coaching & natuur

Smaragd, de BLOEI Academie

← Overzicht weblog

BLOG Natuurwijsheid van Indianen; Cirkel als kompas

BLOG Natuurwijsheid van Indianen; Cirkel als kompas

Op reis.
In 1990/91 reisde ik, alleen, zeven maanden door Noord Amerika. Mijn reisdoel was het vinden van wijsheden van Indianen, omdat ik het gevoel had dat we hier in Nederland, veel van hen konden leren. Ik volgde tijdens deze reis mijn hart, datgene waar ik me onderweg toe aangetrokken voelde. Dat avontuur bracht me bij de Navajo, Hopi en Pueblo Indianen.

Bij thuiskomst bleek ik alle wijsheden die ik had verzameld, om te zetten naar oefeningen voor mensen. Ik had als wens om coach te worden en bedacht 40 oefeningen om met mensen mee aan de slag te kunnen gaan. Uiteindelijk heeft deze reis plus twee andere studies betekend, dat ik in 2003 mijn eigen bedrijf heb opgericht: Bureau Smaragd Coaching. Daarin werk ik nog steeds met veel plezier, om mensen bij hun eigen natuurlijke wijsheid te brengen.

In deze BLOG deel ik een van de schatten met je, die ik vond bij de Indianen.

Cirkels als kompas.
In Noord Amerika leefden duizenden jaren lang, duizenden verschillende Indianen volken. Zij leefden samen met de natuur, waar ze van afhankelijk waren. Ondanks de enorme onderlinge verschillen tussen deze volken, bleken ze allemaal cirkels te hebben gelegd in het landschap. Cirkels van stenen. En dat intrigeerde me enorm.

Deze cirkels bleken “Medicijnwielen” te zijn. Ik ben me er in gaan verdiepen en ben ervan gaan houden. Uiteindelijk heb ik dit medicijnwiel omgetoverd tot de BLOEI methode (c), een cyclisch model voor groei en ontwikkeling. Met bepaalde oefeningen kan je je klanten laten ontdekken in welk “innerlijk seizoen” zij zich bevinden en ontdekken zij, vaak zelf, wat ze nodig hebben !!! Daarmee wordt het een kompas. En iedereen herkent zich in deze natuurlijke cyclus. Ik houd ervan, nog steeds !

De BLOEI methode (c).
Op de BLOEI cirkel vind je de vier windrichtingen: Noord, Oost, Zuid en West met de corresponderende seizoenen: Winter, Lente, Zomer en Herfst. En is er de plek van het Wijze Midden, waar je kern woont, en je Missie. Als je klant een vraag, wens of verlangen heeft, bevindt die vraag zich altijd in één bepaald innerlijk seizoen. En als iemand dat inziet, weet zij/hij ook vaak wat hij/hij nodig heeft. Als begeleider kan je je klant oefeningen aanbieden die passen bij dat innerlijke seizoen. Mensen worden zo uitgenodigd, tot hun eigen natuurlijke wijsheid. Daarmee verrassen ze vaak zichzelf: “Heb ik dat echt net zelf gezegd?” Heel mooi vind ik dat!

De Indianen zagen en zien de cirkel overal terug in de natuur: nesten van vogels, draaikolken in het water, de zon, de maan, de aarde zelf, etc. Zelf vormen ze ook graag cirkels van mensen, als er iets besproken of besloten moet worden. Een cirkel maakt de deelnemers onderling gelijkwaardig: ieder spreekt vanuit haar of zijn eigen gezichtspunt en zo vormt zich een wijs, gezamenlijk, gezichtspunt of besluit. Ik ontdekte bij de Indianen, de cirkel, als een waardevol kompas voor ons eigen leven en werk.

Interesse?
Ik broed op het idee om een serie video’s op te gaan opnemen met verschillende wijsheden van Indianen, Kelten en Aboriginals die mij hebben geïnspireerd. Wat vind je van dat idee? Graag lees ik je mail. Als je interesse hebt in de BLOEI methode (c) zie mijn boek "Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie" met 40 oefeningen, in de webshop.