Blog 9: Snel tot keuzes komen, in de natuur

Keuze vraag
Veel  van mijn klanten komen, op enig moment in het coach traject, met de vraag: “Ja, ik zie nu wel een aantal opties voor mezelf, maar welke keuze ga ik nu maken? Hoe weet ik welke keuze de juiste is voor mij?“. Hun ervaring, en trouwens ook die van mezelf is, dat je er meestal met nadenken over de opties, er niet echt uit kunt komen. Met ons hoofd kunnen we vaak evenveel voor- als nadelen bedenken en blijven we ergens steken in het besluitvormingsproces.

Ik ga graag met mijn klanten naar buiten om een keuzevraag te onderzoeken. Ik heb ervaren dat het lichaam vaak meer weet dan ons denken. En in een sessie buiten, in de natuur, in een park of zelfs op een grasveld naast je kantoor, komt bij mijn klanten, vaak tot hun eigen verrassing, veel natuurlijke wijsheid naar boven.

Keuzepaden
Floris is vijfendertig en heeft een baan in de ICT. Hij verlangt de laatste twee jaar naar meer avontuur, eventueel zelfs in het buitenland. Hij blijft erover piekeren en vraagt zich af, hoe hij tot een wijze keuze kan komen. Binnen het coach traject vraag ik hem welke opties hij heeft. Hij ziet: 1) Baan opzeggen en naar het buitenland vertrekken. Hij heeft  wat spaargeld achter de hand en hij is alleen en heeft dus ook de ruimte. 2) Minder uren gaan werken en naast zijn baan avontuurlijke dingen gaan doen, zoals bergbeklimmen. 3) Met zijn bedrijfsleider gaan praten en overleggen hoe zijn werk avontuurlijker kan worden.

We gaan naar het bos en ik vraag Floris een kruispunt van paden te vinden. Hij stopt op een plek waar vier paden samenkomen. Ik vraag hem de vier paden te beschrijven. Hij ziet een breed zandpad; een kronkelend pad dat achter een heuvel uit het zicht verdwijnt; een pad dat naar beneden loopt en een klein paadje tussen de bomen. Het vierde pad heeft niet zijn aandacht. Ik vraag hem welke pad voor welke van de drie opties staat en dan de verschillende paden daadwerkelijk te gaan verkennen. Vragen die ik hem meegeef: “Wat valt je op en hoe voel je je terwijl je over dit pad loopt?

 Veel energie
Telkens komt Floris op het kruispunt terug en deelt met mij zijn ontdekkingen. Tenslotte vraag ik hem welk pad hem nu het meest aanspreekt en waarom. Hij vertelt dat het pad dat achter een heuvel verdwijnt hem zeer vrolijk maakt en uitdaagt. Dat pad geeft hem een goed gevoel en veel energie. Het staat voor de optie; opzeggen van zijn baan en vertrekken naar het buitenland. Floris neemt zich voor om deze optie de komende tijd serieus te gaan onderzoeken.

Na een paar maanden blijkt dat Floris met zijn bedrijfsleider een gesprek heeft gevoerd om te vertellen dat hij zijn baan wil gaan opzeggen en met welke reden. Floris vertelde over zijn behoefte aan avontuur en zin in het buitenland. Tot zijn grote verassing vertelde de bedrijfsleider hem dat het bedrijf zojuist een samenwerkingsverband was aangegaan met een bedrijf in het buitenland en aan of Floris vroeg of hij interesse had in dit nieuwe project. Dat had hij zeker. Floris is nu bezig met een nieuw project, voor het ICT bedrijf, in het buitenland.

Het vierde pad
Tijdens de afronding van het coach traject, merkten we op dat er op het kruispunt vier paden waren geweest. Floris had destijds drie paden verkend. De verrassende nieuwe optie bleek het vierde pad te zijn; een combinatie van het zelfde bedrijf met een avontuur in het buitenland. Floris is dankbaar over het onderzoek van zijn keuzeopties in de natuur. Hij is verrast dat hij zo duidelijk kon voelen welke optie hem het meest aansprak. Floris is weer heel tevreden met zijn werk.

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!