coaching & natuur

Smaragd, de BLOEI Academie

← Overzicht weblog

BLOG Innerlijke Winter; Ik dacht aan iets nieuws te beginnen, heb ik er opeens geen zin meer in.

BLOG Innerlijke Winter; "Ik dacht aan iets nieuws te beginnen, heb ik er opeens geen zin meer in".

Situatie:
Mijn klant Frits heeft net een nieuwe werkruimte betrokken en heeft een openings feest gegeven. Dat is inmiddels twee weken geleden. In plaats van het bedenken en aankondigen van nieuwe activiteiten is hij moe. En...... heeft hij er opeens helemaal geen zin meer in. Daar schrikt hij van. Heeft hij nu helemaal voor niks deze prachtige locatie, midden in het bos, gekocht, verbouwd en mooi gemaakt. Om, eindelijk, met zijn klanten in de natuur te kunnen werken? 

Vraag:
Frits wil onderzoeken wat er aan de hand is met hem. Hij heeft twee jaar toegewerkt naar deze natuurlijke locatie en nu het klaar is heeft hij geen zin en energie om activiteiten te ontwikkelen. Wat is er aan de hand? En, wat kan hij nu het beste gaan doen?

Seizoenen:
Ik vraag me meteen af, in welk innerlijk seizoen Frits zich nu bevindt. Want daar zullen de antwoorden liggen -wat er aan de hand is en -wat hij nu nodig heeft. Ik stel hem voor, om deze keer te werken met de BLOEI methode (c), geinspireerd op het Medicijnweiel van de Indianen en het Levenswiel van de Kelten. Het mooie van de BLOEI methode (c) is dat je klant haar of zijn lichaam inzet om antwoorden te vinden. Dan komen er antwoorden, van binnenuit, in plaats van uit het hoofd. 

Oefeningen:
Ik nodig Frits uit om zijn vraag te onderzoeken in de natuur. Dat wil hij graag, natuurlijk. In het bos vraag ik hem om, samen met mij, de BLOEI cirkel (c) neer te leggen; een cirkel van takken met vier stenen voor het Noorden, Oosten, Zuiden en Westen. Ik leg hem uit hoe de windrichtingen corresponderen met onze innerlijke seizoenen. Ik nodig hem uit om symbolen in de natuur te vinden voor de respectievelijke seizoenen: Winter (uitrusten en bezinnen), Lente (iets nieuws ontwikkelen) , Zomer (eren en vieren van succes) en Herfst (oogsten en koslaten). En ook voor de plek van het Midden (Missie, kern, Ziel). Hij komt terug met 5 natuurvoorwerpen en samen leggen we de BLOEI cirkel (c) neer.

Dan nodig ik Frits uit, om zijn vraag nogmaals hardop te herhalen en deze dan los te laten. Hij zegt hardop: "Wat heb ik nu nodig, ten aanzien van mijn nieuwe werkplek?". Dan vraag ik hem om (middels een aantal tussenstappen) in de cirkel te stappen, daarin rond te lopen en te voelen waar zijn lichaam nu wil stilstaan. Hij komt tussen het Midden en het Noorden tot rust. Ik vraag hem hoe hij zich voelt. "Moe" zegt hij, "Ontzettend moe". Ik vraag hem wat hij nu het liefste zou doen. "Zitten" zegt hij. Ik nodig hem uit om dat ook daadwerkelijk te doen. Hij gaat zitten. Ik vraag hoe dat voelt. "Beter" zegt hij. Ik vraag hem 100% te doen wat hij nu wil. Dan gaat hij liggen. Er ontsnapt een diepe zucht en hij sluit zijn ogen. Ik laat dit een paar minuten gebeuren en vraag dan hoe dit voelt. "Dit is het", zegt hij, "Ik ben moe, doodmoe. Ik wil alleen maar liggen". Ik vraag hem tijd te nemen en af te ronden, als hij eraan toe is.

Reflectie:
Als ik Frits daarna vraag wat hem het meest is opegevallen, zegt hij "Dat ik zo ontzetten moe ben. Dat had ik me niet gerealiseerd". Hij vertelt dat hij maanden keihard heeft gewerkt aan het opknappen van zijn nieuwe locatie en daar nu erg moe van is. Ik vraag hem of de plek waar hij in de cirkel stond voor hem iets betekend. Tussen het Midden en het Noorden. Hij kijkt naar de hele BLOEI cirkel (c) en realiseert zich dat hij in zijn innerlijke Lente keihard heeft gewerkt. de Opening was een soort Zomer, dat was een feest. Maar nu is het klaar en is het tijd om de verpouwing los te laten (Hersft) en even de Winter in te duiken om uit te rusten. En dat, daarna, hopelijk een nieuwe Lente zal aanbreken in zijn hart, om nieuwe activiteiten aan te gaan bieden.

Hij zucht, opgelucht. Ik vraag hem wat nu voor hem een goede volgende stap is. Hij zegt: "Ik ga mijn netwerk een mail sturen dat mijn nieuwe locatie er is, de opening fantstisch was, dat ik nu eerst ga uitrusten en dat ze daarna mooie nieuwe dingen van mij mogen verwachten rondom het coachen in en met de natuur. Hij is blij en opgelucht. En ik ook. We ruimen samen de cirkel weer op en hij neemt de symbolen mee naar huis. Hij gaat daar ook een kleine BLOEI cirkel (c) leggen om vaker te gebruiken, als hij met een vraagstuk rondloopt.

Vervolg:
Frits heeft twee maanden nodig gehad om bij te komen en is toen met mooie activiteiten begonnen, vanuit zijn nieuwe locatie. Het stroomt weer. 

Interesse?
Heb je ook interesse om een eigen vraagstuk rond je leven of je werk te onderzoeken, met behulp van de BLOEI methode (c), dan ben je van harte welkom! Zie in de webshop bij Natuur Inspiratie Coaching.