← Overzicht weblog

BLOG Innerlijke Herfst; ik voel een belemmering bij het zoeken naar ander werk, hoe kom ik in beweging?

BLOG Innerlijke Herfst; ik voel een belemmering bij het zoeken naar ander werk, hoe kom ik in beweging?

Situatie:
Mary zou graag uitkijken naar een nieuwe baan, maar ze neemt geen stappen. Dat verbaast en irriteert haar behoorlijk. Ze heeft het al een tijd niet meer naar haar zin op haar werk en verlangt naar iets nieuws. 

Vraag:
Mary wil ontdekken wat haar tegenhoudt om naar een andere baan uit te gaan kijken. Ze wil echt in beweging gaan komen en stappen gaan nemen.

Innerlijke seizoenen:
Ik werk graag met de BLOEI methode (c). Daarin kijk ik samen met de klant in welk "innerlijk seizoen" haar of zijn vraag zich bevindt. De vraag van Mary, lijkt te gaan over een belemmering waar ze last van heeft en die ze graag wil loslaten. Loslaten is het thema van de innerlijke herfst. Dus bied ik haar een oefening aan waarin ze haar belemmering heel fysiek kan ervaren en in beweging kan gaan komen. We gaan de belemmering dus niet metaal analyseren maar fysiek beleven. Dat is voor mij de kracht van natuurcoaching.  

Oefening:
Ik nodig Mary uit, om haar vraag buiten in de natuur te verkennen. Dat wil ze wel en we gaan naar het bos. Ik nodig haar in het bos uit om een plek te vinden, die ze ervaart als een belemmering. Ze gaat op onderzoek uit en staat stil bij een flinke modderpoel. 
"Kijk" zegt ze "dat voelt nu echt als een fikse belemmering". Ik vraag haar om me aan te wijzen waar ze naar toe wil, waar precies haar doel zich bevindt. Ze wijst een grote stevige boom aan, aan de andere kant van de modder. 

Ik nodig haar uit om verschillende opties te  noemen; op welke manier ze bij haar boom terecht kan  komen. Ze benoemt: 1) links om de modder heen lopen, 2) er rechts omheen, 3) eroverheen springen is geen optie, hij is echt te groot, en 4) dwars door de modder heen, naar de overkant. Ik nodig haar uit om, om  de beurt deze 3 opties te onderzoeken en goed te voelen wat er met haar gebeurt. Dat doet ze en ik geef haar de tijd.

Reflectie:
Als ze alle drie de opties heeft onderzocht, vraag ik, wat haar nu het meest heeft verrast tijdens dit onderzoek. Ze vertelt: "Eigenlijk vond ik het door de modder heen gaan, het leukste om te doen. Dat had ik helemaal niet verwacht. Maar om zo voorzichtig, voelend, stapje voor stapje door de modder te bewegen, daagde me wel uit. En ik hoorde ook opeens de vogels fluiten. Deze optie geeft me dus plezier".  

Vervolg:
Tijdens de volgende coach sessie vertelt Mary dat ze in de tussentijd twee sollicitaites heeft gedaan. Stapje voor stapje dus. En dat ze er eigenlijk wel plezier in heeft om zo op onderzoek te zijn, naar een nieuwe baan. Ze is in beweging gekomen.

Interesse?
Heb je ook interesse in Coaching (voor persoonlijke vragen rond je leven of werk) of Supervisie (voor het leren werken met de natuur als waardevolole spiegel)? Met een knipkaart kunnen we zowel Live als Online sessies afspreken. Zie: webwinkel.