Blog 2: De kracht van rituelen in coaching

Een eigen ritueel
Je werkt als coach en hebt plezier in je werk. Je cliënten ontdekken regelmatig nieuwe wegen voor zichzelf. Je wilt hen nog extra tools geven om hun voornemens thuis ook daadwerkelijk te laten slagen. Met een ritueel kunnen zij werkelijk iets loslaten, iets nieuw creëren of iets bekrachtigen. 

Loslaten
Mijn coach-klant Ada heeft net haar oude baan losgelaten en wil graag een nieuwe weg inslaan. Toch merkt ze dat ze steeds naar werk zoekt in haar "oude" vakrichting, als hovenier. Ze wil graag meer met mensen gaan werken, in het groen, dat wel. Ze realiseert zich dat ze echt afscheid wil nemen van haar oude vakrichting, maar dat doet ook zeer en maakt haar onzeker. Er zijn tranen van verdriet. Op mijn verzoek maakt Ada een ritueel voor zichzelf om "het oude", met dankbaarheid, achter zich te laten. Zij maakt een vuur en laat oude vruchten en zaden die ze thuis heeft bewaard hierin oplossen. Haar intentie is:"ik laat hierbij, dankbaar, mijn oude werk los". Drie weken na het ritueel vertelt ze dat ze zich ontspannen voelt, en zelfs al gevraagd wordt voor werk met mensen, hoewel ze daarin nog weinig ervaring heeft..... Er zijn weer tranen, maar nu zijn ze van ontroering.


Ingredienten van een ritueel
Rituelen helpen om een verschuiving in jouw werkelijkheid te maken. Belangrijke elementen hierbij zijn een 1) een heldere intentie, 2) een concrete handeling en 3) een passende plek. Het feit dat je een besluit fysiek uitvoert, maakt dat de verandering werkelijk plaatsvindt. Daad-werkelijk. De resultaten zijn: rust, ontspanning, vertrouwen, het nieuwe dient zich aan, het gaat opeens als vanzelf. Je kunt rituelen ook aanbieden als "oefening" of "event", afhankelijk van het taalgebruik van je doelgroep. Rituelen kunnen worden ingezet voor individuen en voor groepen. 

Andere werkelijkheid
In wezen creëer je door middel van een ritueel een andere werkelijkheid voor jezelf. Je stapt "uit" je oude werkelijkheid, als het ware door een symbolische deur, in je "nieuwe" werkelijkheid. Ik heb zoveel bijzondere veranderingen na rituelen zien plaatsvinden, dat ik je graag het advies geef om zelf of je klant zorgvuldig een intentie te laten kiezen. Die wens kan namelijk echt uitkomen!!!

 


Rituelen en Seizoenen
Kijkend vanuit de Innerlijke Seizoenen (zie hiervoor Blog 28 en 39) kan je rituelen inzetten bij elk seizoen, afhankelijk van de fase waarin je cliënt zich bevindt: In de Herfst om iets los te laten of te oogsten; in de Winter om een rust periode te bekrachtigen; in de Lente om een nieuwe stap te nemen; in de Zomer om een succes te vieren; in je Midden om je Missie neer te zetten. Mijn ervaring is dat de voorbereiding van een ritueel, vaak meer tijd vraagt, dan de feitelijke uitvoering. Het is goed om dat te weten met oog op je planning, voor jezelf en voor je cliënt. Veel succes gewenst!

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!