit te gaan ontdekken, anders gaat het niet goed komen met mij." Ik nodig haar uit, op het moment dat dat past in het traject, om samen, buiten, deze vraag te onderzoeken. Ze stemt in en we lopen naar een stuk bos, achter ons restaurant. Zonlicht
In het bos vraag ik Marijke om eens rustig te lopen, al dan niet op de paden en te kijken of er iets is, dat nu speciaal haar aandacht trekt, haar opvalt, haar raakt. Ze loopt en kijkt om zich heen. Na een tijdje blijft ze staan. Ze vertelt hoe haar steeds opvalt hoe het licht nèt tussen de bomen doorschijnt, en een plek van licht maakt op het pad. Ik nodig haar uit om op papier of in haar telefoon, associaties op te schrijven, bij zo'n plek van licht. Minstens tien. Dat doet ze. Daarna vraag ik haar om deze associaties eens rustig door te lezen en te voelen welke vijf woorden haar op dit moment het meest raken. En daar dan boven te zetten: Ik ben............

Marijke begint te gniffelen. Ze vertelt dat ze zeer verrast is wat ze nu heeft opgeschreven, over zichzelf notabene. Ik vraag haar of ze het leuk vindt om het voor te lezen. Ze leest: "Ik ben zon, licht, kwetsbaar, uitdaging, kracht". Als ik haar vraag hoe dit voelt geeft ze aan: "Dit is zo fijn!  Dit is hoe ik me in wezen voel. Maar wat ik vaak kwijtraak. Zeker in mijn werk. Ik wil ècht werk gaan vinden waar ik me zó kan voelen". Ik nodig haar uit om dit gevoel nog een paar minuten helemaal in te ademen. Dat doet ze. Daarmee verankert zij deze ervaring en kan zij deze ten alle tijden weer oproepen.


Kompas
Terug in het restaurant vertelt Marijke: "Wat is dit bijzonder zeg. Ik zou toch ècht nooit deze woorden over mezelf gezegd hebben. Maar ze kloppen zó. Ik ben er echt blij mee. Het geeft me een sterk èn tegelijkertijd licht gevoel."  We spreken af dat zij gaat verkennen welke  banen en welke werkvoorwaarden haar dit gevoel gaan geven. Ze zegt zelf  "Ik heb nu een soort kompas gevonden, dat me gaat helpen om richting te bepalen. Een kompas, dat niet in mijn hoofd zit maar in mijn lijf en in mijn hart. Geweldig."

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!