coaching & natuur

Smaragd.Opleiding

Bestel nu online!

--> Winkelwagen

Smaragd.Coaching • publicaties

 • Boek: Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI
  Boek: Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI

  Inspiratie: Op grond van mijn boek "Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie" (2009/2013) heb ik "de BLOEI methode" (c) ontwikkeld; een eigentijds instrument, geïnspireerd op oude natuurwijheid. Het biedt een cyclisch model voor verandering en ontwikkeling waarmee we persoonlijke en professionele crises kunnen veranderen in kansen. Daarnaast bleken in de afgelopen jaren vele boeiende disciplines van natuurcoaching te zijn ontstaan. Deze twee stromen hebben mij geïnspireerd om het studieboek te schrijven "Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI" (2015).

  Gebruik: Het boek is bedoeld voor begeleidings professionals, klanten en bedrijven die met de natuur willen samenwerken en benieuwd zijn naar de verschillende mogelijkheden. Het is een studieboek waarin regelmatig reflectie vragen worden gesteld om te onderzoeken wat je wel en niet aanspreekt.
  Voor begeleidings professionals en studenten wil het boek een gids zijn voor verdere bij-, na- of omscholing in het samenwerken met de natuur.

  Inhoud: In het boek vind je een uitgebreide beschrijving van "de BLOEI methode" (c), en van de waarden, vragen en fases van natuurcoaching. Daarnaast worden negen verschillende disciplines besproken, plus twintig theoriën, waarmee het werk onderbouwd kan worden. Het nieuwe vak natuurcoaching wordt tot leven gebracht met persoonlijke portretten, vele klantvoorbeelden, natuurfoto's, literatuur suggesties en de vermelding van actieve natuurcoaches.

  Reacties op dit boek:
  Natuur en intuïtie
  "We zitten met ons allen in een gestage ontwikkeling naar meer verbondenheid met en respect voor Moeder Aarde. Dat geldt ook voor ons eigen levende fysieke lichaam, onze gevoelens en intuïtieve ingevingen. De wijsheid van het lichaam, als spreekbuis voor onze ziel en de natuur als inspiratiebron in coaching."
  Adriaan Hoogendijk, coach, opleider en inspirator
  Kracht van natuur elementen
  "In dit boek “Natuur als Coach” weet Yoke ons professionals weer bewust te maken van de onuitputtelijke kracht van natuurelementen en wat deze ons kunnen brengen in ons dagelijks werk."
  Erwin Wupkes, loopbaancoach en -trainer
  Blijvend hoopvol
  "Door Yoke ben ik gaan inzien dat mijn zaden juist in het donker aan kracht kunnen winnen, waardoor ze later prachtig kunnen bloeien. Dat maak mij blijvend hoopvol."
  Anne-Marie Stoffer - wandelend life & loopbaancoach

  ​Prijs: € 29,95. Inclusief verzendkosten plus een persoonlijke noot voorin: € 33,95. Buitenlandse bestellingen: € 39,95. NB Verzending binnen 1 week.


 • Boek: Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie
  Boek: Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie

  Inspiratie: Vele jaren heb ik me tijdens studiereizen en opleidingen verdiept in de oude natuur wijsheid van (N Am) indianen, Kelten en Aboriginals. Sinds het jaar 2000 pas ik deze wijsheid toe in mijn werk als natuur en loopbaan coach, opleider en supervisor. Het brengt mensen bij hun eigen innerlijke en natuurlijke wijsheid. In 2007 was het tijd voor mijn eerste boek.

  Gebruik: Het boek is bedoeld voor (loopbaan) coaches die de natuur willen inzetten in hun werk.Het boek biedt hen een cyclisch model voor verandering en veertig praktsche natuurgerichte oefeningen. Ook is het boek bruikbaar voor mensen met of zonder werk, die rondlopen met een loopbaan vraag. Voor hen is het boek te gebruiken als een zelfstudie boek waarin zij rondom hun vraag antwoorden vinden, binnen zichzelf. Dat geeft richting, energie en beweging. 

  Inhoud: We volgen in het boek de cyclus van verandering met de steeds terugkerende fases van Zaad (noord), Knop (oost), Bloem (zuid) en Vrucht (west). En van het Heilige Midden, de plek waar je steeds weer naar terug kan keren. Per fase vind je natuurlijke wijsheid, voorbeelden van cliënten, foto’s om jezelf aan te spiegelen, citaten en in totaal veertig concrete oefeningen. Je kunt het boek lezen van voor naar achter, maar je kan het ook op een willekeurige bladzijde openslaan en kijken wat je daar vindt, wat jou op dat moment kan inspireren.

  Reacties op mijn boek:
  Van toepassing
  "Als ik aan het werk ben met een cliënt en dit boek op een willekeurige bladzijde opensla, dan weet ik zeker dat de foto, de tekst of de oefening helemaal van toepassing is."
  Kees Pannevis, directeur van Van Ede & Partners
  Toegankelijk
  "Ik ga direct zelf een BLOEI cirkel (c) leggen in mijn tuin. Ik dacht dat ik daar heel veel voor moest weten, maar dit boek maakt het toegankelijk."
  Diana Polis, psychologe en collega
  Inspirerend
  "Als ik dit boek lees is het alsof Yoke naast me zit. Het voelt heel persoonlijk en ze weet me weer te inspireren."
  Suzanne van Vlaanderen, oud-cliënt

  ​Prijs: € 19,95. Inclusief verzendkosten plus een persoonlijke noot voorin: € 22,95. Buitenlandese bestellingen: € 25,95. NB Verzending binnen 1 week.


Smaragd.Coaching • producten

 • Spiegel kaarten
  Spiegel kaarten

  OP DIT MOMENT NIET LEVERBAAR, met excuus

  Inspiratie:
  In mijn werk als (loopbaan) coach blijkt dat als ik mensen vraag wat zij zelf zien en voelen bij een foto, er innerlijke wijsheid bij hen naar boven komt borrelen, waarmee zij zichzelf verrassen.

  Gebruik: Je kunt de kaarten gebruiken voor jezelf of in coaching, bij het zoeken (vinden) van een antwoord op een vraag, of om je te laten verrassen door de wijsheid van je Ziel.

  Inhoud: In de set zitten vijftien kaarten van zelfgemaakte foto’s. Deze foto's nodigen je als kijker uit tot je eigen associaties. 

  Bron: Boek “ Spirit in je Werk, natuurwijsheid als inspiratie”, met natuurlijke wijsheid, voorbeelden, foto’s en veertig oefeningen. Op bladzijde 24 vind je oefening 6: ansichtkaart als spiegel.

  Prijs: € 10,00, inclusief verzendkosten: € 12,50 

   


 • Mini steencirkel
  Mini steencirkel

  Inspiratie: zowel de Noord Amerikaanse Indianen als de Kelten werkten met een wiel van stenen, waarmee ze de steeds terugkerende fases in de natuur konden herkennen. Dat gaf hen de kans goed op die fases in te kunnen spelen en zo samen te werken met de natuur.

  Gebruik: de mini steencirkel kan je makkelijk gebruiken thuis, onderweg of op je werk, voor een moment van bezinning of als je een antwoord zoekt op een vraag.

  Inhoud: de mini steencirkel bestaat uit een zakje met 8 steentjes, en een concrete oefening op een kaartje.

  Bron: Boek “Spirit in je Werk, natuurwijsheid als inspiratie”, met natuurlijke wijsheid, voorbeelden, foto’s en veertig oefeningen. Het boek volgt de cyclus van verandering met in elke hoofdstuk een oefening die je met de mini steencirkel kunt doen.

  Prijs: € 7,00, inclusief verzendkosten: € 9,00

  Bestellen: volg stappen 1, 2 en 3 links boven of knop GA VERDER


Smaragd.Coaching • workshops


 • Studiedag; Natuurlijk, Begeleiden van Rituelen

  Titel: Natuurlijk, Begeleiden van Rituelen

  Voor wie: Ben je een professioneel begeleider in coaching, zorg of onderwijs? En wil je leren hoe je op een praktische en toegankelijke wijze, rituelen kunt inzetten in je werk?

  Doel: Tijdens deze studiedag leer je hoe jou klant zelf een ritueel kan ontwikkelen, dat helmaal bij haar of hem past en hoe jij dat op professionele wijze kunt begeleiden. Met een ritueel verschuift iemand letterlijk van plek en kunnen eindelijk de gewenste situaties ontstaan. Geschikt voor vragen rond: Wie ben ik nu precies? Hoe kan ik iets ouds nu eindelijk echt loslaten? Hoe zet ik mijn eerste stappen naar iets nieuws? Rituelen kunnen o.a. worden ingezet voor bekrachtiging, loslaten, bevestigen, vieren etc. Het is een krachtig middel en de resultaten doen me, altijd weer, verbaasd staan.

  Klant: "Ik was boos op mijn baas die me op een vervelende manier wilde ontslaan. In een loslaat ritueel heb ik beloten om zelf op een prettige en elegante manier afscheid te gaan nemen. Een half uur later belt mijn baas en vraagt me, op een open manier, wat mijn wensen zijn voor mijn afscheid. Een regelrecht wonder!"

  Inhoud: Op deze studiedag leer je uit welke basis elementen een ritueel bestaat, hoe je de voorbereiding, de uitvoering en de evaluatie professioneel kunt begeleiden. Deze elementen komen voort uit mijn studie van de rijke tradities van oude natuurvolken. Naast interactieve theorie, ontwikkelt  ieder een ritueel voor zichzelf en voeren we alle rituelen samen uit. We werken zowel binnen als buiten in de natuur.

  Datum: 23 november 2017

  Prijs: E 125 ex. BTW, inclusief lunch, koffie, thee en handout,

  Locatie: CoachHuis Leusden, nabij Amersfoort

  Tijd: 10.30 tot 17.00 uur
    • België; Smaragd, Training Natuur Coaching, augustus 2018

  Titel: België; Smaragd, Training Natuur Coaching, augustus 2018

  Voor wie:
  Ben je begeleidings professional  (b.v. coach, therapeut, psycholoog, trainer, opleider) en wil je leren om de natuur in te zetten in je werk? De natuur dient als een waardevolle spiegel voor je klanten. Dit geeft hen verdieping, antwoorden, een heldere richting en passende keuzes. De natuur is een effectieve leeromgeving, inzetbaar voor diverse soorten begeleiding rond balans, loopbaan, leiderschap, persoonlijke ontwikkeling, verlies verwerking etc. etc. Als coach leer je succesvol werken met alles wat zich in de natuur voordoet aan symbolen, metaforen en vele praktische oefeningen. Dit werkt inspirerend voor je klanten en voor ook jezelf!

  Resultaten:
  De Training biedt resultaat voor zowel je persoonlijke als je professionele ontwikkeling. Na de Training heb je geleerd:
  - wanneer je de natuur kunt en wilt inzetten in je werk en wanneer niet
  - hoe jij met de natuur wilt gaan werken, op jouw eigen manier
  - voor welke coach vragen, voor welke thema's en met welke klanten
  - op welke natuurplek jij dit wilt gaan doen en met welke oefeningen
  - hoe je de BLOEI methode (c) kunt inzetten als instrument voor diagnose van de coach vraag
  - hoe je diverse praktische natuur werkvormen direct effectief kunt inzetten in je werk

  Citaat: "Ik wist al dat de natuur veel kracht en wijsheid bezat. Maar nu heb ik het aan den lijfe ervaren. Indrukwekkend"

  Inhoud:
  De Training bestaat uit vijf aaneengesloten dagen. We volgen de seizoenen in de natuur, aan de hand van de BLOEI methode (c) . Als je klant weet in welk seizoen zij/hij zich bevindt, weet hij/zij ook wat er op dat moment nodig is. Zo krijgt elke trainingsdag een thema.

  Maandag: Aankomst, kennismaking, introductie van de BLOEI methode (c) en de plek van het Midden met oefeningen rond inspiratie, je missie, en jezelf aarden. 
  Dinsdag: Herfst met oefeningen rond oogsten, loslaten, elegant afscheid nemen, verlies verwerking.
  Woensdag:  Winter met oefeningen rond uitrusten, bezinnen, drijfveren ontdekken, het niet weten. Op deze derde dag werken we met persoonlijke rituelen. Facultatief: Wijsheid van oude natuurvolken.
  Donderdag: Lente met oefeningen rond ontwikkelen van iets nieuws, keuzes maken, stappen nemen.
  Vrijdag: Zomer met oefeningen rond het vieren van je succes, in bloei staan, jezelf eren, delen.

  Begeleiding
  Docent en ontwikkelaar: Yoke de Wilde is Sociaal Wetenschapper (drs.) en bestudeerde de oude natuur wijsheid van Indianen, Kelten en Aboriginals. Zij vertaalde deze oude wijsheden naar eigentijdse werkvormen voor coaching en begeleiding. Zij werkt als docent natuurcoaching vanuit haar eigen onderneming Smaragd, Opleiding Natuur Coaching en is auteur van 2 boeken: "Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie" en Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI". Tevens is zij voorzitter van de Vaksectie Natuur Coaching van de NOBCO, de Nederlandse Order van Beroeps Coaches. 

  Data: De training loopt van maandag 20 augustus tot en met vrijdag 24 augustus 2018. De trainings dagen duren van 10.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag ronden we af om 16.00 uur.

  Locatie: Kessel, Provincie Antwerpen, België

  Prijs: Met Vroegboek korting is de prijs tot 1 mei 2018, E 1350. Met ingang van 1 mei is de prijs E 1450.
  De prijs is voor PARTICULIEREN exclusief BTW. Voor ONDERNEMERS met een geldig BTW nummer wordt de BTW verlegd naar België en is de prijs zonder (Nederlandse) BTW. De Training is inclusief boek "Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie" van Yoke de Wilde, handouts van de oefeningen, koffie, thee, drankjes en lunches, plus een certificaat

  Aanmelden
  : Aanmelden voor de Training kan via de knop BESTELLEN bovenaan.

  Logies en diner: Het is mogelijk om logies (kamer of in eigen tent) te boeken op de locatie en/of het diner, voor de vier dagen maandag tot en met donderdag. Voor informatie en aanmelding hiervoor kan je terecht bij Yoke, yoke@smaragd-coaching.nl.

  Vragen:
  Als je vragen hebt, mail me gerust: yoke@smaragd-coaching.nl • Supervisie Natuur Coaching

  Supervisie: Natuur Coaching

  Voor wie: Coaches, trainers, opleiders en therapeuten die de natuur willen inzetten in hun werk, voor hun klanten en zichzelf.

  Doel: Individuele ondersteuning om de natuur in te zetten, op jouw eigen manier, op jouw eigen plek en op het moment dat het past.

  Concreet: Serie van 3 sessies van 2 uur. We werken aan de hand van coach vragen van jou en/of van je klanten.

  Locatie: In of om Amersfoort, bijvoorbeeld in het bos, op de heide, bij een meer maar kan ook in de stad of in een museum.

  Literatuur:
  Boek "Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie", Yoke de Wilde, zie webwinkel.
  Gratis eBook "Coachen met de Natuur, in 5 stappen, volgens de BLOEI methode", hier te downloaden.
  Boek "Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI", zie webwinkel.


  Prijs: E 650, ex. BTW.  

  Opgave: via Bestellen. Daarna zal ik je bellen om een afspraak te maken.

  Welkom! • Verdiepingscyclus Natuur Coaching

  Verdiepingscyclus: Natuur Coaching

  Voor wie: coaches, trainers, opleiders die de Training Natuur Coaching, of in het verleden mijn studiecyclus of leergang hebben gevolgd.

  Doel: Samen met collega's werken aan coach vragen van jezelf en/of van je klanten. Om het werken met de natuur te inspireren en verdiepen.

  Concreet: We komen gedurende een jaar in elk seizoen, totaal vijf keer een dagdeel bij elkaar en we werken aan jullie coach vragen. Ik zal nieuwe inzichten en werkvormen aanreiken, geinspireerd op de wijsheid van elke seizoen. Ter inspiratie en verdieping. Je kunt op elk moment instromen. 

  Locatie: Wordt nader bekend gemaakt, nabij Amersfoort

  Literatuur:
  Boek "Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie", zie webwinkel.
  Gratis eBook "Coachen met de Natuur,in 5 stappen, volgens de BLOEI methode", hier te downloaden.
  Boek "Natuur als Coach, vakgebied in BLOEI", zie webwinkel

  Prijs: E 450, ex. BTW. 

  ​Opgave: Via Bestellen. Daarna neem ik contact met je op over de data.

  Welkom! • VIPdag: Effectief Coachen met de Natuur

  VIPdag: Effectief Coachen met de Natuur

  Voor wie: Voor coach professionals die in 1 dag willen leren om de natuur in te zetten in hun werk, als inspirerende en effectieve leeromgeving voor hun klanten en voor zichzelf. Deze dag wordt één-op-één, speciaal voor jou, op maat gemaakt en vindt plaats op jouw eigen locatie.


  Wat is Natuur?
  Ik heb heb een studie gemaakt van de natuurwijsheid van oude natuurvolken. Deze wijsheden heb ik vertaald naar eigentijdse werkvormen voor coaching. Bij het coachen met de natuur kan je denken aan het buiten coachen in het bos, op de heide, aan het strand, maar ook in de stad of zelfs in een museum. Maar je kunt ook binnen coachen met symbolen, metaforen of de seizoenen uit de natuur. Je kunt  fulltime de natuur inzetten in je werk, maar dat kan natuurlijk ook part time of zelfs incidenteel. Buiten kan je al wandelend coachen, maar ook vanuit een vaste plek. Kortom, je kunt de natuur inzetten op een manier die helemaal past bij jou en je klanten.

  Wensen:
  Is het jouw wens voor je klanten om;
  * hen snel te brengen bij de kern van hun vraag,
  * hen op creatieve wijze, heel concreet te laten experimenteren met gedrags alternatieven,
  * hen zo te laten komen tot wijze keuzes en passende stappen,
  * die zij direct kunnen toepasen in hun dagelijks leven en werk.

  En is het jouw wens voor jezelf om;
  * op ontspannen wijze te kunnen coachen,
  * met en in de natuur als inspirerende leeromgeving,
  * meer te kunnen werken vanuit je intuïtie,
  * met alle impulsen die zich in de natuur, als vanzelf, voordoen.

  Resultaten: Na de VIPdag heb je;
  * zelf ervaren wat het effect is van coachen met de natuur,
  * zicht op de professionele coachhouding en coachvragen die hiervoor nodig zijn,
  * kennis van de 5 BLOEI fases in coaching en de 5 basis vragen van natuurcoaching
  * diverse werkvormen die je kunt inzetten in je werk, afgestemd op jouw doelgroep,
  * een plan van aanpak voor het inzetten van de natuur in coaching, op jouw eigen locatie.


  Citaat: "Na het samen werken op het strand zie ik nu vele werkvormen die ik kan inzetten, om samen met de klant aan het werk te gaan. Ik heb er echt zin in".

  Inhoud:
  Voorbereiding:
  Ter voorbereiding krijg je een vragenlijst, waardoor je al een aantal keuzes gaat maken voor het coachen met de natuur. 
  Tijdens de VIPdag:
  - Introductie van de BLOEI methode, een natuurlijk, cyclisch diagnose instrument, geinspireerd op de wijsheid van (N Am) Indianen en de Kelten,
  - Zelf ervaren van diverse natuur werkvormen, afgestemd op jouw doelgroep en hun vragen, direct in te zetten in je eigen werk,
  - Maken van een concrete opzet voor het coachen met de natuur
  Na de VIPdag:
  Heb je de mogelijkheid voor aanvullende tips en advies, per telefoon, Skype op mail.

  Locatie: We werken op de locatie waar jij met je klanten wilt gaan coachen, in of met de natuur. Ik kom naar je toe.

  Tijd: De dag duurt van 10.30 tot 17.30 uur

  Datum: De datum spreken we in overleg af.

  Prijs: De prijs bedraagt E 1.250, exclusief BTW.
  Deze prijs is inclusief:
  - mijn twee boeken: "Spirit in je werk" en "Natuur als Coach",
  - een lekkere lunch, koffie, thee en versnaperingen
  - voorbereidings vragen, waardoor je zelf al aan de slag gaat, 
  - knipkaart van anderhalf uur voor tips en advies achteraf, per mail, telefoon of Skype,
  - een certificaat,
  - een cadeautje.

  Opgave: Middels Bestellen, zie boven.