Blog 10: Loopbaan coaching, antwoorden in de natuur

Werk je als loopbaan professional en houd je van de natuur? Dan is coaching in de natuur wellicht iets dat bij je past. Mijn ervaring is dat het buiten coachen van een klant, een heel nieuw licht kan werpen op de vraag. En ook op het antwoord! Door de klant te vragen wat haar of hem raakt of aanspreekt, en daar vervolgens als coach mooie vragen over te stellen, komen boeiende inzichten aan het licht. Het maakt dat je klanten mogelijkheden onderzoeken, echt keuzes maken en stappen gaan zetten. Letterlijk. Ik geef je graag een voorbeeld.

Bang voor de volgende stap
Erna heeft een coach opleiding gevolgd en wil haar eigen praktijk gaan opzetten. Ze heeft op dit moment een WW uitkering en nog een half jaar de tijd om haar eigen bedrijf op te bouwen. Ze heeft een bedrijfsnaam gekozen, zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, iemand ingeschakeld om een website te maken, maar nu?  Ondanks dat ze de tijd heeft, is ze bang om een volgende stap te nemen. 

Ik nodig haar uit om samen buiten in het bos, deze vraag te gaan onderzoeken. Omdat de natuur soms verrassende nieuwe inzichten kan geven. Erna staat ervoor open en we gaan op pad. We verkennen al pratend welke volgende stappen ze zou kunnen nemen. Ze ziet zelf als mogelijkheden: proefklanten uitnodigen en daarmee  gaan werken, gesprekken voeren met collega coaches om te zien hoe zij hun praktijk vormgeven, etc. etc. Maart ze blijft angst voelen.

Dan nodig ik Erna uit om, heel letterlijk, eens een volgende stap te nemen en te verkennen wat dat met haar doet. Ik vraag haar, al lopend, een plek te vinden, waar ze dit onderzoekje wilt gaan doen. Op een plek tussen de bomen, op de bladeren staat ze stil en zegt: “Hier”. (Als coach vertrouw ik op de intuïtie van de klant bij het vinden van de juiste plek). Ik nodig Erna uit om eerst even stil te staan en zich te ontspannen, en dan, heel bewust en langzaam, één stap te nemen. En te blijven voelen wat dat met haar doet.Na een paar minuten neemt Erna haar stap en staat ze weer stil. Ik zie een glimlach op haar gezicht verschijnen. Even later vertelt ze me: “Het voelt hier fijn. De grond is zoveel zachter dan ik had verwacht. Ik dacht dat die keihard zou zijn. Dit valt me zo ontzettend mee. Die zachtheid verwelkomt me”. Ik vraag haar wat ze nu, ter plekke, graag zou willen doen. Ze zegt: “Lekker langzaam doorlopen, een stukje”. Ik nodig haar uit om dat te doen. En daar gaat ze, met een glimlach op haar gezicht.


Eenvoudig en doeltreffend
Tijdens de evaluatie geeft Erna aan heel blij te zijn met dit fysieke onderzoek. Dat is weer iets heel anders dan bespreken waarvoor en waarom ze bang is. Ze vond deze oefening heel eenvoudig en doeltreffend. Tijdens de volgende sessie, twee weken later, vertelt Erna dat de oefening in het bos haar letterlijk in beweging heeft gebracht. Ze heeft diverse stappen genomen voor haar bedrijf en ze had er zelfs plezier in. Dat had ze nooit verwacht. De oefening heeft een enorme impact gehad. Ze is dankbaar.

Verschillende loopbaan vragen
Diverse loopbaan vragen kunnen buiten in de natuur op actieve wijze worden onderzocht. Bijvoorbeeld: Wat wil ik nu echt met mijn werk? Wat is mijn volgende loopbaan stap? Hoe breng ik mezelf tot bloei? Welke keuzes ga ik maken? Wat moet ik misschien los gaan laten? Wat is eigenlijk precies mijn Missie? Al deze vragen kunnen heel letterlijk en fysiek worden onderzocht en verkend. Dit brengt vaak onverwachte maar kloppende inzichten en antwoorden omhoog. Naast inzichten levert het buiten coachen de klant concrete ervaringen op, waardoor de verandering zich letterlijk verankert.

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!