coaching & natuur

Smaragd, de BLOEI Academie

← Overzicht weblog

De kracht van rituelen in coaching

Je werkt als coach en hebt plezier in je werk. Je cliënten ontdekken regelmatig nieuwe wegen voor zichzelf. Je wilt hen nog extra tools geven om hun voornemens thuis ook daadwerkelijk te laten slagen. Met een ritueel kunnen zij werkelijk iets loslaten, iets nieuw creëren of iets bekrachtigen. 

Ada heeft net haar oude baan losgelaten en wil graag een nieuwe weg inslaan. Toch merkt ze dat ze steeds naar werk zoekt in haar "oude" vakrichting, als hovenier. Ze wil graag meer met mensen gaan werken, in het groen, dat wel. Ze realiseert zich dat ze echt afscheid wil nemen van haar oude vakrichting, maar dat doet ook zeer en maakt haar onzeker. Er zijn tranen van verdriet. Op mijn verzoek maakt Ada een ritueel voor zichzelf om "het oude", met dankbaarheid, achter zich te laten. Zij maakt een vuur en laat oude vruchten en zaden die ze thuis heeft bewaard hierin oplossen. Haar intentie is:"ik laat hierbij, dankbaar, mijn oude werk los". Drie weken na het ritueel vertelt ze dat ze zich ontspannen voelt, en zelfs al gevraagd wordt voor werk met mensen, hoewel ze daarin nog weinig ervaring heeft..... Er zijn weer tranen, maar nu zijn ze van ontroering.

Rituelen helpen om een werkelijke verschuiving te maken. Belangrijke elementen hierbij zijn een heldere intentie, een handeling en een passende plek. Het feit dat je een besluit fysiek uitvoert, maakt dat de verandering werkelijk plaatsvindt. Daad-werkelijk. De resultaten zijn: rust, ontspanning, vertrouwen, het nieuwe dient zich aan, het gaat opeens als vanzelf. Je kunt rituelen ook aanbieden als "oefening" of "event", afhankelijk van de doelgroep. Geschikt voor individuen en groepen. 

Wil je ook graag leren hoe je rituelen kunt inzetten in je werk? In mijn agenda vind je informatie wanneer ik de volgende studiedag "Natuurlijk, rituelen ontwikkelen" aanbied. Je bent van harte welkom! Zie www.smaragd-coaching.nl. Zie ook het artikel "Natuurlijk rituelen ontwikkelen" in TvC december 2013.