Blog 25: Coachen vanuit een open proces, de natuur neemt je mee

* De natuur neemt je mee
Heb jij als coach behoefte om (meer of vaker) het proces van je klant te volgen, in plaats van te werken vanuit een vaste stuctuur of methode? Maar weet je niet precies hoe je dat kunt aanpakken, zonder te verdwalen? De natuur neemt je mee. En ik neem jou graag mee, hoe je hierin met de natuur kunt samenwerken. Als ~~~Reacties hieronder, vind je klantvoorbeelden.

* Het proces van de klant volgen
In coachland zijn er veel structuren, werkvormen en methodes met heldere stappen, die je als coach kunt volgen. Toen ik in 2000 begon met coachen, was ik blij met zulke heldere stappen in het coach proces. Ik was bang om te verdwalen in de sessie met een klant. Nu ben ik zeventien jaar verder in het professioneel coachen, trainen en opleiden van klanten en studenten. En heeft zich een andere coachweg laten zien. Een weg waarin ik het proces van de klant volg, in plaats van een vaste route. En ik kan inmiddels zeggen, dat al mijn klanten aan het eind van een coach traject aangeven dat ze precies gevonden hebben wat ze zochten. Dat stemt me dankbaar.* Welke elementen zet ik in, als ik het proces van de klant volg in plaats van stuur:
a) Ik ga ervanuit dat de klant zelf haar of zijn antwoord weet op haar of zijn eigen coachvraag.
b) Ik reik een aantal oefeningen aan, waar ik de klant zelf uit laat kiezen, wat hem/haar op dat moment aanspreekt.
c) Voor mij is de vraag waar de klant op dat moment "zin" in heeft om te onderzoeken, leidend voor het proces.
d) Ik zie de verschillende oefeningen die ik aanreik als onderzoekjes, experimenten, waar al dan niet iets uit kan komen. Dat geeft zowel mij als coach als de klant de ruimte om vrij te onderzoeken en vinden.
~~~Reactie: "Ik heb antwoorden gevonden op mijn vraag die ik met mijn hoofd echt nooit had kunnen bedenken!"

* Welke stappen neem ik om zo procesgericht te werken:
1) Ik nodig de klant uit om voor elke sessie één vraag te kiezen waar hij/zij aan wil werken. Zonder vraag geen sessie. Hiermee leg in de verantwoordelijkheid bij de klant en komt er een heldere focus in elke sessie. En kunnen we de sessie aan de hand van die vraag evalueren. Dat geeft ook een helder beeld van het (al dan niet) resultaat.
2) Als de klant een vraag heeft gevonden en geformuleerd, nodig ik haar/hem uit om de vraag ook weer los te laten, van de linker naar de rechter helft te verplaatsen, ofwel van het hoofd naar het hart. Dit kan met een korte visualisatie.
3) Ik reik vervolgens 2 of 3 oefeningen aan en laat de klant kiezen. Het voordeel is dat je dan aansluit bij de energie van de klant en al half op weg bent in het proces.
4) Tijdens en na een oefening zal ik regelmatig de klant vragen om te voelen wat er nu gebeurt, wat de oefening doet. Mijn ervaring is, dat dan de kwartjes vallen.
~~~Reactie: "Ik was zo bang om een eerste stap te nemen in de richting van mijn eigen bedrijf, maar die letterlijke eerste stap        die ik net hier in het bos heb genomen, voelt heel natuurlijk en prettig en maakt me blij. Ik hoef er dus helemaal niet zo bang            voor te zijn". 

* De ondersteunende rol van de natuur:
Door een klant uit te nodigen om buiten in de natuur een coachvraag te onderzoeken, voegen we een aantal waardevolle aspecten toe, waardoor we als coach het proces van de klant kunnen volgen. Ik zet die aspecten op een rijtje: 

1e) In de natuur kan je ervarings gerichte oefeningen aanreiken. Dat maakt dat het lichaam meedoet in de coaching. En het lichaam "weet" vaak antwoorden die het hoofd niet kan bedenken. Bovendien worden ervaringen in het lichaam opgeslagen en niet meer vergeten. Dat maakt de resultaten van de coaching duurzaam.
~~~Reactie: "Door eens even heel concreet met die boomstam rond te sjouwen, die symbool staat voor mijn probleem, voel ik pas echt hoe zwaar ik dit vind. En het is echt een ontdekking dat, door hulp te vragen, het sjouwen letterlijk  lichter wordt."

2e) In de natuur kan je een systemisch aspect verwerken door b.v. te vragen naar "Welke pad wil je inslaan", "Op welke plek wil je nu zijn", "Welke keuze opties heb je als je naar deze verschillende paden kijkt",  "Welke boom staat symbool voor jouw baas, collaga, jouzelf". Door je klant vervolgens te vragen op de verschillende plekken paats te nemen, komen er inzichten omhoog die anders verborgen zouden blijven.
~~~Reactie: "Dat kleine paadje, met al die kronkels, dat me eerst niks leek, voelt, als ik er loop, juist erg spannend en uitdagend. Dat had ik niet verwacht. Het staat voor het opzetten van een nieuw project. Ik denk toch echt dat ik dat nu ga doen. Het voelt gewoon goed."

3e) Jouw belangrijkste bijdrage als coach is het stellen van onderzoekende vragen. Ik zet de vragen die je tijdens het werken in de natuur kunt stellen aan je klant, hieronder op een rijtje. 
a) Formuleer je coachvraag en laat hem ook weer los
b) Loop een tijdje in stilte met één zintuig open en neem waar, zonder oordeel.
c) Laat je lichaam een plek vinden, zonder na te denken.
d) Doe de oefening en voel bij elke stap, wat dit met je doet. Neem tijd om te voelen.
e) Ga eens na wat je nu het liefste zou willen doen, hier en nu. En doe het, voluit.
f) Wat is je het meest opgevallen tijdens deze oefening?
g) Wat laat deze ontdekking je zien over je coachvraag?
~~~Reactie: "Mijn coachvraag was, hoe weet ik nou toch welke baan het beste bij me past? Wat me het meest heeft verrast is dat ik hier in het bos, meteen wist, of eigenlijk voelde, op welke plek ik wilde zijn. Dat stemt me blij, ik kan erop vertrouwen, dat ik wel voel of ik ergens op mijn plek ben. Dit geeft me vertrouwen naar het vinden van een baan die bij me past. Erg fijn is dat zeg."

* Veel succes en plezier !!!

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!