Blog 30: Welk symbool helpt om mijn verandering door te maken? Rups! (5/9) 

Symbool
Ik heb eerder in mijn leven ontdekt dat het mij enorm helpt als ik innerlijk een passend symbool kies, om een verandering door te maken. Zo heb ik een spannende ontslag procedure doorgemaakt als "wijze oude vrouw". Elke keer als er iets onverwachts gebeurde vroeg ik in gedachten deze oude wijze vrouw om raad. Dat was ik natuurlijk gewoon zelf. Maar wel een wijze stem in mij. En het hielp enorm om die te horen, temidden van alle emoties die er natuurlijk ook waren. Ik ben het ontslag goed door gekomen.

Rups
Ik voel me in mijn huidige veranderingsproces, een rups. Ik ben net begonnen om me in te kapselen. Ik ga een cocon maken om me heen. Symbolisch gesproken natuurlijk. Daarbinnen ga ik mijn verandering beleven. Dit voelt nu als een prettig, behulpzaam beeld.

Theorie
Het is fijn om wat te lezen over hoe de rups dat verpoppen doet. Ik lees dat zij precies weet, wanneer zij voldoende heeft gegeten en daardoor voldoende energie heeft verzameld voor het komende verpoppingsproces. Dat zij als eerste actie, veiligheids lijnen maakt, waarmee ze zich veilig verankert aan een tak. Slim bekeken! En dan begint het proces van verpoppen, de rups verdwijnt in de cocon. Zie het filmpje.
 Vloeibaar
Binnen in de cocon gebeurt echt iets wonderlijks. Het lichaam van de rups lost namelijk helemaal op. Wordt vloeibaar. Ga ik dat ook durven? Om mijn bedrijf helemaal te laten oplossen? Gelukkig lees ik in een ander artikel over de pop, dat er wel een paar organen blijven bestaan, de ogen, de voelsprieten. Toch transformeren die ook naar organen voor het nieuwe wezen dat  -later-  tevoorschijn gaat komen....

Inzicht
Uit het symbool van de rups ontdek ik enerzijds dat ik bereid mag zijn om oude diensten binnen mijn bedrijf te laten oplossen. Aan de andere kant dat ik ook een paar elementen kan behouden voor het nieuwe leven. Ik realiseer me dat o.a mijn bedrijfs naam Smaragd, de BLOEI methode (C) die ik heb ontwikkeld, plus de waarde van de natuur, elementen zijn, die in mijn nieuwe bedrijf absoluut terug te vinden zullen zijn. Dat geeft me rust. Rust om het geheel zich te laten "omvormen" tot iets nieuws, iets anders. De analogie met oude wijn in nieuwe vaten komt weer even langs. Dit beeld van de rups helpt me, om me toe te durven vertrouwen, aan het veranderingsproces, dat zich in en aan mij voltrekt.

Oefening
Zit jij op dit moment in een veranderingsproces? Welk symbool zou jou kunnen steunen? Wie of wat zou jij "symbolisch" kunnen worden, om dit veranderingsproces op een prettige, wijze, ontspannen manier door te maken? Je kunt denken aan een dier, een mythische persoon, een held, een landschap etc. Het kan helpen om een afbeelding of beeldje van dit symbool in je huis, een fijn plekje te geven. Heel veel succes.

Seizoen
Ik denk dat het kiezen van een symbool je kan helpen om een (gewenste of noodzakelijke) transformatie door te maken van een Herfst, via een Winter naar een nieuwe Lente.

Vraag
Wat vind je van dit idee van een symbool kiezen? Heb je er al ervaring mee? Of heb je zin om het eens uit te proberen? Ik lees het graag. 

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!