Blog 40: Welke werkplek past nu eigenlijk echt bij mij?

Situatie:
Mijn klant Fons (fictieve naam) is op zoek naar ander werk, maar vraagt zich af, wat voor soort plek nou echt bij hem zou passen. Hij heeft wel zicht op zijn kwaliteiten en de richting van een beroep, maar wil nu echt op een plek terecht komen die bij hem past.

Vraag:
Wat voor soort werkplek past nu zo goed bij mij, dat ik daar langere tijd, tevreden, kan werken?Oefening:
Ik vraag of Fons zin heeft, om deze vraag buiten in de natuur te exploreren. Dat heeft hij. Buiten nodig hem uit om zijn lichaam te laten lopen en een plek te vinden waar hij van voelt “hier is het fijn, hier wil ik nu zijn”.

Fons scharrelt rond en ik volg op een afstandje. Dan blijft hij staan en zegt: “hier, dit is prettig”. Ik vraag hem om mij heel feitelijk te vertellen wat hij ziet. Hij vertelt: “Ik sta op een soort heuvel in het bos, en om de heuvel heen staan grote en kleine bomen”.

Ik vraag hem hoe hij zich voelt op deze plek. “Ik voel me hier wel lekker, ik heb overzicht doordat ik wat hoger sta. De grote bomen om me heen vind ik prettig, die steunen mij. En die kleine boompjes geven me een glimlach. Ik weet niet precies waarom”.

Mijn volgende vraag is of hij betekenis kan geven aan de heuvel, aan de grote en aan de kleine bomen, als hij denkt aan werk. Hij vertelt: “het staan op de heuvel laat me zien dat ik overzicht nodig heb, een eigen taak, die ik zelf kan indelen. De grote bomen zijn collega’s waar ik mee samen werk, ieder vanuit onze eigen deskundigheid, dat vind ik prettig. En die kleine boompjes, ja opeens weet ik het, dat zijn leerlingen. Ik vind het erg leuk om jonge mensen op te leiden in mijn vak”.

Reflectie:
Tot slot vraag ik hem wat hij hiervan meeneemt rond zijn nieuwe werkplek. Hij is heel blij met de drie ontdekkingen. Hij heeft nu echt kunnen voelen hoe belangrijke deze aspecten voor hem zijn. Deze wensen had hij nog niet zo duidelijk voor zichzelf. Het worden waardevolle toetsstenen bij volgende sollicitaties. We ronden de sessie tevreden af.

Vervolg:
In een van de volgende sessies vertelt Fons dat hij "op toevallige wijze", via een collega over een vacature hoorde. Hij heeft gesoliciteerd en is aangenomen. Het is boeiend dat het eigenlijk gaat om een zelfde functie, maar waarin meer ruimte is voor de aspecten die hij middels de #natuurcoaching heeft ontdekt.

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!