Blog 31: Hoe creëer ik een veilige ruimte voor mijn verandering? Een ster... (6/9)

Veiligheid
Van de rups leer ik dat zij als allereerste actie, veiligheidslijnen maakt. Om niet uit de boom te vallen, op het moment dat ze in de cocon aan het transformeren is. Dat klikt me wijs in de oren. En ik realiseer me dat ik zelf eigenlijk ook veiligheid creëer met drie belangrijke peilers. Ik heb namelijk drie "helpers" gevonden, voor mijn veranderings proces; een ster, een papegaai en een boom. Plus, daaromheen, een veilige ruimte. Met deze helpers vorm ik, als mens, mijn eigen cocon. Ik neem je even mee.

Ster = richting
Ik plaats bewust een symbolische ster in de hemel, een duidelijke wens, die kan dienen als richting. Daar ga ik heen. De ster staat voor nieuwe diensten en producten die bij mij en mijn bedrijf passen, en die ik in het voorjaar van 2018 kan aanbieden. Dat is mijn richting, ook al weet ik nog niet welke diensten dat precies zullen zijn. Het is fijn om deze ster = wens te hebben èn ik laat het open.

Papegaai = angst
Regelmatig hoor ik stemmen in mezelf die kritisch en angstig zijn. Bv: "Leuk, zo'n transformatie proces, maar je moet toch ook geld verdienen? Je kan toch niet zomaar niks gaan doen? En stel nou dat er helemaal niks uit komt? Dan sta je mooi met lege handen!" Ik visualiseer een papegaai op m'n linker schouder en nodig hem uit te roepen wat hij allemaal, angstig of bezorgd, tegen mij roepen wil. Maar ik beslis zelf, met welke geluiden ik iets doe en met welke niet. Ik stel hem wel gerust, ik laat weten dat ik hem heb gehoord. Geruststelling is belangrijk. Van de papegaai en van mezelf. 

Boom = ikzelf = anker
Tot slot, om de ruimte van de cocon helemaal veilig te maken, kies ik een symbool voor mezelf. Een symbool voor wie ik in Wezen ben. Dat voelt fijn. Dat is een soort anker. Ik zie mezelf op dit moment graag als een boom. Die blijft stevig staan, temidden van alle verandering. Dat beeld geeft me rust.

Ruimte = veiligheid
Tot slot, visualiseer ik, om deze drie "helpers" heen, een fijne ruimte, van een bepaalde kleur en maat. Een ruimte die mij beschermt. Zo, mijn cocon is klaar. De verandering kan komen! 

Seizoen
Ik heb bij dit cocon bouwen echt een Herfst gevoel. Straks als ik er in zit, voelt dat als een Winter, van stilte en transformatie. Als ik, later, als nieuw wezen uit m'n cocon kom gekropen, is het voor mij Lente! De drie seizoenen laten zich, weer, zien.

Helpers
Als jij zelf in een veranderings proces zit, kan je "helpers" vinden voor jouw:

1 Richting. Welk symbool spreekt jou aan? Een ster aan de hemel? Een stip aan de horizon? Of iets anders?

2 Angst. Welk dier zie jij op je schouder zitten die jouw angsten in je oor schreeuwt? En zit ie links of rechts? 

3 Anker. Welk symbool vind jij fijn voor jezelf? Wat geeft jou kracht en steun tijdens je verandering? 

4 Veilige ruimte. Hoe groot is de ruimte om je heen en welke prettige kleur heeft die? 

Oefening
Hoe ga je die drie helpers nu vinden? Dat kan in een meditatie. Doe eerst een ontspanningsoefening, binnen of buiten. 
1 Visualiseer dan een symbool voor jouw richting. Waar wil je heen? Zonder te hoeven weten wat dat precies is. Welk symbool zie je?
2 Als je denkt aan de angstige en kritische stemmen in jezelf, welk dier laat zich dan zien? Kan hij op je schouder zitten? Links of rechts? Als hij niet op je schouder wil of past, waar wil hij dan zijn, dat jij, af en toe, als jij dat wilt, naar hem of haar kan luisteren?
3 Als je jezelf ziet, als een rustige kracht, wat ben je dan graag, symbolisch gezien? Een boom, dier, landschap, plant, steen, boek etc? Kies iets uit dat goed voelt en wordt dat. Geniet ervan.
4 Tot slot visualiseer je een ruimte om al je symbolen heen. Van een maat en kleur die jou een veilig gevoel geeft. 
Deze vier elementen vormen jouw cocon en kunnen je helpen om je verandering tot een vloeiend proces te maken. Succes!

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!