coaching & natuur

Smaragd, de BLOEI Academie

← Overzicht weblog

Coachen met de natuur als partner, hoe doe je dat?

Ben je een coach professional? Is het ook jouw missie om bij te dragen aan het leven van mensen, in verbinding met de aarde, de natuur?  Spreekt het het coachen in de natuur jou aan, maar weet je niet hoe je dat, op een professionele manier, kunt doen? Natuurcoaching is in de afgelopen jaren een serieuze specialisatie van het coachvak geworden, met professionele opleidings mogelijkheden, waar je jezelf (verder) kunt ontwikkelen. 

Ik geef je een paar vragen ter voorbereiding:
1) Op welke natuur plek in jouw omgeving zou jij je klanten willen en kunnen coachen?
2) Wat is de coach vraag van je klant? Is die geschikt om buiten aan te werken?
3) Wat zijn concrete oefeningen die je hiervoor buiten kunt inzetten? Je kunt je klant dan laten kiezen.
4) Hoe en waar wil je het buiten coachen met je klant starten en afronden?

Eerst zelf ervaren
Verder raad ik je aan om de oefeningen die je zelf bedenkt of wellicht uit boeken haalt, eerst zelf te doen, op de plek die je hebt gekozen. Immers, op die manier raak je ermee vertrouwd, weet je wat de oefening kan opleveren en loop je tegen vraagstukken aan, die zich ook met je klant kunnen voordoen. Bijvoorbeeld: Wat doe je als het regent? Wil je iets (laten) opschrijven, hoe doe je dat? Wil je ook gaan zitten, heb je iets bij je? Ik geef je graag een voorbeeld van een coaching sessie in de natuur.

Mijn rugzak af ????
Leo werkt als manager in de zorg. Hij vind zelf dat hij altijd zo druk is en hij zou graag wat meer ontspannen willen leven en werken. We hebben afgesproken in een restaurant, drinken een kopje koffie en Leo formuleert zijn coach vraag voor vandaag: “Meer rust en ontspanning in leven en werk”. Na twintig minuten gaan we naar buiten, naar een mooi stukje bos, grenzend aan het restaurant.

Op de parkeerplaats doe ik mijn tas in mijn auto en vraag of Leo misschien ook zijn rugzak in de auto wil leggen. Hij kijkt me verbaasd aan. “Mijn rugzak afdoen? Dat doe ik eigenlijk nooit.” We kijken elkaar aan en er valt direct al een kwartje. Hij realiseert zich, hoe akelig maar -waar- deze uitspraak voor hem is. dat zijn rugzak symbool staat voor allerlei zaken die hij eigenlijk altijd met zich meedraagt. Het kost even tijd maar dan zegt hij: “Ik doe hem af. Dat is erg nieuw voor me. En spannend.”. Ik nodig hem uit om het te zien als een experiment en te ervaren wat hem dit oplevert.

Vrij, ruim, speels
In het bos nodig ik Leo uit om echt te voelen en ervaren wat het lopen zonder rugzak met hem doet. Hij vertelt:  “het voelt vrij, ruim, speels.”.  Ik vraag hem om nu een tijdje te lopen en alles te doen wat spontaan in hem opkomt. Ik zal hem volgen. Hij gaat rennen, struint door de bladeren en slaat een piepklein paadje in. Hij komt uit bij een vijver, die had hij daar niet  echtverwacht. We staan stil bij de vijver. Ik vraag hem wat hem hier opvalt en hoe hij dat ervaart. 

Leo vertelt: “Dat stille water, met de bomen eromheen geeft me rust zeg. Ik ga opeens veel dieper ademen merk ik. Ik zou hier willen gaan zitten en lekker een tijdje willen blijven.” Ik nodig hem uit een tijdje te gaan zitten (zitmatje mee!) en aan te geven wanneer het weer  tijd is om te gaan. Na een minuut of vijf, geeft Leo aan dat het goed is zo. Ik vraag hem om vanuit die rust en stilte weer te gaan lopen en te kijken waar hij heen wil. Na een tijdje vraag ik, wat hem tijdens dat lopen is opgevallen. Hij zegt: “Ik loop nu veel  langzamer, ik zie nu ook meer, ik ruik het bos en voel de wind. Zo bewegen is goed voor mij en prettig.”


Een wonder
We evalueren terwijl we teruglopen naar de auto. Ik vraag Leo wat hem in dit experiment het meest heeft verrast. Hij vertelt: “Die rugzak letterlijk afdoen, werkte als een wonder. Het gaf me meteen al veel meer rust en ruimte. Toen ik die vijver vond en daar ging zitten, leken die vijf minuten wel op uren.” Op mijn vraag wat dit hem laat zien over zijn coachvraag naar meer rust en ontspanning zegt hij:  "Ik ben erg dankbaar dat ik nu heel fysiek en concreet heb ervaren, hoe het is om te bewegen zonder rugzak. Het feit dat ik nu echt gevoeld heb, maakt indruk. Dat neem ik mee, in mijn lijf, als een ervaring die ik terug kan roepen.” Dankbaar voor de waardevolle ervaringen en inzichten, verlaten we het bos.

Interesse?
Wil jij ook leren hoe je de natuur als waardevolle partner kunt inzetten in je werk? In de Smaragd, Training Natuur Coaching leer je de tools en het vertrouwen om dit, op een professionele wijze te gaan doen. Je ontwikkelt een eigen werkwijze die past bij jou en je werksituatie. Tijdens de Training leer je vele praktische natuur werkvormen, het ontwikkelen van eigentijdse rituelen, over oude natuurwijsheid, en dit alles in het kader van de BLOEI methode ©,  een cyclisch model voor verandering. . De Training is op 16 maart, 13 april, 11 mei en 1 juni 2017. Een Introductie op de Training bied ik aan op 12 december. Voor informatie zie: www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom.