Blog 4: Moet je bij natuurcoaching altijd gaan wandelen?

Coachen in/met de Natuur
Ben je coach of trainer en wil je graag (meer) samenwerken met de natuur? En vraag je je af hoe je dat kunt doen? Ik hoor van mijn studenten dat zij bij natuurcoaching vaak denken aan wandelcoaching; met een klant lopen door bos en heide en onderweg de natuur inzetten als spiegel. Maar als je zelf niet zo van wandelen houdt, je klant niet wandelen kan, of je een kantoor hebt, ver van bos, heide en het strand? Ook dan kan je de natuur inzetten in je werk. Om je klanten zelf antwoorden te laten vinden op hun vragen, die tot daad-werkelijke veranderingen leiden.

Mogelijkheden
Je kunt bijvoorbeeld:
a) Werken in een park in de buurt
b) Werken vanuit een vaste plek in de natuur, in de buurt van een restaurant
c) Binnen op je kantoor werken met natuurvoorwerpen, die door jezelf of je klant zijn meegenomen.
Ik neem als voorbeeld een klant die voelt dat zij/hij qua werk en privĂ© uit balans is geraakt, wil ontdekken hoe dat komt en wat zij/hij daar aan kan doen. Ik geef je mogelijke #natuuropdrachten voor je klant, afgestemd op haar of zijn coachvraag


Ad a) In een park
Welke boom spreekt je aan? Wat valt je op aan deze boom? Wat laat dit jou zien of ervaren over je coachvraag?
Klant: "Mijn oog valt op die dikke boom daar. Het valt me nu op dat hij scheef staat. Ja, ik herken in mezelf dat ik toch ook echt uit balans ben geraakt. Dat probeer ik wel een beetje te ontkennen. Ik zie nu, tot mijn verbazing, dat een beetje scheef staan aan de ene kant niet erg is, de boom groeit gewoon verder." Op mijn uitnodiging gaat ze gaat zelf eerst een tijdje scheef en daarna rechtop staan.  Ze zegt: "Rechtop voelt toch echt veel fijner. Ik ga toch echt meer balans aanbrengen. Nu weet ik het niet alleen, maar kan ik het verschil ook echt in mijn lichaam voelen."

Ad b) Op vaste natuurplek
Verzamel natuurvoorwerpen die je aanspreken en maak een natuurcollage rondom een thema. Wat laat dit jou zien?
Klant: "Ik heb een kromme tak, twee stenen, een veer en een prachtig rood blad gevonden. Het rode blad ligt in het midden van mijn collage. Eigenlijk ben ik dat zelf, ontdek ik nu, lekker kleurig. Die kromme tak ligt dicht bij me. Ach, dat is mijn moeder. Ik wil er toch echt de komende tijd meer tijd met haar doorbrengen! Dat is niet alleen goed voor haar, maar ook voor mezelf!" Er rolt een traan.Ad c) Binnen in je kantoor
Kies een natuurvoorwerp uit dat jou op dit moment het meest aanspreekt. Schrijf minstens 10 associaties op. Kies er 3 uit die je raken. Zet erboven "Ik ben" en lees deze drie woorden aan jezelf voor. Dit is een gedicht over, door en voor jezelf. 
Klant: kiest een dennenappel uit, associeert, kiest drie woorden en leest voor: "Ik ben geschubt, puntig, voedzaam". Vooral de combinatie puntig en voedzaam raken. Klant: "Ik zie dat als ik voedzaam wil zijn, het belangrijk is dat ik ook puntig ben en duidelijk mijn grenzen aangeef. Dat is dus echt belangrijk, zowel in mijn werk als privĂ©!" Dit raakt.

Het is mijn ervaring, met alledrie deze sessies in en met de natuur, dat mijn klanten meer rust ervaren, zowel op het werk als thuis. De ervaringen en inzichten hebben tot gewenste veranderingen geleid.


Boek "Natuur als Coach"
Heb je ook belangstelling om de natuur op verschillende manieren in te zetten in je werk? In mijn nieuwe boek "Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI" bespreek ik vele aspecten en mogelijkheden van het vak #natuurcoaching. Ook belicht ik negen verschillende disciplines, namelijk coachen met natuurwijsheid, wandelen, paarden, honden, bomen, outdoor activiteiten, tuintherapie, biologische/ecologische kennis en sjamanisme. In het boek wordt tevens "de BLOEI methode" (c) toegelicht, een cyclisch model voor verandering en ontwikkeling. Een inspirerend boek voor begeleidings professionals die werken met individuen, groepen en/of organisaties.

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!