Wie ben ik?
Ja, dat is een boeiende vraag. Het is een intensieve zoektocht geweest naar wie ik -in wezen- ben. Ik heb mezelf onderweg gevonden. Ik heb mijn Missie ontdekt: wat mij ten diepste raakt is om klanten, coach professionals en mezelf, onze eigen innerlijke wijsheid te laten vinden, met behulp van de natuur. Ja, dat is mijn kern. Ik neem je graag mee in mijn zoektocht en ontdekkingen.

Wetenschap en hart
Toen ik zeventien was ging ik naar de Universiteit, Sociale Wetenschappen studeren. Het boeide me wel maar ik voelde me er niet thuis. Ik deed het goed, haalde hoge cijfers, maar m'n hart deed niet mee. Met mijn studieboeken voor mijn neus, gluurde ik vanuit mijn ooghoeken naar Kunst, Natuur, het echte Leven. Ik werd een doctorandus, maar voelde me niet gelukkig.

Hart volgen
Op mijn achtentwintigste besloot ik alleen nog maar te doen waar ik JA bij voelde. Ik kan nu achteraf zeggen, dat ik ervoor koos, vanaf dat moment om mijn hart te volgen. Zo voelde ik op mijn vijfendertigste, toen ik tijdelijk geen werk had, diep van binnen dat ik naar Noord Amerika wilde. Er was daar iets dat me enorm trok; de oude natuurwijsheid van de Indianen. Daar wilde ik meer van weten.

Indianen wijsheid
​Na een jaar voorbereiding reisde ik, alleen, zeven maanden door het zuidwesten van de V.S. Ik had niet echt een plan. Ik zette mijn auto letterlijk stil, op plekken en bij mensen die mijn hart raakten. Dat was een geweldig avontuur. Op deze manier heb ik enorm veel oude wijsheid mogen verzamelen van de Hopi, Navajo, en Pueblo indianen. Ook ontwikkelde ik door zo te reizen, mijn innerlijke kompas, waarmee ik zelfs in zo'n groot land, steeds beter, mijn eigen pad kon vinden.

Natuur als kompas
Terug in Nederland, volgde ik tevens een studie in de Keltische natuurfilosofie waarin ik vele symbolen en rituelen aangereikt kreeg. Hiermee kon ik steeds beter mijn eigen leven vormgeven. Ik begon een schepper te worden van mijn eigen leven. En dat voelde heel goed. Tijdens een reis door Australië reikten de Aboriginals mij het overweldigende inzicht aan: "Wij zijn natuur". Meer en meer ontdekte ik dat wij als mensen zelf het vermogen hebben om ons zielenpad te vinden, met de natuur als kompas. Ik ging het leven steeds leuker vinden.

En toen, een depressie 
Maar, op mijn vierenveertigste liep mijn leven opeens helemaal vast. Ik zat in een diepe depressie. Ik ben nog nooit zo bang geweest. Ik was mijn innerlijk kompas, waarop ik had leren vertrouwen, opeens helemaal kwijt. Tot ik ontdekte dat er diep in mijzelf nieuwe zaden verborgen lagen die heel graag tot ontwikkeling wilden komen. Ik wilde heel graag mensen gaan begeleiden om, met behulp van de natuur als spiegel, hun eigen pad te gaan vinden. Net als ik dat zelf had gedaan. Maar ik was doodsbang. Zou het me wel gaan lukken, om daar mijn geld mee te verdienen?

Mensen coachen
De ontdekking van deze innerlijke zaden hebben me gered. En op vijftig jarige leeftijd ben ik vanuit mijn eerste eigen onderneming Smaragd.Coaching, mensen gaan begeleiden met loopbaan vragen. Ik ontwikkelde in die jaren vele praktische natuurlijke werkvormen en een natuurlijke coach methode. Mijn klanten hadden als vraag: "Er zit iets speciaals in mij, dat vorm wil krijgen. Alleen, ik heb geen idee wat het is en hoe ik dat moet doen". Aan het eind van het coach traject zeiden ze steevast: "Ik heb gevonden wat ik zocht, dank je wel". Dit stemde mij overgelukkig.

En nu, een Opleiding 
Sinds 2011 werk ik vanuit mijn tweede onderneming Smaragd, Opleiding Natuur Coaching, als docent, supervisor, coach en spreker. Geïnspireerd op de wijsheid van de Indianen en Kelten, heb ik "de BLOEI methode" (c) ontwikkeld, een cyclisch model voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. En ik heb inmiddels twee boeken geschreven over coachen met de natuur. Het is mijn Missie om coach professionals, die ook graag willen werken met de wijsheid van de natuur, te leren hoe zij dat kunnen doen. De natuur levert immers een prachtig natuurlijk kompas voor innerlijke wijsheid, zowel voor onze klanten als voor onszelf. 

Als je het interessant vind om mijn Nieuwsbrief te ontvangen, ben je van harte welkom!

Mijn werkervaringen
Tijdens mijn rijke leven heb ik veel verschillende werkervaringen opgedaan. Ik blijk een ster-vormig carriëre patroon te hebben. Vanuit mijn kern hebben de essenties: werken met mensen, natuur, creativiteit en zingeving, steeds weer op een andere manier vorm gekregen. Inzicht in creatie processen, uiteenlopende werkervaringen en mijn expertise in het samenwerken met de natuur, vormen een waardevolle bagage voor mijn werk als docent, supervisor , coach, spreker en auteur natuurcoaching.

Ik heb gewerkt als:

* Voorzitter Vaksectie Natuur Coaching van de NOBCO, met LinkedIn groep Coaching als Professie met > 10.000 coach professionals, van oktober 2015 tot januari 2018

* Opleider Natuur Coaching, sinds 2011 vanuit mijn eigen Bureau Smaragd.Opleiding

Natuur & loopbaan coach, sinds 2003 binnen mijn bureau Smaragd.Coaching

* Docent natuurcoaching, loopbaancoaching en verliesverwerking (HBO), sinds 2011 bij het Atma Instituut en Kraaybeekerhof Academie

* Reïntegratie en loopbaan coach, van 2000 tot 2003 bij Faktor 2, Reïntegratie Bureau

* Auteur van de boeken  "Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie" (2009, 2013, 2017) ,"Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI" (2015) en gratis ebook "Coachen met de Natuur", in 5 stappen (2016)

* Reisleider, in Amerika en Europa, o.a. voor Baobab, reisorganisatie

* Cursus begeleider natuur- en milieueducatie, bij Trainings en Vormings Centrum Overcinge

* Kunstenaar, binnen mijn eigen project "Aarde-Kunst", met beelden, schilderwerken, foto's en poëzie

* Journalist, schrijver van diverse artikelen, o.a. voor het blad Eigenaardig

* Bestuurslid, van diverse organisaties, o.a. Landelijk Steunpunt Natuur- en Milieu-Educatie

* Presentator en redacteur van radio en televisie programma's, o.a. voor Teleac
 

Mijn studies:

* Mijn studie Sociale Agogiek (drs.) heeft me de professionele basis gegeven voor het begeleiden van veranderings processen bij individuen en/of groepen. Waardevolle bagage zowel voor mijn eigen leven als binnen mijn werk als opleider en coach.

* Tijdens studiereizen naar Noord Amerika, Australië en Engeland heb ik me verdiept in de natuurwijsheid van Indianen, Aboriginals en Kelten. Ik heb deze oude wijsheden vertaald in eigentijdse werkvormen, waardoor ook wij ons (weer) kunnen verbinden met onze eigen natuur.

* Middels een studie docent dramatische vorming aan de Theaterschool in Amsterdam heb ik geleerd hoe theater ingezet kan worden om vraagstukken om te zetten in concrete oefeningen en opdrachten.

* Binnen mijn project "Aarde-Kunst" heb ik creativiteit leren kennen als werkvorm om onbewuste drijfveren zichtbaar te laten worden, een waardevol middel in loopbaan en natuur coaching.

 * Joseph Campbell heeft me zeer geïspireerd met zijn universele kennis van mythes over de hele wereld en met zijn oproep om eigentijdse verhalen te maken voor en over de aarde en al haar bewoners.