coaching & natuur

Smaragd, de BLOEI Academie

← Overzicht weblog

Natuurlijk, je plek vinden

In mijn werk als natuurlijk loopbaan coach begeleid ik veel klanten die op zoek zijn naar de plek die echt bij hen past. Naast het onderzoeken van competenties, arbeidswensen en diepere drijfveren komen ook altijd de vragen langs: Ja maar welke plek past nu echt bij mij? Op welke plek kan ik mijn speciale bijdrage leveren? Wat heb ik daar precies voor nodig? Om op deze vragen een antwoord te vinden, neem ik mijn klanten graag mee naar buiten. Ik neem jou graag mee in een klantvoorbeeld

Naar buiten
​Willemijn werkt bij een grote zorgorganisatie als psychloog en heeft het steeds minder naar haar zin. Ze volgt bij mij een traject natuurlijke loopbaan begeleiding. Haar vragen zijn: Blijf ik hier werken?  Wat moet er dan voor mij veranderen?  Of ga ik bij een andere, misschien kleinere, organisatie werken?. Ik nodig haar uit om de vraag: Welke plek past bij mij? buiten te gaan verkennen.  

Bij mijn werkplek is een stuk bos. Ik nodig Willemijn uit om kriskras door het bos lopend, zonder na te denken, een plek te vinden waarvan ze voelt, hier vind ik het prettig, en daar te blijven staan. Ze staat stil op een plek in de buurt van een aantal grote bomen en een bosje met jonge boompjes. Ik nodig haar uit om mij eerst precies te vertellen wat ze ziet en opmerkt.

Ze benoemt de drie grote bomen, het bosje met jonge boompjes, ze voelt hoe zacht de bosgrond is op deze plek en ziet boven zich tussen de bomen de blauwe lucht. Op mijn vraag hoe deze plek voelt, geeft ze aan; veilig en uitdagend. Ik vraag haar te vertellen waar de verschillende elementen voor haar voor staan, welke betekenis ze hebben. Ze vertelt: de grote bomen zijn collega professionals waar ik op terug kan vallen als ik het even niet weet; de jonge boompjes zijn stagiaires die ik graag zou willen begeleiden, de zachte grond is een prettige samenwerking met collega’s die ik nodig heb, de blauwe lucht staat voor de vrijheid die ik ook echt nodig heb. Trouwens, merkt ze ook nog op; Ik zie hier helemaal geen pad…… maar dat klopt ook wel, ik maak zelf graag nieuwe paden.

Op mijn vraag wat deze ontdekkingen haar laten zien, vertelt ze dat ze haar eigenlijk alle vijf wel verrassen. Maar het verrast haar vooral, dat ze zo goed kan voelen, hoe belangrijk deze aspecten voor haar zijn. Het ontroert haar zichtbaar. Ze besluit ze alle vijf mee te nemen en eerst te onderzoeken of ze deze wensen in haar huidige werk kan vormgeven. Als dat niet lukt, wil ze naar een andere organisatie uit gaan kijken.


​Vinden
Na de sessie heb ik aan Willemijn gevraagd wat het buiten werken, haar heeft opgeleverd. Ze vertelt: “Het is eigenlijk gewoon heel fijn om buiten te zijn, om niet binnen van alles te bedenken, maar nu echt te voelen. Ja, dat is het, ik kon buiten letterlijk voelen met mijn lijf, op welke plek ik wilde zijn. Ik wist eerst echt niet waarom, daar was ik niet mee bezig. Ik vind het wel heel frappant dat die plek mij zoveel liet zien en vooral ervaren, wat belangrijk voor me is. Ik weet nu wat ik zoek en echt nodig heb, dat gaat helpen bij het vinden.

Vraag
Wat vind je van deze werkwijze? Herken je je erin? Wat is volgens jou de waarde?

Interesse?
​Heb je zelf interesse om de natuur (vaker) als spiegel in te zetten in je werk als coach? Op 26 februari start de Smaragd, Opleiding Natuur Coaching. Je ontwikkelt de tools en het vertrouwen om op professionele wijze, de natuur effectief in te zetten in je werk. De Opleiding bestaat uit een Training van vier losse dagen, persoonlijke Supervisie sessies en een Verdiepingscyclus. Voor informatie zie de webshop op mijn website. Als je vragen hebt, bel of mail me gerust.