coaching & natuur

Smaragd, de BLOEI Academie

← Overzicht weblog

In de natuur weten je klanten vaak precies, welk pad zij willen kiezen.

Veel van mijn klanten komen, op enig moment in het coach traject, met de vraag: “Ja, ik zie nu wel een aantal opties voor mezelf, maar welke keuze ga ik nu maken? Hoe weet ik welke keuze de juiste is voor mij?“. Hun ervaring, en trouwens ook die van mezelf is, dat je meestal met nadenken over verschillende opties, niet tot een keuze kunt komen. Met ons hoofd kunnen we bij elke optie vaak evenveel voor- als nadelen bedenken en blijven we ergens steken in het besluitvormingsproces.

Ik nodig mijn klanten graag uit om buiten in de natuur, hun keuzevraag te onderzoeken. Ik heb in de zestien jaren dat ik werk als coachprofessional, ervaren dat het lichaam vaak meer weet dan ons denken. In een sessie buiten, in de natuur, in een park of zelfs op een grasveld naast je kantoor, komt bij je klanten, vaak tot hun eigen verrassing, veel natuurlijke wijsheid naar boven.

Een voorbeeld: keuzepaden
Floris is vijfendertig en heeft een baan in de ICT. Hij verlangt de laatste twee jaar naar meer avontuur, eventueel zelfs in het buitenland. Hij blijft erover piekeren en vraagt zich af, hoe hij tot een wijze keuze kan komen. Binnen het coach traject vraag ik hem welke opties hij heeft. Hij ziet: 1) Baan opzeggen en naar het buitenland vertrekken. Hij heeft  wat spaargeld achter de hand en hij is alleen en heeft dus ook de ruimte. 2) Minder uren gaan werken en naast zijn baan avontuurlijke dingen gaan doen, zoals bergbeklimmen. 3) Met zijn bedrijfsleider gaan praten en overleggen hoe zijn werk avontuurlijker kan worden.

We gaan naar het bos en ik vraag Floris een kruispunt van paden te vinden. Hij stopt op een plek waar vier paden samenkomen. Ik vraag hem de vier paden te beschrijven. Hij ziet een breed zandpad; een kronkelend pad dat achter een heuvel uit het zicht verdwijnt; een pad dat naar beneden loopt en een klein paadje tussen de bomen. Ik vraag hem welk pad voor welke van de drie opties staat en dan de verschillende paden daadwerkelijk te gaan verkennen. Vragen die ik hem meegeef: “Wat valt je op en hoe voel je je terwijl je over dit pad loopt?

Veel energie
Na het verkennen van een van de paden komt Floris telkens terug op het kruispunt en deelt zijn ontdekkingen. Tenslotte vraag ik hem welk pad hem nu het meest aanspreekt en waarom. Hij vertelt dat het pad dat achter een heuvel verdwijnt hem zeer vrolijk maakt en uitdaagt. Dat pad geeft hem een goed gevoel en veel energie. Het staat voor de optie; opzeggen van zijn baan en vertrekken naar het buitenland. Floris neemt zich voor om deze optie de komende tijd serieus te gaan onderzoeken.


In een volgende sessie vertelt Floris dat hij met zijn bedrijfsleider een gesprek heeft gevoerd om te vertellen dat hij zijn baan wil gaan opzeggen en met welke reden. Floris vertelde hem enthousiast over zijn behoefte aan avontuur en zin in het buitenland. Tot zijn grote verassing vertelde de bedrijfsleider dat het bedrijf zojuist een samenwerkingsverband was aangegaan met een bedrijf in het buitenland en vroeg aan Floris of hij interesse had in dit nieuwe project. Dat had hij zeker. Floris is nu bezig met een nieuw project, voor het ICT bedrijf, in het buitenland.

Het vierde pad
Tijdens de afronding van het coach traject, merkten we op dat er op het kruispunt vier paden waren geweest. Floris had destijds drie paden verkend. De verrassende nieuwe optie bleek het vierde pad te zijn; een combinatie van het zelfde bedrijf met een avontuur in het buitenland. Floris is dankbaar over het onderzoek van zijn keuzeopties, buiten, in de natuur. Hij was verrast dat hij zó duidelijk kon voelen welk pad hem, op dat moment, het meest aansprak. De heldere keuze voor dat ene pad heeft hem uiteindelijk zelfs op een nog mooier pad gebracht. Floris is weer heel tevreden met zijn werk.

Heb je i​​​​​​nteresse?
Heb jij als coach professional ook interesse om de natuur te leren inzetten in je werk?. Het biedt je klanten de kans om snel tot heldere keuzes te komen. Tijdens de Smaragd, Training Natuur Coaching ontwikkel je de tools en het vertrouwen om op professionale wijze de natuur te integreren in jouw begeleidingswerk.  De Training is dit voorjaar op 16 maart, 13 april, 11 mei en 1 juni 2017. Voor informatie en opgave, zie: www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!