coaching & natuur

Smaragd, de BLOEI Academie

← Overzicht weblog

Moet je bij natuurcoaching altijd gaan wandelen?

Ben je coach of trainer en wil je graag (meer) samenwerken met de natuur? En vraag je je af hoe je dat kunt doen? Ik hoor van mijn studenten dat zij bij natuurcoaching vaak denken aan wandelcoaching; met een klant lopen door bos en heide en onderweg de natuur inzetten als spiegel. Maar als je zelf niet zo van wandelen houdt, je klant niet wandelen kan, of je een kantoor hebt, ver van bos, heide en het strand? Ook dan kan je de natuur inzetten in je werk. Om je klanten zelf antwoorden te laten vinden op hun vragen, die tot daad-werkelijke veranderingen leiden.

Je kunt bijvoorbeeld:
a) Werken in een park in de buurt
b) Werken vanuit een vaste plek in de natuur, in de buurt van een restaurant
c) Binnen op je kantoor werken met natuurvoorwerpen, die door jezelf of je klant zijn meegenomen.
Ik neem als voorbeeld een klant die voelt dat zij/hij qua werk en privé uit balans is geraakt, wil ontdekken hoe dat komt en wat zij/hij daar aan kan doen.

Mogelijke natuuropdrachten voor je klant, afgestemd op haar of zijn coachvraag:
Ad a) In het park: Welke boom spreekt je aan? Wat valt je op aan deze boom? Wat laat dit jou zien of ervaren over je coachvraag?
Klant: "Mijn oog valt op die dikke boom daar. Het valt me nu op dat hij scheef staat. Ja, ik herken in mezelf dat ik toch ook echt uit balans ben geraakt. Dat probeer ik wel een beetje te ontkennen. Ik zie nu, tot mijn verbazing, dat een beetje scheef staan aan de ene kant niet erg is, de boom groeit gewoon verder." Op mijn uitnodiging gaat ze gaat zelf eerst een tijdje scheef en daarna rechtop staan.  Ze zegt: "Rechtop voelt toch echt veel fijner. Ik ga toch echt meer balans aanbrengen. Nu weet ik het niet alleen, maar kan ik het verschil ook echt in mijn lichaam voelen."

Ad b) Op een vaste plek in de natuur: Verzamel natuurvoorwerpen die je aanspreken en maak een natuurcollage rondom een thema. Wat laat dit jou zien?
Klant: "Ik heb een kromme tak, twee stenen, een veer en een prachtig rood blad gevonden. Het rode blad ligt in het midden van mijn collage. Eigenlijk ben ik dat zelf, ontdek ik nu, lekker kleurig. Die kromme tak ligt dicht bij me. Ach, dat is mijn moeder. Ik wil er toch echt de komende tijd meer tijd met haar doorbrengen! Dat is niet alleen goed voor haar, maar ook voor mezelf!" Er rolt een traan.

Ad c) Binnen in je kantoor: Kies een natuurvoorwerp uit dat jou op dit moment het meest aanspreekt. Schrijf minstens 10 associaties op. Kies er 3 uit die je raken. Zet erboven "Ik ben" en lees deze drie woorden aan jezelf voor. Dit is een gedicht over, door en voor jezelf. 
Klant: kiest een dennenappel uit, associeert, kiest drie woorden en leest voor: "Ik ben geschubt, puntig, voedzaam". Vooral de combinatie puntig en voedzaam raken. Klant: "Ik zie dat als ik voedzaam wil zijn, het belangrijk is dat ik ook puntig ben en duidelijk mijn grenzen aangeef. Dat is dus echt belangrijk, zowel in mijn werk als privé!" Dit raakt.

Na deze sessies in en met de natuur, blijkt de klant meer rust te ervaren, zowel op het werk als thuis. De ervaringen en inzichten hebben tot een gewenste verandering geleid.

Heb je ook interesse om de natuur op verschillende manieren in te zetten in je werk? In mijn nieuwe boek "Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI" bespreek ik vele aspecten van het vak natuurcoaching. Ook belicht ik negen verschillende disciplines, namelijk coachen met natuurwijsheid, wandelen, paarden, honden, bomen, outdoor activiteiten, tuintherapie, biologische/ecologische kennis en sjamanisme. In het boek wordt tevens "de BLOEI methode" (c) toegelicht, een cyclisch model voor verandering en ontwikkeling. Een inspirerend boek voor begeleidings professionals die werken met individuen, groepen en/of organisaties.

Interesse
Welkom bij de Proeverij "Natuur als Coach" op 14 juni met boekpresentatie en inloop demonstraties natuurcoaching, inclusief dit boek
Locatie: Amersfoort
Tijd: 13.00 tot 18.30 uur
Prijs: E 50 inclusief hapjes en drankjes, demonstraties en een exemplaar van het boek "Natuur als Coach" t.w.v. E 29,95
Opgave: via de directe link rechts boven aan deze pagina

Welkom!