coaching & natuur

Smaragd, de BLOEI Academie

← Overzicht weblog

Wat is het verschil tussen natuurcoaching en wandelcoaching?

Ben je coach of trainer en wil je graag (meer) samenwerken met de natuur? En vraag je je af op welke manier je dat kunt doen? Ik hoor van collega coaches dat zij bij natuurcoaching vaak denken aan wandelcoaching; met een klant een wandeling maken door bos of heide en onderweg de natuur inzetten als spiegel. Maar, als je klant niet wandelen kan, of jijzelf niet zo van wandelen houdt, of je een kantoor hebt, ver van bos, heide en het strand? Ook dan kan je de natuur inzetten in je werk. Natuurcoaching is een vorm van ervarings leren, waardoor je klanten zelf de antwoorden vinden op hun vragen, die tot daad-werkelijke veranderingen leiden. 

Natuurcoaching
De wijsheid van de natuur kan je bijvoorbeeld ook inzetten:
a) in een park of groene straat in je stad,
b) op een vaste plek in de natuur, bij jou in de buurt,
c) binnen in je kantoor met natuur voorwerpen, symbolen of metaforen, bijvoorbeeld de seizoenen.
Ik geef je een voorbeeld: José is de laatste tijd erg moe. Ze wil graag ontdekken hoe dat komt en wat ze daar aan kan doen.

Scheve boom
Ik nodig José uit voor een sessie in het park in de stad. Mijn vragen, stap voor stap, aan haar zijn: "Loop eens  rond en kijk en voel welke boom je aanspreekt. Wat valt je op aan deze boom? Wat laat dit jou zien of ervaren over je coachvraag?" José: "Mijn oog valt op die dikke boom daar. Het valt me op dat hij behoorlijk scheef staat. Ja, ik herken in mezelf dat ik toch ook echt uit balans ben geraakt. Ik werk eigenlijk te veel en kom thuis te weinig tot rust. En ik probeer het ook wel een beetje te ontkennen. Maar, ik zie nu, tot mijn verbazing, dat een beetje scheef staan ook weer niet zo erg is, de boom groeit gewoon verder." Ik nodig José uit om eerst een tijdje scheef en daarna weer rechtop te gaan staan. Ze zegt: "Scheef staan is erg vermoeiend zeg. Het gaat ook echt pijn doen. Rechtop voelt gewoon veel fijner. Ik ga toch echt meer balans aanbrengen. Het is belangrijker voor me dan ik dacht. Ik weet het nu niet alleen, maar ik kan het verschil ook echt in mijn lichaam voelen." José is een dag minder gaan werken en heeft haar hobby schilderen weer opgepakt. De vermoeidheid is verdwenen.

Interesse?
Heb je ook interesse om te leren hoe jij, op jouw eigen wijze, de natuur effectief kunt inzetten in je werk? In augustus 2018 bied ik de Smaragd,Opleiding Natuur Coaching aan in België. In deze vijfdaagse opleiding leer je over de BLOEI methode (c), de wijsheid van oude natuur volken en de seizoenen, begeleiden van rituelen en vele praktische natuur werkvormen. Informatie en aanmelden kan via www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom.