coaching & natuur

Smaragd, de BLOEI Academie

← Overzicht weblog

BLOG Innerlijke Lente; Ik wil echt graag met iets nieuws beginnen!

BLOG Innerlijke Lente; "Ik wil echt graag met iets nieuws beginnen!" 

Situatie:
Wilma wil erg graag haar eigen onderneming beginnen, maar haar vader en broer zijn erg sceptisch, en vragen zich steeds hardop of, haar dat wel gaat lukken. Daar heeft ze last van, het maakt haar onzeker. En het remt haar af.

Vraag:
Wilma: Hoe kan ik toch stappen gaan zetten, ondanks dat zij zo sceptisch zijn?

Oefening:
Ik nodig Wilma uit om haar vraag te onderzoeken in de natuur. Dat vindt ze wel interessant. De stappen die ik als coach neem: 1) In het bos vraag ik haar een boom uit te zoeken die haar wel bevalt, die haar aanspreekt. Zij loopt wat rond en stopt bij een grote, stevige boom. 2) Ik vraag haar te beschrijven wat ze ziet, wat haar opvalt (objectief). Ze beschrijft de boom met een stevige stam en stevige grote takken die wat grillig alle kanten uit reiken. Ze ziet ook veel kleine takken onder de boom liggen. 3) Ik vraag haar hoe zij zich voelt als ze zo naar die boom kijkt. De boom bevalt haar. Maar die takken onder de boom vindt ze niet prettig. 4) Ik vraag haar wat ze zou willen doen op deze plek en dat ook te gaan doen. "Die takken opruimen", zegt ze en ze begint er meteen mee. Ze maakt de ruimte om de boomstam "schoon" en kijkt dan heel tevreden. 5) Ik vraag haar hoe zich nu voelt. "Beter" zegt ze, "opgeruimd, ik heb nu een blij hart". 6) Ik vraag haar of de boom en de takken op de gond ergens symbool voor staan. "Ja", zegt ze, "die boom ben ik, en ik heb zin om lekker uit te reiken, naar vele kanten. En die takken op de grond, dat zijn alle negatieve woorden van mijn broer en mijn vader". 7) Hoe voelt het dat je die takken nu hebt opgeruimd? "Heerlijk" zegt ze. "Het is goed om met mijn lijf te voelen dat ik er zelf iets aan kan doen. Opruimen, aan de kant ermee." 8) Tot slot vraag ik of ze iets aan dit onderzoek heeft voor haar startvraag. "Zeker", zegt ze tevreden, "ik ga hun negatieve woorden ook opruimen. Hoe weet ik nog niet precies, maar ik voel nu dat ik dat kan, en dat het mijn hart blij maakt".

Resultaat:
Wilma is gesprek gegaan met haar vader en broer (apart) en heeft hen verteld dat hun woorden haar tegen hebben gehouden, en dat ze dat niet meer gaat laten gebeuren. Ze heeft hen gevraagd om haar te steunen. En om eventuele twijfels heel open, respectvol, met haar te bespreken. Dat heeft beide relaties opgeschoond. Wilma is stappen gaan zetten voor haar onderneming en...... haar vader en broer helpen nu constructief mee. 

Interesse?
Heb je ook interesse in Coaching (voor je persoonlijke ontwikkeling) of Supervisie (voor je professionele ontwikkeling) met de natuur als waardevolle spiegel? Met een knipkaart kunnen we zowel Live als Online sessies afspreken. Zie: webwinkel.