← Overzicht weblog

BLOG Innerlijke Midden; Hoe creëer ik rust, in alle hectiek van mijn drukke leven?

Situatie:
Mijn klant Simone voelt zich nogal chaotisch en dat vindt ze niet fijn. Ze doet veel verschillende dingen; heeft drie banen, veel hobbies, kinderen en een partner. Ze wordt moe van al deze activiteiten, vooral omdat ze niet veel met elkaar te maken lijken te hebben. Ze vraagt zich af of ze ergens mee moet stoppen om meer rust te creëren maar kan absuluut niet kiezen wat ze dan los wil laten.

Vraag:
We ontdekken dat de vraag van Simone in wezen is "Hoe creëer ik een gevoel van rust, in alles wat ik doe?"

Seizoenen:
Graag gebruik ik als onderliggende theorie mijn eigen BLOEI methode (c) met de vraag in welk innerlijk seizoen het vraagstuk van de klant zich bevindt. Als we dat namelijk ontdekken, weten we ook welke oefeningen of onderzoekjes we kunnen doen, om tot wijze antwoorden, van de klant zelf, te komen. Als ik me, ter voorbereiding op de sessie met Simone op haar vraag afstem, vraag ik me af of ze in een innerlijke Zomer zit waarin er misschien wel teveel dingen tegelijk in bloei staan. Of dat het haar kan helpen eens rustig rond te kijken in haar eigen Midden en te onderzoeken of ze daar innerlijke rust kan vinden. Kortom, het lijkt zinvol om met haar te werken met de BLOEI cirkel (c).

Oefeningen:
Ik nodig Simone uit om buiten in de natuur in de BLOEI cirkel (c) te onderzoeken wat haar kan helpen om die innerlijke rust te vinden. We leggen samen met 4 stenen voor de 4 windrichtingen plus 4 takken een cirkel in het bos. Dan vraag ik Simone om haar vraag een keer hardop uit te spreken en deze dan "los" (in de zin van -vrij-) te laten. Vervolgens nodig ik haar uit, om middels een aantal stappen, de cirkel binnen te gaan en te voelen waar haar lichaam wil blijven stilstaan. Nadat ze door de hele cirkel heeft gelopen, blijft ze stilstaan in het Midden........

Dan vraag ik haar hoe het op die plek voor haar voelt. "Rustig" zegt ze, "ik haal nu dieper adem, mijn voeten tintelen". Dan vraag ik haar wat ze op dit moment het alleliefste zou willen doen, in het hier en nu, op deze plek. Ze hurkt, gaan even later zitten en nog even later gaat ze liggen. Ik nodig haar uit om dit zichzelf helemaal te gunnen, net zolang het nodig is. En dan tijd te nemen om "na te voelen" wat dit met haar doet.

Reflectie:
Na enige tijd gaat Simone weer rechtop zitten en staat langzaam op. Ik nodig haar uit om in een aantal stappen de cirkel weer te verlaten en vraag haar wat haar het meest is opgevallen. Ze zegt: "Dat ik daar in het midden eerst mijn voeten voelde tintelen en toen ik lag, tintelde mijn rug. Ik vraag haar wat haar dit laat zien over haar verlangen naar meer rust in haar leven. "Het echt op, en zelfs een beetje in de aarde zijn, doet me blijkbaar heel goed. Ik ben nu echt wel in mezelf tot rust gekomen merk ik". 

Vervolg:
Simone is momenten gaan inbouwen in haar leven en werk, dat ze even in, op of met de aarde kan zijn. Letterlijk, zitten in het gras of tegen een boom. Maar ook in haar tuin niet meer een schepje pakken maar met haar handen voor de aarde en de planten zorgen. Ook is zij regelmatig echt tijd gaan nemen om samen met haar huisdieren te zijn. Deze momenten geven haar rust. En te weten dat dat zo is, geeft ook al rust in haar hoofd. En, ze vertelt me, in een latere sessie, dat ze ook met een paar dingen is gestopt, om meer tijd te hebben om in de natuur te zijn. Het kiezen wat ze los wilde laten, vond ze nu minder moeilijk. Ze is heel blij met deze ontwikkeling.

Interesse?
Heb je ook interesse om een eigen vraagstuk rond je leven of je werk te onderzoeken, met behulp van de BLOEI methode (c), dan ben je van harte welkom! Zie in de webshop bij Natuur Inspiratie Coaching.