coaching & natuur

Smaragd, de BLOEI Academie

← Overzicht weblog

Natuurlijk, je balans bewaren

Veel van mijn coach klanten geven aan, dat ze het moeilijk vinden om hun balans te bewaren, tussen werken en ontspannen, tussen werk en privé. We weten allemaal uit eigen ervaring wat er gebeurt, als we ons evenwicht hierin niet goed weten te bewaken. We worden moe, geïrriteerd, en met een beetje pech, worden we gewoon ziek. Dan herstelt, door de rust, onze balans zich als vanzelf weer, maar fijner is het, om ziek zijn te voorkomen. Ik neem klanten met deze coach vraag graag mee naar buiten, de natuur in.

Een voorbeeld
Fred, mijn klant, vertelt dat hij, steeds weer, veel te druk aan de slag gaat. Hij is directeur van een bedrijf en werkt - te - hard. Het is net of hij niet rustig kàn werken. Het is elke dag alles of niks. Dat geeft voldoening en resultaten, maar het put hem ook enorm uit. 's Avonds valt hij op de bank in slaap en de volgende dag is het hetzelfde liedje. Hij vraagt zich af hoe hij rustiger kan werken en toch zijn doelen kan behalen. Fred voelt dat hij onderweg is naar een burn-out.

Ik stel voor dat we naar buiten gaan om daar zijn vraag heel fysiek te  verkennen. Op mijn locatie is, naast een fijne kamer binnen, buiten een stuk gras en een klein bos. Ik nodig Fred uit om twee manieren van bewegen te verkennen: heel druk en heel rustig. En voor beide echt even de tijd te nemen. Fred loopt eerst druk rond en een tweede ronde heel rustig. Dan nodig ik hem uit, om het drukke bewegen onderweg een paar keer af te wisselen met rustig bewegen. Dit doet hij.

Tijdens het nabespreken vraag ik wat hem het meest heeft verrast in dit onderzoek. Hij vertelt dat hij in de derde ronde heeft ontdekt dat hij eerst bewust een besluit moet nemen om van druk, terug te kunnen schakelen naar rustig. En dat hij vervolgens even in een overgangs fase terecht komt. Dat hij dus niet abrupt kan omschakelen.

​Ik vraag hem wat dit hem zegt over zijn vraag om rustiger te gaan werken. Fred neemt zich voor om een paar keer per dag bewust te kiezen voor rustiger werken en ruimte te maken voor die overgang. In de sessie erna vertelt hij dat dit hem is gelukt. Nog niet zo vaak als hij zou willen, maar hij heeft wel tot zijn vreugde ontdekt, dat hij dit echt kan.


Buiten fysiek ervaren
Ik heb Fred ook gevraagd, wat het hem heeft opgeleverd om met deze vraag buiten aan het werk te gaan, in plaats van binnen. Hij vertelt dat de fysieke ervaring buiten, hem heeft geholpen om heel letterlijk, aan den lijve, te voelen hoe prettig het rustig bewegen aanvoelt. Doordat zijn lichaam dit nu echt heeft kunnen ervaren, is het blijven hangen en heeft hij dat gevoel thuis en op zijn werk weer kunnen terug halen. Te weten dat hem dit lukt, geeft hem op zich al meer rust.

Interesse?
Wil jij (ook, meer) samen werken met de natuur? Ben je hier al actief mee bezig of heb je interesse?  In dat geval kan je lid worden van de Vaksectie Natuur Coaching (VNC) van de NOBCO, voor inspiratie en ontwikkeling. Informatie over de VNC vind je op de NOBCO site onder Nieuws voor Coaches (15.12.15) en opgave kan met een mailtje aan vnc@nobco.nl. Je bent van harte welkom!