Blog 43 : Er is iets wat ik graag wil, maar ik doe het niet.

Situatie:
Mijn klant Marco (fictieve naam) vertelt dat hij al jaren weet dat hij eigenlijk graag een dag minder wil werken om tijd te hebben voor zijn hobby natuurfotorafie. Zijn werk in de ICT valt hem steeds zwaarder en hij weet dat fotograferen, heerlijk buiten in de natuur, hem goed zou doen.

Vraag:
Marco formuleert als vraag voor de coachings sessie: “Hoe zorg is dat ik een dag minder ga werken en mijn foto hobby oppak”.

Oefening:
Ik stel voor dat we deze vraag buiten in de natuur gaan onderzoeken. Ik vraag Marco om een plek te vinden, die hij ervaart als een fysieke belemmering. Hij scharrelt door het bos en stopt bij een bijzonder lange en dikke boomstam die op de grond ligt. Ik vraag hem waar hij graag naar toe wil, als hij zo eens om zich heen kijkt.

Dan ziet hij achter zich een bankje staan en geeft aan, daar graag naar toe te willen. Ik vraag hem hoe dat voor hem is, op dat moment. Hij moet lachen en zegt: “tja mijn belemmering ligt voor me, en waar ik naar toe wil, ligt achter me. Ik hoef me eigenlijk alleen maar om te draaien…..”.Maar zo makkelijk blijkt het in de werkelijkheid niet te zijn dus vraag ik hem, welke opties hij feitelijk heeft om bij het bankje uit te komen. En hij geeft aan: links om de boom heen, rechts om de boom heen, eroverheen klauteren of… me omdraaien en direct naar het bankje gaan. Ik vraag hem welke optie hij nu wil onderzoeken.

Marco kiest voor de klauter optie en gaat op pad. Als hij uiteindelijk bij het bankje uitkomt, gaat hij zitten. Ik vraag hem hoe deze optie hem is bevallen. Hij geeft aan dat het wel lekker was om even zo fysiek te klauteren, maar dat het veel energie heeft gekost die hij toch liever aan fotograferen besteedt. Zijn werk kost hem al genoeg energie.

Reflectie:
We ronden de oefening af. Als ik Marco vraag wat hem het meest is opgevallen in deze exploratie, is dat het besef dat hij zich gewoon kan omdraaien. Dat hij recht op zijn doel af kan gaan, namelijk een dag minder werken, in plaats van ook daar nog eens een hele worsteling van te maken. Dit lucht hem op.

Vervolg:
Marco is na deze sessie #natuurcoaching naar zijn manager gestapt en heeft zijn wens om een dag minder te gaan werken besproken. Aangezien zij ook inzag dat zijn functioneren nu te wensen overliet en zij hem niet kwijt wilde voor de functie, is het gelukt om zijn werk zo te reorganiseren dat hij nu een dag minder werkt. Marco is gaan fotograferen in de natuur en voelt zich aanzienlijk beter in zijn vel. Dit komt iedereen ten goede.

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!