coaching & natuur

Smaragd, de BLOEI Academie

← Overzicht weblog

Tot volle bloei komen. Hoe doe je dat?

Het is mij regelmatig overkomen dat ik een leuk of goed idee had, ermee aan de slag ging, maar het alweer voorbij was, voordat ik er erg in had. Ik ging ongemerkt van de lente naar de herfst. Dat verwonderde me. Ik vroeg me af, waar was toch de zomer?

Herken jij, bij jezelf of bij je klanten, dat je soms een fijne baan hebt, maar je je dat pas echt realiseert, als de baan verdwenen is? Dat je een leuke baan of relatie hebt, maar ook het gevoel dat er nog veel meer inzit? Dat nog lang niet alle potentie tot ontwikkeling is gekomen? Of je hebt een eigen onderneming en voelt dat er nog veel meer mogelijk is. Vaak gaan we dan twijfelen of we wel door moeten gaan met ons project, onderneming of relatie. Het is ook mogelijk om op zo'n moment te kiezen voor volle bloei. De vraag is alleen, hoe doe je dat?

Seizoenen wijsheid
We kennen allemaal de seizoenen buiten in de natuur. Maar verschillende aspecten van ons leven kennen zo hun eigen seizoenen. In de lente begin je enthousiast aan iets nieuws, in de zomer komt het tot volle bloei, in de herfst laten we het weer los, in de winter rusten we uit en wordt een nieuw idee geboren. Maar om in de zomer echt tot volle bloei te komen is blijkbaar echt iets nodig. Hierover kunnen we leren van de natuur. De natuur is een waardevolle spiegel voor onze eigen groei en ontwikkeling.

Natuur als metafoor
Eerder in mijn blogs heb ik voorbeelden gegeven hoe ik buiten in de natuur met mensen aan het werk ga. Maar ook binnen in je kantoor kan je de wijsheid van de natuur als metafoor inzetten in je coachings werk. Bijvoorbeeld de seizoenen. Het is een boeiende vraag voor je klanten in welk innerlijk seizoen hun coach vraag zich bevindt. Als je klant dit weet, komen er vaak meteen wijze inzichten omhoog wat er -dus- nu nodig is. Ik geef je een voorbeeld.

Het komt er niet uit
Els heeft sinds twee jaar een eigen massage praktijk. Ze heeft het op zich naar haar zin. Het werk zelf bevalt haar goed. Er komen ook zeker klanten, maar eigenlijk niet genoeg. Ze heeft het gevoel dat er nog meer in zit, maar het komt er niet uit. Ze twijfelt of ze nog wel door moet gaan met dit bedrijf. Ze besluit het nog een kans te geven en haar coach vraag wordt: "Wat is er nodig om meer tot bloei te komen, dat wil zeggen, meer betalende klanten te mogen ontvangen?".


Natuur als spiegel
Ik nodig Els, binnen in mijn kantoor uit, eens te onderzoeken in welk seizoen haar coach vraag zich bevindt. Ze realiseert zich dat haar bedrijf wel in bloei staat maar -nog- niet in volle bloei. Dit is op zich al een waardevol inzicht voor haar. Het geeft erkenning voor wat er wel degelijk is. We gaan samen na, wat een plant nodig heeft, om voluit bloemen te maken en komen uit bij: goede grond, water, voeding, licht. Ik nodig haar uit om op vier verschillende plekken in de ruimte deze vier aspecten voor haar bedrijf, met haar ogen dicht, in gedachte eens goed te bekijken. Ik stel haar op elke plek een aantal vragen.

Goede grond
Els vertelt: "Wat betreft de grond, ik heb mijn praktijk in een kantoren complex. Ik had verwacht dat de mensen die hier allemaal werken makkelijk naar me toe zouden  komen. Maar ze komen niet..... En ik voel me hier eigenlijk zelf helemaal niet fijn en op mijn plek...... Ik wil graag een andere, oudere praktijk ruimte vinden, met meer groen, een tuin bijvoorbeeld."

Voeding en licht
Wat betreft voeding ontdekt Els dat het twee jaar geleden is dat ze haar opleiding afrondde. Sindsdien heeft ze voor haar gevoel alleen maar hard aan haar praktijk gewerkt. Het idee om weer een cursus te gaan volgen en zichzelf daarmee op te frissen, geeft haar vrolijke energie. Bij zonlicht moet ze denken aan collega's. Die mist ze eigenlijk wel. Zo alleen werken in haar praktijk vindt ze eigenlijk helemaal niet zo prettig. Ze mist warmte en licht. Ze neemt zich voor om een leuke cursus uit te zoeken en met een paar collega's een intervisie groep of een samenwerkings verband op te zetten.


Uitstraling
Deze inzichten geven Els nieuwe energie en ze gaat ermee aan de slag. Enige tijd later heeft Els een sfeervolle praktijk ruimte gevonden, die ze deelt met een collega. Er is ook een tuin. Ze zit zelf stukken beter in haar vel. En...... ze heeft beduidend meer klanten, die graag terugkomen voor een massage. We concluderen samen dat haar uitstraling is veranderd, zowel die van haar zelf als van haar werkplek. En nu trekt ze meer klanten aan. Els is blij met dit succes en verrast dat dit is ontstaan door zich te spiegelen aan de wijsheid van de natuur, in dit geval aan een bloeiende plant.

Interesse?
Heb je ook interesse om te leren werken met de wijsheid van de natuur en de seizoenen? Zowel buiten in de natuur, alswel binnen in je kantoor? Dit geeft je klanten en jezelf rust en vertrouwen en belangrijke inzichten wat er op elk moment nodig is. In de Smaragd,Training Natuur Coaching leer je werken met de BLOEI methode (c),  de wijsheid van de seizoenen, je intuitie, persoonlijke rituelen en vele praktische werkvormen. Alles is direct toepasbaar in je eigen werk. De Training start op 6 oktober. Zie www.smaragd-coaching.nl/winkel/#q3