Blog 41: Ik kan niet gewoon, op een rustige manier, werken.

Situatie:
Mijn klant Ine (fictieve naam) vertelt: “Ik ben steeds zo moe. Ik heb erover nagedacht, en heb ontdekt dat ik bij alles wat ik doe, me ook zo druk maak. Ook als ik werk, dan doe ik dat altijd snel, gehaast en gespannen. Ik word er erg moe van maar het lukt me niet om het anders, rustiger te doen”.

Vraag:
Ine: "Graag zou ik rustiger, meer ontspannen mijn dingen willen doen, vooral op mijn werk".Oefening:
Ik vraag of Ine deze vraag buiten, in de natuur, zou willen verkennen. Daar voelt zij wel voor. Ik nodig haar uit om eens een stukje te gaan lopen, maar dan zo snel en druk mogelijk. Na terugkeer vraag ik hoe dat was. “Vermoeiend, en ook wel een beetje lekker, energiek”. Dan vraag ik om weer een stukje te lopen en dat heel rustig en langzaam te doen. Na terugkeer vertelt zij: “Dit was wel prettig eigenlijk, ik zag meer van de omgeving en voelde de aarde onder mijn voeten. Dat was wel nieuw voor me, en een beetje onwennig”.

Mijn derde vraag is: Wil je nu eens rondlopen en afwisselen tussen snel en langzaam lopen en ook af en toe stilstaan. Na terugkeer vraag ik hoe dat was. “Prettig eigenlijk, dat stilstaan was ook fijn. Kon ik even om me heen kijken en toen zag ik pas, hoe mooi het hier eigenlijk is”.

Reflectie:
Mijn laatste vraag is: wat heeft je het meest verrast in deze oefening? Ine: “Ik ontdek dat ik pas langzamer kàn gaan lopen, als ik eerst heb besloten, dàt ik dat wil. Ik moet dus eerst überhaupt dat besluit nemen”. Dit lijkt een belangrijke ontdekking en Ine is blij en verrast met deze nieuwe ervaring.

Vervolg:
Als we elkaar weer zien bij een volgende sessie vertelt Ine me, dat ze heeft geoefend met het afwisselen tussen druk doen, rustig aan doen en zelfs af en toe echt pauze nemen, op haar werk. Ze vertelt, lichtelijk verbaasd, dat dit het contact met haar collega's heeft verbeterd. Ze heeft zowel op persoonlijk als zakelijk vlak, allerlei interessante dingen met hen gedeeld en ontdekt. En, ze is ook beduidend minder moe na haar werk.

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!