Blog 37: Smaragd, Transformatie Kompas (c): Oud en Nieuw

Inspiratie
Ik zie en hoor de laatste tijd zoveel mensen zeggen dat er nu toch echt iets moet veranderen, omdat het anders echt niet goed komt, met de zorg, het onderwijs, de economie etc. Ik zie bewegingen vanuit de film “Down to Earth” en “Nederland Kantelt”, waarin mensen echt zelf de handen uit de mouwen willen steken om een verschil te maken in de wereld. Of in elk geval in hun eigen wereld. Een behoefte om te komen van oud naar nieuw. De vraag die ik daarbij sterk hoor is “Ik wil wel, maar hoe pak ik dat aan?”.


Geboorte
Het is boeiend, dat ik weer iets nieuws in mij geboren voel worden. Ik heb nooit biologische kinderen gekregen, maar inmiddels vele creaties in de wereld mogen zetten. Eerst Loopbaan Coaching, met inzet van de natuur. Daarna heb ik mee mogen werken aan de nieuwe specialisatie Natuur Coaching. Hierover heb ik ook twee boeken gebaard. En nu is het weer zover. Ik voel al enige tijd iets nieuws in mij borrelen. Er is weer iets nieuws aan het geboren worden. De conceptie heeft al een tijdje geleden plaatsgevonden. De vormen van dit nieuwe aanbod, zijn zojuist geboren.. Deze nieuwe creatie sluit aan bij bovengenoemde bewegingen en vragen.

Transformatie
Mijn nieuwe creatie gaat over transformatie, ofwel veranderen. Ik zie echt zoveel mensen oprecht zoeken naar een “nieuwe”, manier van ondernemen, werken, zorgen, leven, onderwijzen etc. Maar ook, dat we -nog- niet precies weten hoe dat “nieuwe” eruit ziet. Vanuit onze bezorgdheid, dat het nu echt niet goed gaat, doen wel al nieuwe waarden de ronde, zoals duurzaamheid, verbinding, zingeving, balans met de aarde. Dat is zeker een mooi begin. Elke verandering begint namelijk ergens mee. Met een onvrede of een wens. Anders is er immers geen verandering nodig.

Sharona Ceha en Jan Rotmans, beide co-founders van Nederland Kantelt onderscheiden twee soorten verandering. Transities; de verandering van onze systemen. En transformaties; waarbij het gaat om het veranderen van onszelf, als mens. Ook dat laatste is van groot belang omdat we, als we zelf “de oude” blijven, niet “het nieuwe” kunnen creëeren. Naar mijn idee zijn binnen transities van systemen, ook en tegelijkertijd, persoonlijke transformaties nodig, van mensen. En dit laatste ligt binnen mijn vakgebied als Transformatie Coach.

Voorbeeld
Een van mijn klanten werkt als ingenieur en is al enige tijd ontevreden met zijn baan. Hij moet teveel praktisch uitvoeren en de administratieve taken zijn hem ook te veel geworden. Hij meldt zich bij mij voor een natuurlijk loopbaan traject met de vraag; “Wat nu? Ga ik een andere baan zoeken of ga ik naast mijn werk iets doen, wat me wel voldoening schenkt?” We gaan aan de slag. Middels een aantal creatieve oefeningen realiseert hij zich hij dat hij, behalve ingenieur, ook kunstenaar is. Dit geeft hem veel helderheid. Zijn creatieve vermogens staan al langere tijd in de ijskast en daar wordt hij niet blij van.

Hij spreekt met zijn baas, legt deze zijn belangrijke ontdekking voor en geeft aan, een andere baan te overwegen. Zijn baas wil hem niet kwijt, ze gaan om de tafel, bespreken zijn frustraties en zijn wensen. Dan wordt, in overleg, de hele afdeling waar hij werkt veranderd. Samen met twee andere creatieve collega’s krijgt hij de ontwikkel klussen in zijn portefeuille. De administratie wordt uitbesteed. Mijn klant vindt zijn werkgeluk weer terug en zijn creativiteit komt weer ten goede aan het hele bedrijf. Een persoonlijke transformatie die leidde tot een ( gedeeltelijke) verandering van het systeem. Is hier sprake van een verandering of van een transitie? Interessante vraag. 
 


Oude wijsheid
Ik heb me, als Sociaal Wetenschapper (drs.), verdiept in de oude wijsheid van natuurvolken, met name van Indianen, Kelten en Aboriginals. Volkeren die al duizenden jaren in staat zijn, om op een vruchtbare manier samen te leven met elkaar en met de aarde. Dat boeit me enorm, nog steeds. Door me te verdiepen in hun natuurlijke wijsheid heb ik veel schatten ontdekt. Schatten die ik graag weer doorgeef aan wie ze wil ontvangen, in deze tijd. Een tijd waarin we naar mijn idee het contact met de aarde, met elkaar en met onszelf (deels) zijn kwijtgeraakt. Vandaar wellicht, dat we ernaar verlangen om op een “andere” manier te leven en werken. Misschien is datgene waar we naar verlangen dus niet zozeer nieuw maar, in wezen, al oeroud! Daarmee blijft de vraag; HOE dan wel? Ik heb de schatten die ik vond bij oude natuurvolken, vertaald naar eigentijdse Tools voor Natuurlijke Transformatie. Een soort Natuurlijk Kompas eigenlijk.

Kompas
Als we het dan zo graag “anders” willen gaan doen, HOE komen we er dan achter wat we WEL willen? Dat is een boeiende vraag. Naar mijn idee, kan je niet iets wezenlijk “nieuws” bedenken, als je deze vraag op je “oude” manier benadert. Als je een andere, nieuwe uitkomst wenst, vraagt het ontwikkelproces zelf, ook om een nieuwe benadering. Dit betekent dat je het nieuwe niet van te voren gaat “bedenken” maar laat ontstaan, terwijl je al onderweg bent. Voor deze HOE vraag in dit zoekproces heb ik een natuurlijk kompas ontwikkeld. Een kompas waarmee je op een “andere”, creatieve, intuïtieve manier op zoek gaat naar jouw/jullie wensen voor de toekomst. Deze Smaragd, Transformatie Kompas (c) is bedoeld voor jouw reis, die jou/jullie brengt naar een nu nog onbekende, maar wenselijker wereld.

Tools
Het Kompas bestaat uit een aantal natuurlijke tools die je onderweg kunt inzetten. Bedoeld voor jou, als je een verandering, transitie en/of transformatie proces wilt initiëren en/of faciliteren. Met deze Tools vind je richting, ontdek je schatten, vind je een nieuwe weg en creëer je jouw/jullie nieuwe toekomst, samen en/of alleen. Zonder dit alles te hoeven “bedenken” met je hoofd. Lijkt dat je wat? Ik neem je in Vogelvlucht mee, langs deze 7 Tools voor Wezenlijke Verandering.

1- Cyclus: door cyclisch te kijken ontdek je wat er op elk moment nodig is. 2- Missie: je missie levert als het ware een lichtbundel op, waardoor je jouw/jullie richting gaat zien. 3- Vragen: Door het stellen van “juiste” vragen, ontvang je hulp onderweg. 4- Creatie: met een stip op de horizon en het proces van resonantie, ontdek je, wat bij je/jullie past. 5- Intuitie: dit is voor iedereen een belangrijk instrument, om te voelen wat echt klopt. 6- Rituelen: met kleine rituelen, treden er onderweg reeds kleine en grote veranderingen op. 7- Natuur: met de natuur als spiegel, kunnen verrassende nieuwe inzichten worden opgedaan, die het proces onderweg helpen vormgeven. Deze 7 Tools kunnen je van dienst zijn, als een waardevol Kompas, tijdens jouw/jullie reis naar je nieuwe toekomst.

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!