coaching & natuur

Smaragd, de BLOEI Academie

Bestel nu online!

--> Winkelwagen

Smaragd.Coaching • publicaties

 • Boek: Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI
  Boek: Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI

  Inspiratie: Op grond van mijn boek "Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie" (2009/2013) heb ik "de BLOEI methode" (c) ontwikkeld; een eigentijds instrument, geïnspireerd op oude natuurwijheid. Het biedt een cyclisch model voor verandering en ontwikkeling waarmee we persoonlijke en professionele crises kunnen veranderen in kansen. Daarnaast bleken in de afgelopen jaren vele boeiende disciplines van natuurcoaching te zijn ontstaan. Deze twee stromen hebben mij geïnspireerd om het studieboek te schrijven "Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI" (2015).

  Gebruik: Het boek is bedoeld voor begeleidings professionals, klanten en bedrijven die met de natuur willen samenwerken en benieuwd zijn naar de verschillende mogelijkheden. Het is een studieboek waarin regelmatig reflectie vragen worden gesteld om te onderzoeken wat je wel en niet aanspreekt.
  Voor begeleidings professionals en studenten wil het boek een gids zijn voor verdere bij-, na- of omscholing in het samenwerken met de natuur.

  Inhoud: In het boek vind je een uitgebreide beschrijving van "de BLOEI methode" (c), en van de waarden, vragen en fases van natuurcoaching. Daarnaast worden negen verschillende disciplines besproken, plus twintig theoriën, waarmee het werk onderbouwd kan worden. Het nieuwe vak natuurcoaching wordt tot leven gebracht met persoonlijke portretten, vele klantvoorbeelden, natuurfoto's, literatuur suggesties en de vermelding van actieve natuurcoaches.

  Reacties op dit boek:
  Natuur en intuïtie
  "We zitten met ons allen in een gestage ontwikkeling naar meer verbondenheid met en respect voor Moeder Aarde. Dat geldt ook voor ons eigen levende fysieke lichaam, onze gevoelens en intuïtieve ingevingen. De wijsheid van het lichaam, als spreekbuis voor onze ziel en de natuur als inspiratiebron in coaching."
  Adriaan Hoogendijk, coach, opleider en inspirator
  Kracht van natuur elementen
  "In dit boek “Natuur als Coach” weet Yoke ons professionals weer bewust te maken van de onuitputtelijke kracht van natuurelementen en wat deze ons kunnen brengen in ons dagelijks werk."
  Erwin Wupkes, loopbaancoach en -trainer
  Blijvend hoopvol
  "Door Yoke ben ik gaan inzien dat mijn zaden juist in het donker aan kracht kunnen winnen, waardoor ze later prachtig kunnen bloeien. Dat maak mij blijvend hoopvol."
  Anne-Marie Stoffer - wandelend life & loopbaancoach

  ​Prijs: € 30,75. Inclusief verzendkosten plus een persoonlijke noot voorin: € 35,75. Buitenlandse bestellingen: € 40,75. NB Verzending binnen 1 week. Tijdelijk aanbod: Inspiratie Pakket: Boeken "Spirit in je Werk" en "Natuur als Coach" plus een uur telefonische Coaching, (waarde € 160,50) voor € 65.


 • Boek: Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie
  Boek: Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie

  Inspiratie: Vele jaren heb ik me tijdens studiereizen en opleidingen verdiept in de oude natuur wijsheid van (N Am) indianen, Kelten en Aboriginals. Sinds het jaar 2000 pas ik deze wijsheid toe in mijn werk als natuur en loopbaan coach, opleider en supervisor. Het brengt mensen bij hun eigen innerlijke en natuurlijke wijsheid. In 2007 was het tijd voor mijn eerste boek.

  Gebruik: Het boek is bedoeld voor (loopbaan) coaches die de natuur willen inzetten in hun werk.Het boek biedt hen een cyclisch model voor verandering en veertig praktsche natuurgerichte oefeningen. Ook is het boek bruikbaar voor mensen met of zonder werk, die rondlopen met een loopbaan vraag. Voor hen is het boek te gebruiken als een zelfstudie boek waarin zij rondom hun vraag antwoorden vinden, binnen zichzelf. Dat geeft richting, energie en beweging. 

  Inhoud: We volgen in het boek de cyclus van verandering met de steeds terugkerende fases van Zaad (noord), Knop (oost), Bloem (zuid) en Vrucht (west). En van het Heilige Midden, de plek waar je steeds weer naar terug kan keren. Per fase vind je natuurlijke wijsheid, voorbeelden van cliënten, foto’s om jezelf aan te spiegelen, citaten en in totaal veertig concrete oefeningen. Je kunt het boek lezen van voor naar achter, maar je kan het ook op een willekeurige bladzijde openslaan en kijken wat je daar vindt, wat jou op dat moment kan inspireren.

  Reacties op mijn boek:
  Van toepassing
  "Als ik aan het werk ben met een cliënt en dit boek op een willekeurige bladzijde opensla, dan weet ik zeker dat de foto, de tekst of de oefening helemaal van toepassing is."
  Kees Pannevis, directeur van Van Ede & Partners
  Toegankelijk
  "Ik ga direct zelf een BLOEI cirkel (c) leggen in mijn tuin. Ik dacht dat ik daar heel veel voor moest weten, maar dit boek maakt het toegankelijk."
  Diana Polis, psychologe en collega
  Inspirerend
  "Als ik dit boek lees is het alsof Yoke naast me zit. Het voelt heel persoonlijk en ze weet me weer te inspireren."
  Suzanne van Vlaanderen, oud-cliënt

  ​Prijs: € 20,75. Inclusief verzendkosten plus een persoonlijke noot voorin: € 24,75. Buitenlandse bestellingen: € 29,75. NB Verzending binnen 1 week. Tijdelijk aanbod: Inspiratie Pakket: Boeken "Spirit in je Werk" en "Natuur als Coach" plus een uur telefonische Coaching, (waarde € 160,50) voor € 65.


Smaragd.Coaching • publicaties

Smaragd.Coaching • workshops


 • Smaragd, Opleiding Natuur Coaching, in oktober

  Titel: Smaragd, Opleiding Natuur Coaching, in oktober 

  Voor wie:
  Deze Opleiding is voor zowel Belgische als Nederlandse coaches, trainers, opleiders, therapeuten etc. Ben je begeleidings professional en wil je leren om de natuur succesvol in te zetten in je werk? De natuur dient als een waardevolle spiegel voor je klanten. Dit geeft hen, op een snelle, frisse manier; verdieping, antwoorden, een heldere richting en passende keuzes. De natuur is een effectieve leeromgeving, inzetbaar voor diverse soorten begeleiding rond balans, loopbaan, leiderschap, persoonlijke ontwikkeling, verlies verwerking, ziekte en gezondheid, etc. Als coach leer je succesvol werken met alles wat zich in de natuur voordoet aan symbolen, metaforen en concrete ervaringen. Dit werkt inspirerend voor je klanten en ook voor jezelf! 

  Resultaten:
  Na de Opleiding heb je geleerd:
  1) Persoonlijk:
  * Hoe de natuur als spiegel, jou bekrachtigt in je eigen ontwikkelings proces
  * Hoe je als coachee in de natuur inzichten en ervaringen op kunt doen, die waarde voor je hebben
  * Dat je tot wijze antwoorden komt, niet (alleen) door nadenken maar vooral door fysiek ervaren
  * Hoe je als coach, je eigen gevoel en intuitie kunt inzetten voor jezelf en je klanten
  2) Professioneel:
  * Voor welke coachvragen en thema's de natuur inzetbaar is (thema's)
  * Hoe je met de BLOEI methode (c) kunt werken en deze kunt vertalen naar jouw eigen werksituatie (model)
  * Welke natuurwerkvormen bij jou passen, die je kunt inzetten voor jouw eigen doelgroep (werkvormen)
  * Hoe jij jouw klanten professioneel kunt begeleiden in en met de natuur (coachhouding)
  * Door te werken met drie verschillende natuurplekken, ontdek je wat wel en niet bij jou(w werk) past (natuur)

  Citaat: "Ik was erg nieuwsgierig naar hoe de natuur mij en mijn klanten zou kunnen helpen. Ik ben tijdens deze opleiding door de bijzondere, rake, diepe resultaten regelmatig, echt verbijsterd".

  Inhoud:
  We werken met de BLOEI methode (c) als kompas. Dit model gaat uit van de innerlijke seizoenen die we kennen uit de natuur. Als je klant ontdekt in welk  ~innerlijk~ seizoen zij/hij zich bevindt, weet hij/zij zelf, wat er op dat moment nodig is. Zij ontdekken hun eigen natuurlijke wijsheid. Klanten vinden in de natuur namelijk zelf antwoord op hun vragen. We behandelen in de Opleiding elke dag één van de verschillende BLOEI fases (c) met interactieve theorie en praktische oefeningen:

  * Maandag: Aankomst, kennismaking, introductie van de BLOEI methode (c). We starten met I = Inspiratie (Midden) en doen oefeningen rond je bron, je missie en jezelf aarden.
  * Dinsdag: B = Bezinnen (Winter) met oefeningen rond uitrusten, niet weten, drijfveren en verlangens ontdekken.
  * Woensdag: L = Loslaten (Herfst) met oefeningen rond oogsten, elegant afscheid nemen, belemmeringen loslaten. Op deze derde dag werken we met persoonlijke rituelen en deel ik graag met jullie de wijsheid van oude natuurvolken.
  * Donderdag: O = Ontwikkelen (Lente) met oefeningen rond het creëren van iets nieuws, keuzes maken, stappen nemen.
  * Vrijdag: E = Eren (Zomer) met oefeningen rond het vieren van succes, in bloei staan, jezelf en elkaar danken en eren.

  Werkwijze:
  Elke dag bespreken we op interactieve wijze het thema van de dag. Daarna doen we verschillende oefeningen die bij het thema aansluiten. De oefeningen worden aangeboden, individueel, als groep, als demonstratie, en/of 2 à 2 in de wisselende rollen van coach en coachee. Zo ontwikkel je je op zowel persoonlijk als professioneel niveau. We werken zowel binnen als buiten op het natuurlijke terrein van t Sjetootje. Op dinsdagmiddag en donderdagmiddag gaan we aan de slag in andere landschappen. De Opleiding is gebaseerd op de principes van ervaringsleren, vraaggericht en systemisch werk.

  Vervolg mogelijkheden:
  Na de vijfdaagse Opleiding is het mogelijk om je professionele ontwikkeling als natuurcoach te vervolgen met:
  * Inspiratiedag Natuur Coaching, waarin we samen, in de natuur, praktisch aan de slag gaan met jullie vervolg vragen rond natuurcoaching in de praktijk,
  * Supervisie Natuur Coaching, waarin je, 1 op 1, op maat, life of via Skype, het in de Opleiding geleerde, praktisch gaat vertalen naar jouw werksituatie,
  * Intervisie Natuur Coaching, begeleiding per Skype voor tweetallen die na de Opleiding samen gaan oefenen met het coachen in en met de natuur.

  De 19e editie in 2020
  Ik heb besloten om deze Opleiding te blijven aanbieden. Ook de 18e editie is weer zó enthousiast ontvangen, dat ik deze Opleiding graag ook weer aanbied, in 2020. Wederom op het Kasteel t Sjetootje in Boirs, België. 

  Begeleiding
  Docent en ontwikkelaar: Yoke de Wilde is Sociaal Wetenschapper (drs.) en bestudeerde de oude natuur wijsheid van Indianen, Kelten en Aboriginals. Zij vertaalde deze oude wijsheden naar eigentijdse werkvormen voor coaching en begeleiding. Zij werkt als docent natuurcoaching vanuit haar eigen onderneming Smaragd, de BLOEI Academie en is auteur van 2 boeken: "Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie" en "Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI". Tevens geeft zij les vanuit haar eigen boeken op twee HBO opleidingen. 

  Data: Van 26 t/m 30 oktober 2020. De dagen duren van 10.00 tot 17.30 uur, woensdag tot 21.30 uur Op vrijdag ronden we af om 16.00 uur. 

  Locatie: 't Sjetootje in Boirs, België (15 km van Maastricht), zie www.sjetootje.eu.

  Prijs: E 1450. Deze prijs is INclusief boek "Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie" van Yoke de Wilde, handouts van de oefeningen, koffie, thee, drankjes en lunches. De prijs is EXclusief BTW, overnachting en diner. NB Voor Belgische ONDERNEMERS met een geldig BTW nummer wordt de BTW verlegd naar België en is de prijs zonder (Nederlandse) BTW.

  Certificaat:
  Alle deelnemers krijgen een certificaat van de Smaragd.Opleiding. Daarnaast kunnen Belgische deelnemers een kort aanvullend traject aanvragen, voor een Certificaat van de Vlaamse Overheid. Hiermee kunnen loopbaan klanten worden begeleid die over loopbaan checks beschikken.

  Aanmelden: Je kunt me mailen als je interesse hebt, dan kan ik de nieuwe data wellicht nog met je afstemmen. Aanmelden voor de Opleiding kan ook direct via de knop BESTELLEN bovenaan. De nieuwe data worden z.s.m. bekend gemaakt.

  Logies en ontbijt: Op t Sjetootje is het mogelijk om in het Kasteel een kamer te boeken met ontbijt. Prijs: E 65 voor een kleinere kamer,  E 75 voor een grotere kamer. Reserveren kan via info@sjetootje.nl. Met de mensen die overnachten op t Sjetootje, regelen we in overleg, 's avonds het diner.

  Vragen:
  Als je vragen hebt, mail me gerust: yoke@smaragd-coaching.nl • Inspiratie Coaching: 3 telefonische sessies

  Titel:  Inspiratie Coaching: 3 telefonische sessies

  Intentie:
  Deze tijd van het Corona Virus is een rare tijd. Het raakt iedereen, ieder op haar of zijn eigen manier, merk ik.  Graag bied ik aan wat ik te bieden heb: concrete mogelijkheden om je te laten steunen door de natuur. De plek waar iedereen wèl naar toe kan gaan (mits we afstand houden van elkaar). Graag steun ik je op deze manier, in deze periode.

  Voor wie:
  Als je behoefte hebt om de natuur je te laten steunen, maar je weet niet precies hoe je dat kunt doen, reik ik je hiervoor graag mogelijkheden, oefeningen, ideeën aan. Je kunt in de natuur ontspanning vinden, steun, maar ook antwoorden op vragen die op dit moment voor je spelen. De natuur is een vriend, leermeester, spiegel voor ons.

  Werkwijze:
  Ik bied je een knipkaart aan, van 3 uren voor telefonische sessies. Die kunnen worden ingezet per half uur. We maken een afspraak wanneer we bellen en ik hoor dan graag jouw vraag van dat moment. Ik denk dan met je mee, hoe je aan je vraag kunt werken, in of met de natuur. Ook kan je je ontdekkingen met me delen, als je dat prettig vindt.

  Prijs:
  De knipkaart van 3 uur bied ik je in deze periode graag aan voor E 250 (waarde is E 300). De prijs is inclusief BTW.

  Aanmelden:
  Dat kan via de knop BESTELLEN bovenaan. • Studiedag, Vrouw als Sjamaan, wordt verplaatst

  Titel: Studiedag "Vrouw als Sjamaan", wordt verplaatst

  Voor wie: Ben je vrouw en verlang je naar het ontdekken van jouw Innerlijke Wijze Vrouw? Wil je jouw innerlijke bron van oeroude, natuurlijke wijsheid en kracht versterken en deze vertalen naar je eigen leven en werk? We laten ons inspireren door oude wijsheidstradities en, natuurlijk, jouw eigen bron van wijsheid.  Als dit je aanspreekt, ben je van harte welkom!

  Inhoud:
  We gaan in deze Studiedag aan de slag met:
  * wijsheid geinspireerd op oude natuurlijke wijsheids tradities van o.a. Indianen, Kelten, Aboriginals
  * spirituele rollen die wijze vrouwen vervulden in onze geschiedenis (HERstory) van 40.000 jaar (Oude Europa)
  * de BLOEI methode (c) als oeroud en eigentijds cyclisch model voor ontwikkeling en groei
  * ont-dekken en vinden van aspecten van jouw eigen, innerlijke wijze vrouw 
  * vinden van jouw eigen krachtplek in de natuur

  Datum: 31 maart 2020, wordt verplaatst
  Tijd: 10 tot 17 uur.
  Locatie: We werken in/bij het VlinderHuys in Amersfoort Zuid, met een fijne binnenruimte en een gevarieerd natuurgebied.
  Prijs: E 175 ex. BTW. inclusief koffie, thee, lunch, handout.

  Vragen:
  Als je vragen hebt, mail me gerust: yoke@smaragd-coaching.nl.
  Aanmelden:
  Kan bij de knop bovenaan: BESTELLEN • Lezing: Natuur als Coach, natuurwijsheid van Indianen als inspiratie, wordt verplaatst

  Lezing: Natuur als Coach, natuurwijsheid van Indianen als inspiratie, wordt verplaatst.

  Voor wie: Geinteresseerden in mijn schatten, opgedaan in de VS bij Hopi, Navajo en Pueblo Indianen.

  Introductie:
  “Ik rijd met mijn auto in Arizona, door een volkomen lege woestijn. Geen medeweggebruikers, geen bomen, geen dieren, geen huizen. Dan opeens zie ik een paar kraampjes van Navajo Indianen langs de weg. Ik stop en zie mensen in prachtig gekleurde kleding met enorme sieraden om. Als ik kijk naar kleine zilveren ringetjes op zijn kraam, zegt de Navajo man: “You must be Dutch or German. You always look for small beauty. That is a pity. Look!” En hij wijst met een breed gebaar om zich heen. De zon schittert op zijn zilveren, turquoise en bloedkoralen sieraden. “We walk the Beauty Way”. Het zoveelste mooie inspiratie moment, tijdens mijn reis van zeven maanden in 1990/91, alleen, door het Zuid-Westen van Amerika.

  Mijn hele leven al voel ik een enorme aantrekkingskracht en verbondenheid met oude natuurvolken. Ik heb altijd het sterke gevoel gehad, dat deze volken over waardevolle kennis en wijsheid beschikken over de natuur. Immers zij leven al duizenden jaren succesvol met de aarde samen. Ik wilde heel graag van hen leren. Tijdens mijn reis door de Verenigde Staten ontmoette ik de Navajo, Hopi en Pueblo Indianen. De vele wijsheden die ik van hen ontdekte deel ik graag met u, ter inspiratie”.

  Spreker:
  Yoke de Wilde bestudeerde, na haar universitaire studie Sociale Wetenschappen, de natuurwijsheid van Indianen, Kelten en Aboriginals. Zij ontwikkelde de BLOEI methode ©, een cyclisch model voor ontwikkeling en groei, rond de seizoenen. Zij leverde, in Nederland en België, een bijdrage aan het nieuwe vak natuurcoaching, schreef hierover twee boeken en werkt vanuit haar bedrijf Bureau Smaragd, als docent, coach, spreker en rituelenbegeleider.

  Datum: Vrijdag 17 april 2020, wordt verplaatst
  Inleider: Yoke de Wilde
  Tijd: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
  Locatie: Hof van Twello, Rijksstraatweg 17A Twello
  Entree: € 6, -
  Organisatie: Bezinning & Inspiratie Twello
  AANMELDEN via: bi.twello@gmail.com • Supervisie Natuur Coaching

  Supervisie: Natuur Coaching

  Voor wie: Coaches, trainers, opleiders en therapeuten die de natuur willen inzetten in hun werk, voor hun klanten en zichzelf.


  Doel: Individuele ondersteuning om de natuur in te zetten, op jouw eigen manier, op jouw eigen plek en op het moment dat het past.

  Concreet: Serie van 3 sessies van 2 uur. We werken aan de hand van coach vragen van jou en/of van je klanten.

  Locatie: In of om Amersfoort, bijvoorbeeld in het bos, op de heide, bij een meer maar kan ook in de stad of in een museum.

  Literatuur:
  Boek "Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie", Yoke de Wilde, zie webwinkel.
  Gratis eBook "Coachen met de Natuur, in 5 stappen, volgens de BLOEI methode", hier te downloaden.
  Boek "Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI", zie webwinkel.


  Prijs: E 650, ex. BTW.  

  Opgave: via Bestellen. Daarna zal ik je bellen om een afspraak te maken.

  Welkom! • Pilot: Kunst & Natuur in Coaching, wordt verplaatst

  Titel: Pilot: Kunst & Natuur in Coaching, wordt verplaatst

  Voor wie:
  Ben je coach professional en houd je van de natuur en van creativiteit? Het is boeiend om deze beide aspecten in te zetten in je coaching. Het brengt je klanten bij hun gevoel, intuitie, luchtigheid en lijf; waardevolle bronnen waarin veel wijze informatie voor henzelf ligt opgeslagen. Wil je ontdekken hoe je creativiteit en de natuur professioneel kunt inzetten in je coaching? Dan ben je van harte welkom!

  Inhoud:
  Ik heb voor deze Pilot een 6 puntige ster ontwikkeld van 6 Kunst disciplines, die zich heel fijn in coaching laten combineren. Deze disciplines zijn: Beelden, Fotografie, Tekst, Theater, Beweging en Klank. Ik laat je zien hoe je deze ster als Tool kunt inzetten in je begeleiding. Tevens doen we een aantal oefeningen. Bijvoorbeeld: we laten ons inspireren door een Beeld buiten in de natuur, maken daar een Foto van, en laten ons door de foto inspireren tot een Tekst. Dat kan een verhaal of een gedicht zijn.  Het is eigenlijk een soort "spelen", maar met een serieuse ondertoon. Intentie is om de wijsheid uit de rechter hersenhelft (intutie en gevoel) in de coachings werk uit te nodigen, naast de linker hersenhelft (denken en logica). Dit levert vaak zeer verrassende, precies passende ervaringen en inzichten op.

  Werkwijze:
  We werken in deze Pilot aan de hand van jullie Verlangens: dingen die je ooit hebt gewild, naar hebt verlangd maar (nog) niet hebt gedaan. Deze verlangens gaan we op speelse wijze onderzoeken en verkennen. Dat levert vaak verrassende inspiratie op. Door het doen van concrete oefeningen, werken we in de Pilot zowel op persoonlijk als op professioneel niveau.  We gaan samen op pad in deze dag en ontdekken hoe je creatieve werkvormen, in en met de natuur, kunt inpassen in je eigen coachwerk.

  Datum: 19 mei 2020, wordt verplaatst
  Tijd: van 10.30 tot 16.30 uur
  Locatie: Amersfoort
  Pilot Prijs: E 50 inclusief thee, koffie en soep, ex. BTW. Graag zelf je lunch meenemen.
  Aanmelden: bij BESTELLEN (bovenaan)