Blog 3: Je Missie weten, geeft kracht en richting

Geen voldoening
Ken jij ook het gevoel, als coach, dat je even niet meer weet waar je het allemaal voor doet? Dat je moe thuis komt na je werk en je geen voldoening voelt? Je houdt van je werk met mensen, maar je bent het zicht op je rode draad een beetje kwijt. Dat maakt vermoeid, een beetje somber en soms zelfs ziek.

Van hard naar zacht
Annelies komt bij mij voor een coachings traject. Zij werkt bij de politie en is het eigenlijk helemaal zat. Ze heeft steeds meer moeite met de harde sfeer die er onderling heerst. Iedereen moet sterk en stoer zijn, anders tel je niet mee. Er is geen ruimte voor emoties. Zij werkt er als teamleider maar het kost haar steeds meer moeite. Ze vraagt zich af of ze bij de politie nog wel op haar plaats is, of dat ze ander werk wil gaan zoeken. Ik nodig haar uit om in de natuur een plek te vinden waar zij zich helemaal op haar gemak voelt. Daar de tijd te nemen om 1) te kijken wat ze ziet, 2) te observeren wat haar opvalt, 3) hoe dat voor haar voelt en 4) te ontdekken wat ze op die plek graag wil doen en dat ook daadwerkelijk te gaan doen.

Na een poosje komt Annelies terug en vertelt: "Ik liep over de hei en zag een klein stukje groen gras. Dat sprak me aan. Ik ben daar gaan zitten en het voelde vooral lekker zacht. Wat me opviel was dat ik op een soort eilandje zat, temidden van al die heide die toch wel wat stugger aanvoelt. Toen ik me afvroeg wat ik daar wilde doen, was dat, daar lekker blijven zitten. ik wilde er niet weg". Ik vraag haar nu: wat laat deze ervaring je zien over je vraag rond je plek bij de politie? Zij antwoordt": "ik voel heel duidelijk dat ik daar ook helemaal niet weg wil. Maar ik wil wel op een zachte plek zitten. Ik zie nu dat het juist mijn taak is om zachtheid te brengen, juist daar bij de politie. Ja, dat is eigelijk mijn Missie". Ze is verrast en blij met dit heldere inzicht.Richting
Het kennen van je Missie geeft kracht; je kunt duidelijker voor iets gaan staan of het juist ergens niet mee eens zijn. Het geeft ook richting; het helpt bij het maken van keuzes. Ga ik wel in op deze optie of juist niet? Het maakt ons sterk en helpt daad-werkelijk iets bij te dragen in je werk, je familie, je buurt, de wereld. Het helpt om te leven en werken met een glimlach en van betekenis te zijn. 

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!