Blog 12: Hoe een koe een haas vangt

Slim
Je kent deze uitdrukking vast wel: “Hoe een koe een haas vangt”. Eigenlijk is het een rare uitdrukking. Heb jij wel eens een koe een haas zien vangen? Ik denk dat de koe dat zelfs helemaal niet wil, die haas. De uitdrukking wordt gebruikt als we heel slim iets willen aanpakken. Dat wel. Het gaat over slimheid. Ik durf te zeggen; als je mensen coacht in de natuur, is dat heel slim. Voor de klant omdat zij/hij tot snelle, blijvende inzichten komt. En voor jou als coach, omdat de natuur vol is met symbolen, metaforen en fysieke uitdagingen. De natuur is een effectieve leeromgeving voor je klant. Het is slim, als je daar gebruik van maakt. Ik geef je een voorbeeld.

Hoe verder?
Monique vraagt zich af wat haar volgende stap zal zijn in haar carrière. Ze is directeur van een basisschool maar heeft het eigenlijk te druk en het contact met kinderen is eigenlijk veel "verder weg", dan ze wil. Ik stel voor om haar vraag buiten te onderzoeken. We lopen door een mooie kruiden- en bloementuin en ik vraag haar eens te voelen wat haar op dit moment het meest raakt. Monique loopt door de tuin en kijkt, voelt, ruikt. Ze blijft staan bij een perk met grote papavers. De bloemen zijn uitbundig van kleur en groot van maat. Ik nodig haar uit er een uit te kiezen die haar het meest aanspreekt, nu. Ze staat stil bij een grote rode bloem die half open is. Ik vraag haar wat haar opvalt. Dat zijn de rode kleur en het feit dat hij half open is.Als ik doorvraag wat dat voor haar betekent, geeft ze aan dat ze houdt van die knalrode kleur en zichzelf nu een beetje kleurloos voelt in haar werk. Het feit dat ze een bloem heeft gekozen die half open staat, verrast haar. Ze realiseert zich dat ze zelf nu ook niet helemaal open staat, bloeit, met al haar mogelijkheden. Dat doet eigenlijk ook wel zeer, voelt ze nu. Zowel de rode kleur als de openheid, weerspiegelen haar verlangens qua werk.


Verlangen en verdriet
In het nagesprek vertelt Monique dat het ècht zien van deze bloem en het voelen wat dit met haar doet, haar raakt. Het is nu niet meer een vaag idee dat ze iets anders wil, maar het is nu een reëel voelbare noodzaak geworden. Ze voelt het verlangen èn het verdriet. Terwijl we terug wandelen neemt zij zich voor om nu echt actief op zoek te gaan. Zowel naar andere mogelijkheden binnen haar huidige baan, als naar heel andere mogelijkheden qua werk. Vooral om weer meer zelf met kinderen te werken.

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!