coaching & natuur

Smaragd, de BLOEI Academie

Reacties van coachklanten

Tijdens het coachen van klanten zet ik graag de wijsheid in, van de natuur. Dat kan buiten zijn, maar ook binnen; in de natuur of in de stad; al wandelend of op een vaste plek. Mijn voorkeurs locatie is een plek waar ik makkelijk met de klant van binnen naar buiten kan bewegen, en omgekeerd. Ik werk buiten of binnen, afhankelijk van de coachvraag, de situatie van de klant, het weer. etc. Hieronder lees je zowel een aantal klant voorbeelden als reacties van mijn coachklanten.
 

​Klant voorbeelden natuurcoaching:
Netelige situaties
Een coachklant vertelt me dat ze op haar werk altijd weer in netelige situaties beland. Daar heeft ze genoeg van en wil dat graag vermijden. Ik nodig haar uit, in het bos, een plek te vinden die voor haar netelig is. Klant staat stil bij een struik met doornen. Ik nodig haar uit om midden in deze struik te gaan zitten en te voelen hoe dat is. Vervolgens om te kijken op welke manieren zij heel concreet uit deze struik zou kunnen komen en die daadwerkelijk, stuk voor stuk te onderzoeken.

De klant onderzoekt vier verschillende manieren. Op mijn vraag wat haar het meest heeft verrast van dit hele onderzoek zegt ze: “Het feit dat ik, zittend in de penarie van die struik maar liefst vier manieren zag om eruit te komen doet me zó goed. Ik ga volgende keer als me dit weer gebeurt op mijn werk, eerst rustig kijken hoe ik ermee om kan gaan. Ik heb nu ervaren dat dat me lukt. Dit te weten, geeft me nu al veel rust.”

Dwars door de modder
Een supervisieklant geeft aan dat hij graag vaker met zijn coachklanten in de natuur zou werken, maar het tot nu toe niet durft, niet doet. Hij wil onderzoeken wat hem belemmert. In het bos nodig hem uit om een plek te vinden die een letterlijke belemmering voor hem vormt. Hij staat stil bij een modderpoel. Hij geeft aan graag naar de overkant te willen. Ik nodig hem uit om op verschillende manieren naar de overkant te gaan, heel concreet, door het te doen.

De klant onderzoekt vier manieren. Op mijn vraag welke manier hem het meest heeft aangesproken vertelt hij: “Tot mijn eigen verrassing vond ik het het leukst om langzaam door de modderpoel heen te gaan. Rustig lopend, tastend, voelend en open voor wat er komen gaat.” Op mijn vraag wat dit hem laat zien over zijn supervisievraag zegt hij: “Ik heb nu ervaren dat het gewoon gaan doen, me plezier geeft. Daar durf ik nu eigenlijk ook wel op te vertrouwen.” In de week na de supervisie sessie is hij een cliënt buiten gaan coachen, naar beider tevredenheid.

​Vrolijk ondernemen
Een student wil een eigen coach praktijk opzetten maar krijgt negatieve reacties van vrienden en familie: “Er zijn al zoveel coaches, met coachen valt geen droog brood te verdienen.” Haar coachvraag is: “Hoe ga ik toch mijn eigen weg en zet ik mijn praktijk op, op mijn manier.” We lopen door de natuur en ik nodig haar uit een boom uit te kiezen die haar op dit moment aanspreekt. Ze stopt bij een grote stevige beukenboom. Ik vraag haar aan mij te vertellen wat ze ziet en wat haar opvalt aan deze boom. Ze benoemt vooral de kracht van de boom en de stevige wortels.

Dan vraag ik wat ze het liefst nu op dit moment met of bij deze boom zou willen doen en dat ook daadwerkelijk te gaan doen. Ze begint rondom de boom de gevallen takken op te ruimen en heeft duidelijk plezier. Op mijn vraag wat haar dit laat zien of ervaren, vertelt ze dat ze vooral blij is dat ze zich zo vrolijk voelt. Bij de terugkoppeling naar haar coachvraag zegt ze: “Ik ga gewoon vrolijk mijn bedrijf opbouwen, vanuit mijn plezier. Dan heb ik vast minder last van kritiek. Hier ben ik heel blij mee. En dit zou ik toch echt nooit hebben bedacht."


Reacties van coachklanten met loopbaan en/of inspiratie vragen:

"Ik heb het eigenlijk allemaal zelf gedaan. Dat geeft me een sterk gevoel"
"Ik heb mijn gevoel van eigen waarde weer terug gevonden, in mijn leven en mijn werk"
"Ik ben een twijfelaar maar in de natuur wist ik precies welk pad ik wilde kiezen!"
"Je hebt de verantwoordelijkheid helemaal bij mij gelaten, en dat vind ik erg prettig"
"In de natuur heb ik kwalitieten van mezelf ervaren, die ik me helemaal niet bewust was"
"Ik kan wel degelijk keuzes maken die goed bij mij passen. Dat geeft zelfvertrouwen"
"Ik heb ontdekt wat mijn waarheid en waarde is, en dat maakt me sterk"
"Ik kan nu vertrouwen op mijn intuïtie en dat neem ik mee in mijn werk en mijn leven"

Belangstelling?
Mocht je belangstelling hebben om ook samen te werken met de natuur of in een persoonlijk coachings traject of in een opleiding of training neem dan gerust contact met me op. Als je interesse hebt om maandelijks mijn Nieuwsbrief te ontvangen Tips Natuur Coaching, meld je aan. Welkom!