Blog 21: Met de feestdagen echt uitrusten, is belangrijker dan je wellicht denkt

Bewust uitrusten
De Kerst vakantie staat voor de deur. Ben je er ook aan toe, om je werk even helemaal los te laten? Het afronden kost vaak juist extra veel energie. Soms wordt het werk als vanzelf wat minder. Bij mijzelf komt er dan een lijsje op mijn bureau te liggen met: "Klussen voor het nieuwe jaar". Daar kan ik werk naartoe doorschuiven. Dat is fijn. Echt even tijd maken om uit te rusten, los te laten, bij te komen, te herstellen, is misschien wel belangrijker dan je denkt. Als jij het lastig vindt om echt even alles los te laten, heb ik wat overwegingen voor je, vanuit de wijsheid van de natuur.

Een boom en z'n bladeren
Stel je bent een boom die lekker voluit staat te groeien en bloeien. De herfst komt er aan, dat is aan alles te voelen in de lucht. Maar, jij hebt geen zin in die herfst. Je staat net zo lekker te stralen, met je volle bladerdek. Je besluit om dit keer niet aan de herfst mee te doen. Gewoon een keertje niet, dat kan toch geen kwaad? Je houdt lekker al je bladeren vast en dommelt hooguit een beetje terwijl het buiten kouder is. Dan komt de lente. Gelukkig!!! Je hebt immers alweer zoveel nieuwe ideeën.

De ene knop na de andere komt uit. Je bent trots op al die nieuwe jonge spruiten. Er is niet zoveel plaats aan je takken voor al die nieuwe bladeren, maar ach, met een beetje inschikken moet het lukken. Voor je het weet, sta je alweer in bloei. Naast de oude bladeren, bloemen en vruchten zijn er ook al weer nieuwe verschenen. Dan komt er, natuurlijk, weer een herfst. Herfst stormen trekken aan je takken, de winter doet er een schepje sneeuw bovenop. Dan.....voel je het opeens kraken....... en niet een beetje ook........ je takken begeven het....... en je was nog wel zo trots........

Cyclisch kijken
We kennen natuurlijk allemaal wel zulke fases waarin we niet makkelijk meebewegen met de seizoenen die zich aandienen. Ik heb me ook een paar keer in mijn leven flink tegen een innerlijke Herfst verzet.  Bijvoorbeeld toen ik een leuke baan had, maar eigenlijk wel wist dat de nieuwe koers van de directie niet meer bij me paste. Ik bleef er werken, kreeg steeds meer fysieke klachten en werd tenslotte echt ziek. Toen (pas) ging ik echt stappen nemen, om te vertrekken. 

Meebewegen
Ik heb een studie gemaakt van de wijsheid van oude natuurvolken en van de natuur zelf. Daar heb ik erg veel van geleerd. Bijvoorbeeld dat er innerlijk ook altijd een Herfst komt, of ik dat nu wil of niet. In de natuur volgt op de Zomer de Herfst en daarna de Winter. In mijn eigen leven blijken mooie succesvolle fases altijd te worden gevolgd door fases waarin iets wil loslaten of veranderen. Ook in miojn innerlijk dient zich na elke Zomer, onherroepelijk, een Herfst aan. Ik heb inmiddels geleerd hierin mee te bewegen in plaats van me ertegen te verzetten. Mee te buigen in plaats van te wachten tot ik barst. En, goed op te letten wanneer een Herfst zich gaat inzetten. De allereerste tekens op te vangen. Dan kan ik er een elegante in plaats van abrubte Herfst van maken.Helemaal geen puf
Marije, een klant in mijn coach praktijk geeft aan dat ze zo lusteloos is en moe, terwijl ze juist zo graag aan de slag wil gaan. Ze heeft net een mooie werkruimte laten bouwen voor haar werk; coachen in en met de natuur. De ruimte is klaar en de mensen die bij de opening aanwezig waren, staan te popelen om aan haar nieuwe activiteiten mee te gaan doen.  Aan klanten dus geen gebrek. Alleen, ze heeft zelf totaal geen puf. Hier schrikt ze enorm van. Die werkruimte heeft ze toch niet voor niets gebouwd? Was dat een vergissing? 

Moe
We kijken samen naar de wijsheid van de seizoenen: de Lente, Zomer, Herfst en Winter. Ik vraag haar in welk seizoen zij zich innnerlijk bevindt, met oog op haar werk en haar nieuwe werkplek. Ze geeft aan dat het bouwen van de ruimte, waarin ze zelf ook veel heeft gedaan, eigenlijk wel een Lente (plannen maken) en een Zomer (uitvoeren) zijn geweest. Met veel activiteiten en veel  samenwerken met veel mensen. De nieuwe werkruimte is een soort bloem, ja dat wel. Dan vertelt ze dat ze nu eigenlijk alweer wil door bewegen naar een nieuwe Lente, met activiteiten in haar ruimte. Dat ze de Herfst niet heeft gezien, niet heeft toegelaten. Maar dat ze hem wel voelt, in haar lijf. Dat ze nu gewoon moe is, en eigenlijk eerst bij wil komen. Dat zij dit hele project even mag laten rusten (Hersft) en zelfs mag uitrusten (Winter). 

Uitrusten
Marije gaat na de coachings sessie opgelucht naar huis. Ze snapt nu hoe het zit en wat ze nu nodig heeft om straks weer verder te kunnen. Ze schrijft thuis een mail aan haar netwerk, bedankt iedereen voor de steun en de aanwezigheid bij de opening van haar nieuwe werkplek. Ze vertelt dat ze gaat broeden op mooie nieuwe activiteiten in en vanuit de ze nieuwe ruimte, maar ook dat ze nu eerst even uit moet/wil rusten van al het werk. Ze geeft aan dat ze over een maand een update al sturen. Zo creëert ze tijd voor zichzelf, die ze in wezen nu even nodig heeft. 


Jezelf echt vakantie geven
Zo biedt een Kerstvakantie ook jou de mogelijkheid om, na een jaar van HARD en HART werken, even echt helemaal uit te rusten, bij te komen, op te laden. Ik wens je een heelijke ontspannen tijd toe met veel warmte. Dan kunnen we straks de Lente weer met open armen ontvangen, met alle nieuwe inspiratie van dat moment.

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!