← Overzicht weblog

BLOG Innerlijke Zomer; Ik heb een grote wens, hoe kan ik die realiseren?

BLOG Innerlijke Zomer; Ik heb een grote wens, hoe kan ik die realiseren?

Situatie:
Floris vertelt in de coaching over zijn grote wens. Hij wil graag een project opzetten met meedere partijen om een maatschappelijk vraagstuk aan te pakken. Maar telkens als hij erover nadenkt lijkt het zo omvangrijk en gecompiceerd, dat hij er weer vanaf ziet. Toch blijft het hem bezighouden, nu al drie jaar. In de coaching wil hij onderzoeken of dit een reëel plan is. Zoniet, dan wil hij een punt zetten achter dit idee en het loslaten. 

Vraag:
De vraag van Floris is om te onderzoeken en te ontdekken of hij dit plan gaat oppakken, of niet.

Innerlijke seizoenen:
Vanuit de BLOEI methode (c) kijk ik met klanten graag in welk innerlijk seizoen hun vraag zich bevindt. De vraag van Floris lijkt een Lentevraag, om iets nieuws te ontwikkelen. Of eigenlijk zelfs een Wintervraag, omdat zijn idee zich nog in de zaad fase bevindt. Maar het lijkt mij voor het proces mooi om hem uit te nodigen om te kijken naar de Zomerfase die hij zichzelf wenst. Om daarin te voelen en ervaren, of dit plan levensvatbaar is. Binnen hemzelf dus.  

Oefening:
Na een verkennend gesprek en een kopje thee, nodig ik Floris uit, om zijn vraag, buiten in de natuur, verder te verkennen. Dat lijkt hem wel boeiend, omdat hij er met alleen denken, al drie jaar niet verder mee komt. We beginnen met een "Zomer oefening" "toekomst voelen". Ik nodig Floris uit om op een plek te gaan staan waar hij zich prettig voelt, zijn ogen dicht te doen en zich voor te stellen dat hij nu vijf jaar bezig is met zijn project. Ik geef hem de tijd en wacht. Ik zie een glimlach om zijn mond spelen. Op mijn vraag wat hij voelt en ziet, vertelt hij dat het kriebelt in zijn buik, dat hij veel energie ervaart, zich uitgedaagd voelt. De glimlach had hij ook opgemerkt.

Ik vraag hem om dit onderzoekje los te laten en een andere plek te vinden, waar hij zich ook prettig voelt, zijn ogen weer te sluiten, en zich voor te stellen dat hij vijf jaar eerder is gestopt met dit plan en andere dingen is gaan doen. Ik zie zijn gezicht verdrietig worden, fronsen, betrekken. Ik wacht. Dan vertelt hij dat dit helemaal niet prettig voelt. Dat hij echt een schat heeft laten liggen. Eerlijk gezegd zelfs dat hij een belangrijke missie door zijn vingers heeft laten glippen. Hij doet zijn ogen open en zegt: "Dit voelt niet goed. Dit ga ik niet zo doen". Als ik vraag wat hij ontdekt door deze verkenning, geeft hij duidelijk aan dat hij ervoor wil gaan.

Dan nodig ik hem uit om een plek te vinden in de natuur waar hij zijn project kan gaan vormgeven. Dit is een tweede "Zomer oefening" maar nu concreter, met materialen. Hij vindt een plek op een heuvel met zand, heide, een paar bomen en wat paden. Ik stel hem allerelei vragen om hem dit "speelveld", heel concreet, te laten verkennen. Bijvoorbeeld: Waar sta jij zelf? Wat zie je? Wie doen er allemaal mee? Vind symbolen voor je partners en geef ze, letterlijk, een plek. Waar bevindt zich jullie missie? Hoe ziet die er concreet uit? Etc. Floris gaat aan de slag. Hij vindt takken en dennenappels voor zijn partners, geeft ze een plek. Ze blijken een kring te vormen, dat bevalt hem wel. Een mooie wijde boom is de missie, ze sterkt haar takken alle kanten op. Het feit dat het project zich op een heuvel bevindt, bevalt Florit ook, daarmee is er altijd uit en overzicht. Hij is enthousiast in de weer. 

Reflectie:
Als Floris tevreden is met zijn onderzoek op dit moment, ronden we de sessie af. Ik vraag hem wat hem het meest heeft verrast. Hij vertelt dat het heel concreet bezig zijn met vormgeven aan zijn plan hem goed doet. Dat maakt het tastbaar en zo kan hij handelen, in plaats van piekeren en verzanden. Hij is blij zo duidelijk te hebben gevoeld dat dit plan hem energie geeft en hij ervoor kiest. Hij neemt zich voor om alvast potentiele partners te gaan uitnodigen en ook met hen, in de natuur, samen te gaan vormgeven. Dat is leuk en ook uitermate zinvol. We ronden de sessie tevreden af.

Vervolg:
Floris is stappen gaan zetten om zijn plan te realiseren. Het samen met zijn partners, buiten verkennen in de natuur, heeft daarbij enorm geholpen.

Interesse?
Heb je ook interesse in Coaching, met de natuur als waardevolle spiegel? Met een knipkaart kunnen we zowel Life als Online sessies afspreken. Vanaf dit voorjaar kan ik je ontvangen in mijn Coach Camper, in de natuur rond Amersfoort. Zie: webwinkel.