Blog 27: Bestaat er een kompas voor verandering? De BLOEI cirkel! (2/9)

Verandering
Zoals ik mijn eerste Blog vertelde, maakt mijn bedrijf een veranderingsproces door. Eerlijk gezegd is dit al de zoveelste keer dat ik een transformatie beleef. En deze keer kan ik wel wat houvast gebruiken.... Zomaar alles loslaten en maar zien wat er gaat gebeuren vind ik op dit moment te eng. Te onzeker ook. Mede omdat het een verandering betreft van mijn bedrijf, waar ik mijn inkomen mee verdien. Ik wil dus ergens wel graag weten dat het goed komt. Vertrouwen hebben, ja, maar ook graag een zekere houvast. Houvast die wel alle ruimte biedt voor het natuurlijke proces. Ik besluit gebruik te maken van het mooie kompas dat ik heb gevonden bij volkeren die dicht leefden bij de natuur. En ik deel mijn schatten graag met jou. 

Schatten
In 1990 maakte ik een studiereis van zeven maanden, alleen, door Noord Amerika. Ik was namelijk zeer geboeid door de natuurwijsheid van Indianen. Ik bezocht de Hopi, Navajo en Pueblo Indianen en ontdekte dat verschillende indianenvolken al duizenden jaren, allemaal gebruik maakten van een en hetzelfde model, het Medicijnwiel. Cirkels van stenen in het landschap, waarop de windrichtingen en de seizoenen terug te vinden zijn. Op dat moment was het nog een raadsel voor mij waar die cirkels voor dienden, maar het voelde alsof ik een schat had gevonden.

Later volgde ik een Opleiding in de Keltische Natuur Filosofie in Engeland en ontdekte daar het Levenswiel. En, wat denk je, dit wiel vertoonde een opmerkelijke overeenkomst met het wiel van de Indianen. Ook hier zijn op de cirkel de vier windrichtingen en de vier seizoenen terug te vinden. Deze twee verwante wielen intrigeerden me zeer.

Het verraste me ook dat twee verschillende volken, allebei aan de andere kant van een grote oceaan, leefden met hetzelfde cyclische model. Beide volken leefden natuurlijk wel intensief samen in en met de natuur. Dat was een sterke overeenkomst. Ze waren beide van de natuur afhankelijk, maakten er deel van uit. Ik ontdekte dat deze wielen voor deze natuurvolken een natuurlijk kompas vormden, voor hun dagelijkse en hun rituele leven. Het liet me niet meer los.

De BLOEI methode (C)
Ik verwerkte deze twee wielen tot mijn eigen seizoenen cirkel en ben deze gaan gebruiken tijdens lastige situaties in mijn eigen leven. Het gaf me, keer op keer, zeer waardevolle inzichten. Vervolgens ben ik deze seizoenen cirkel gaan inzetten in mijn coachwerk en mijn klanten waren blij verrast hoe snel ze met dit kompas, zelf, wijze antwoorden vonden op hun coach vragen. En dit verraste mij ook weer!

Uiteindelijk heb ik dit persoonlijke wiel, dat ik de BLOEI cirkel (c) noem, vertaald naar een eigentijds model voor verandering; de BLOEI methode (C). Inmiddels geef ik hierin les vanuit mijn eigen Smaragd, Opleiding Natuur Coaching in Nederland en België en aan twee HBO Opleidingen. Mijn studenten, allemaal begeleidings professionals, zijn blij verrast met deze eigentijdse maar tevens oeroude wijsheid. Ze geven aan, dat het model hen perspectief, hoop, rust en wijsheid geeft, tijdens, toch vaak spannende, veranderings processen. Voor henzelf en voor hun klanten. Ik blijk dus niet meer de enige te zijn, die er van houdt!Kompas
Ik heb ontdekt dat als jijzelf of je klant, weet in welk seizoen zij/hij zich bevindt met een lastig vraagstuk, er, als vanzelf, wijze, natuurlijke antwoorden in jezelf naar boven komen. Als je weet of je je -innerlijk- bevindt in de Lente (Oost), de Zomer (Zuid), de Herfst (West) of de Winter (Noord), weet je namelijk precies wat je nodig hebt. Daarmee heb je een waardevol kompas voor elke verandering in je leven. Een kompas voor jouw eigen natuurlijke wijsheid. Net als onze voorouders, die dicht bij de natuur leefden.

Midden
Er bleek, behalve de vier seizoenen, nòg een belangrijke plek te zijn in de cirkel, namelijk het Midden. De plek waar je tot rust kunt komen, jezelf kan aarden, ontspannen, of inspiratie op kan doen. Deze plek gaat over je Zelf, je Missie. Een plek waar je je, ten alle tijden, kan opladen. Een onmisbare plek.

Inzicht
Ik heb de BLOEI methode (c) ook nu weer ingezet voor mijn huidige situatie. Mijn coachvraag is: "Wat is er met me aan de hand? Wat zegt het me, dat ik op dit moment, zoveel pijn heb in mijn lijf? Wat is hiervan de betekenis?". Ik neem je mee in hoe de methode werkt:

BLOEI-vraag 1:  "In welk seizoen bevindt zich mijn vraag?". Dat blijkt te gaan over de Herfst. Ik voel aan mijn energie dat mijn werk, dat ik nu sinds 2003 doe, zichzelf, weer, wil vernieuwen. Ik dacht, dat komt wel als mijn pensioen periode begint, over twee jaar, maar dit herfstproces dient zich, een beetje onverwacht, nu al aan.

BLOEI-vraag 2: "Hoe voelt dit?". Het overvalt me wel maar het klopt ook. Het voelt eigenlijk wel rustig. 

BLOEI-vraag 3: "Wat heb ik nu dus nodig?". Ja, dat is toch wel spannend; ik heb het nodig om oude vormen los te mogen laten (Herfst), even niks te weten (Winter) en dan, als vanzelf nieuwe vormen te laten ontstaan (Lente). Dit weet ik met mijn Wijze Zelf. Mijn dagelijkse Zelf vind het ook wel spannend. Ik besluit om dit natuurlijke proces toe te laten. Qua inkomen kan ik het me veroorloven om dit najaar te broeden op iets nieuws, dat ik in het voorjaar van 2018 kan aanbieden. Ik hoef nu nog niet te weten wat dat precies zal zijn. In mijn volgende Blogs (29 t/m 35) neem ik je mee in dit proces.

Theorie
Ik voel me dankbaar dat ik vanuit mijn achtergrond als drs. Sociale Wetenschappen, deze oude natuurwijsheid van Indianen en Kelten heb kunnen omtoveren naar een eigentijds model voor Natuurlijke Verandering. En dat collega's, klanten en studenten hier, bijna dertig jaar later, blij mee zijn. Ik heb hierover inmiddels ook twee boeken geschreven. De theorie achter de BLOEI methode (C) laat zien dat elke verandering zich voltrekt volgens het cyclische proces van de seizoenen. Ik heb deze seizoenen vertaald naar de fases van Winter = Bezinnen (B), Herfst = Loslaten (L), Lente = Ontwikkelen (O), Zomer = Eren (E) en Midden = Inspiratie (I). Kortom BLOEI. Met zeer veel dank aan onze wijze voorouders. 

Oefening
Als je interesse hebt, de BLOEI methode (C), het werkt als volgt: Welk vraagstuk houdt jou op dit moment bezig? In welk seizoen bevindt die vraag zich? Hoe voelt dat? Wat laat dat jou zien? Wat heb je dus nodig? Geef dit aan jezelf! Ga dit heel concreet doen! 

Vraag
Wat vind je van de BLOEI methode (C) als kompas voor jouw Natuurlijke Verandering en voor die van je klanten? Denk je dat je er iets aan hebt als je zelf een verandering doormaakt? Ik lees graag je reactie in een mail.

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!