Blog 19: Keuze uit drie paden, het vierde pad

Niet te bedenken
Ben je professioneel loopbaancoach, met affiniteit voor de natuur? Als je je klant met een loopbaan vraag uitnodigt om deze vraag te onderzoeken in de natuur, komt zij/hij vaak tot zeer verassende resultaten. Bijvoorbeeld de vraag: "Welke keuze wil ik maken?". In de natuur kunnen namelijk verschillende opties heel fysiek worden onderzocht en ervaren. Hierdoor komt de klant tot verrassende keuzes die goed blijken te passen. Achteraf zegt men vaak "Dit had ik echt nooit kunnen bedenken."

Ervarend leren en systemisch werk
Het blijkt dat bij het coachen in de natuur de principes van "ervarend leren" en "systemisch werk" terug te vinden zijn. Door een loopbaan coachvraag te vertalen naar een heel fysiek opdracht, kan deze letterlijk worden ervaren. En door de klant uit te nodigen om op een plek te gaan staan die symbool staat, bijvoorbeeld voor een keuze optie, kan met daadwerkelijk voelen en zien wat deze optie betekent. Door het letterlijk ervaren, komen klanten zelf tot wijze, passende keuzes. Ik ben altijd weer zeer verrast door de onverwachte, bijzondere resultaten. Ik geef je een voorbeeld.

Keuze uit drie opties
Chris is werkzaam als verkeersleider en heeft het al een paar jaar minder naar zijn zin. Het werk vraagt grote precisie van hem. Dat is jaren precies geweest wat hij wilde, maar het begint te knellen. Chris is zich aan het orienteren en hij heeft inmiddels een aantal opties voor verschillende soorten banen gevonden, maar hij kan geen keuze maken. Hij vraagt mij om een loopbaan traject, om tot een, bij hem passende keuze, te komen. Ik nodig hem uit, om uit zijn baanopties te onderzoeken in het stuk bos tegenover mijn werkplek. We spreken af in het bos. 


Onderzoek in de natuur
Ik verzoek Chris uit om in het bos een kruispunt van paden te vinden. Hij vindt een plek waar drie paden samenkomen. Ik vraag hem om naar de paden te kijken, te vertellen wat hij ziet en welk pad voor welke optie staat. Hij heeft op dit moment drie idee├źn voor verschillende banen die aansluiten bij zijn talenten, kwaliteiten en ambities. Dan nodig hem uit, de drie verschillende paden eens letterlijk te bewandelen en te kijken wat hem onderweg opvalt en hoe het lopen op dat pad voelt. Alles binnen de heel concrete setting van het hier en nu, op dit pad, op deze plek, op dit moment.

 


Opties passen niet
Nadat hij alle drie de paden heeft ervaren en bij mij terug komt op het kruispunt bespreken we zijn ervaringen. Ik vraag hem tot slot wat hem het meest is opgevallen. Hij vertelt dat hij zich eigenlijk bij geen van de drie paden erg blij voelde. Dat vind hij jammer en het verrast hem. De banen lijken toch goed bij hem aan te sluiten............. Ik nodig hem vervolgens uit, om een keer langzaam rond te draaien op deze plek en te kijken wat hem wellicht verder opvalt in de omgeving.

De vierde optie in beeld
Chris draait langzaam een rondje en staat stil met zijn gezicht naar het bos. Op die plek is helemaal geen pad. Ik vraag hem wat hij ziet, wat hem raakt. Hij vertelt dat juist dit ongerepte stukje bos hem trekt. Juist het feit dat er helemaal geen pad is. Ik nodig hem uit het bos hier in te gaan en wederom te kijken wat hem opvalt en hoe dit avontuur voor hem voelt. Als hij na vijf minuten terugkomt, stralen zijn ogen en is er een glimlach van oor tot oor verschenen. Ik vraag hem wat hem is opgevallen. Hij vertelt dat hij het heerlijk vindt om vrij door het bos te struinen en zijn eigen pad te vinden. 


Eigen bedrijf
Tot slot vraag ik hem wat dit hele onderzoek hem laat zien over zijn vraag over zijn opties. Hij zegt: "Ik denk eerlijk gezegd dat ik eens serieus moet gaan denken over het opzetten van en eigen bedrijf. Ik wordt echt zeer vrolijk van het vinden van mijn eigen pad. Dit verrrast me echt. Dat had ik niet echt verwacht. En al helemaal niet bedacht. Maar het voelt goed, dus met die onverwachte optie ga ik nu aan de slag! Ik heb hier echt zin in en je hoort het, bij de volgende sessie." Chris heeft inderdaad een eigen onderneming opgezet en heeft daarna het loopbaan traject naar tevredenheid afgerond.

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!