Blog 24: Hoe bewaar je je kracht, in tijden van spanning?

Zoektocht
Ik weet niet of je er ook last van hebt. Ik merk dat ik me echt bewust moet verhouden tot allerlei, door mij ongewenste ontwikkelingen in de wereld, op dit moment. En dat ik de keuze heb tussen bijvoorbeeld; ontkennen ("het valt wel mee"), boos worden ("dit kan toch echt niet"), me machteloos voelen ("het komt echt niet goed zo"), in de actie gaan ("hier ga ik iets aan doen"). Waarvoor ik het meest moet opppassen is, dat ik mijn kracht niet verlies. Dan wordt ik namelijk somber, boos, terug getrokken. En dan heeft de wereld zeker niks aan mij. Voor mij gaat dit over de kunst van zelfmanagement, waar de natuur me, gelukkig, heel goed bij kan helpen.

Boom zijn
Wat mij het meest helpt in tijden van spanning en onrust om me heen, is me te herinneren dat ik wezen een boom ben. Een boom die stormen doorstaan, misschien wel af en toe een tak verliest, maar blijft staan waar die staat. Geworteld in de grond, op zijn eigen plek. Als ik me dit weer realiseer en kan voelen, ben ik vaak alweer een eind op de goede weg, namelijk de weg naar mezelf.

Waarden
Wat me ook helpt is me realiseren voor welke levens waarden ik (ook alweer) wil staan. Welke waarden voor mij echt ten diepste belangrijk zijn. Die waarden geven me een gevoel van richting. Dan weet ik, vanuit welke houding, ik met een lastige situatie om wil gaan. Voor het vinden van je eigen waarden, is de natuur een bijzondere plek. In de natuur dienen ze zich namelijk als vanzelf aan en hoef je ze niet te bedenken. Ik geef je een oefening. Deze oefening vind je ook in mijn boek "Spirit in je werk" op blz. 26, (oefening 7).Oefening: Je eigen waarden (her)vinden
Ga de natuur in en neem schrijfgerei of je telefoon mee. Als je in de natuur bent aangekomen, neem de tijd om je echt bewust te openen voor de plek waar je nu bent en loop een stuk, langzaam, in stilte. Laat jezelf dan eens door het landschap dwalen en kijk waar je een plek vindt, waar je nu echt even wilt zijn. Een plek die goed voelt. Neem de tijd om hier te landen en stel jezelf dan een aantal vragen: 
1) Wat zie ik om me heen? Beschrijf concreet en objectief wat je allemaal ziet.
2) Hoe voel jij je op deze plek? Welke emoties roept deze plek in jou op? 
3) Laat nu minstens 10 associaties in je opkomen rond deze plek. Losse woorden. Schrijf ze op of zet ze in je telefoon.
4) Kies nu 3 woorden uit die je het meest raken en zet erboven: "Ik ben".
5) Neem dan de tijd om deze kleine tekst van Ik ben met de drie woorden door te lezen. Wat doet dit met je?

Vanuit jouw kracht omgaan met spanningen
Deze kleine tekst kan je thuis op een kaart schrijven en ergens ophangen om je eraan te herinneren. Als je in een spannende of stressvolle situatie belandt, zeg dan deze tekst als een soort mantra. Het geeft je hopelijk een gevoel van Zijn, waarin jij kan rusten. En vandaaruit kan je altijd nog boos worden, in actie komen, of ergens bij weg lopen. Maar dan neem je wel jezelf mee en verlies je niet je eigen kracht. Heel veel succes !!!

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!